Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

2006 yilinda yerli tohum yasaklandi mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

2006 yılında yerli tohum yasaklandı mı?​

Ülkemizde 2018 itibariyle sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere destek yok! Ülkemizde 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı “yasaklanmıştır”. Yalnızca çiftçiler aralarında tohum takası yapabilirler.

Tohum yasasını kim çıkardı?​

Tohum yasasını kim çıkardı?
Cumhurbaşkanı Sezer de, tüm tepki ve uyarılara karşın Türk tarımının ve Türk çiftçisinin bitişi anlamına gelen bu Kanunu 7 Kasım 2006 tarihinde onayladı.

Ata tohumu kim yasakladı?​

AKP hükümeti 2006 yılında çıkarılan 5555 Sayılı Tohumculuk Kanunu ile standardizasyon sorunu yarattığı gerekçesiyle yerel tohumların satışına yasaklama getirdi.

Ata tohumu satışı neden yasak?​

Ata tohumu satışı neden yasak?
2006 yılında ataların emaneti olan tohumların satışını “standartlara uymuyor” diye yasakladılar. Ege Ovalarında başlayan yerli tohum direnişi, Toroslara yayıldı. Çiftçiler, satışına yasak getirilen atalık tohumlarını birbiriyle takas ederek çoğaltmaya, kendi türlerini üretmeye devam etmeye çalıştı.
Yerli tohum kaç yılında yasaklandı?​
2006’da yerel tohumların satışına yasak getiren, 2018’den itibaren ise yalnızca sertifikalı hibrit tohumların destekleneceğini açıklayan Tarım Bakanlığı’na karşı ülke genelinde harekete geçen yerel tohum üreticileri büyük bir başarıya imza attı.

Yerli tohum neden yasaklandı?​

Yerli tohum neden yasaklandı?

2006 tohum yasasını kim çıkardı?​

Şimdi de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 19 Ekim 2018 tarihinde, “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik” adı altında yayımladığı bu yönetmeliğin getirdiği kayıt altına alma ve sertifika zorunluluğu, köylülerin ortak varlığı olan tohum hakkını ellerinden alıyor. 2006 yılında …

Ithal tohum yasası ne zaman çıktı?​

Ithal tohum yasası ne zaman çıktı?
Türkiye’de 1963’te ilk tohumculuk kanununun çıkmasıyla gelişmeye başlayan tohumculuk sektörü 1982’de tohum fiyatlarının ve 1984’te ithalatının serbest bırakılması, 1985 tohumluk teşvik kararnamesinin yürürlüğe girmesi, 1986’da Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği’nin kurulması, 1998’de özel sektöre destek ve araştırma …

Ata tohumu ekmek yasak mı?​

Ata tohumu ekmek yasak mı? Elinizde yerel bir çeşit var sertifikalı değil, ekebilirsiniz. Ürününüzü devletin resmi kurumları olan Lisanslı depolara / un fabrikasına / perakendeye her yere satabilirsiniz. Özetle yasak yok.

Yerli tohum ekimi neden yasak?​

Yerli tohum ekimi neden yasak?
Bir takım baskılar nedeniyle belki, 2006 yılında dünyada pek çok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de çıkartılan ‘Tohumculuk Kanunu’ ile çiftçinin yerel tohumları ve bunlardan ürettiği fideleri, çiftçiler arasında değişime açık olmakla birlikte satışı yasaklandı.
Ata tohumu nereden bulabilirim?​
%100 Ekolojik Pazarlar’dan, Gıda Toplulukları’ndan üreticilerle temasa geçerek onlardan, halen bağlantınız olan köyünüzdeki/kırsaldaki tanıdıklarınızdan talep edebilirsiniz.

Türk Tohumu neden yasaklandı?​

Türk Tohumu neden yasaklandı?
 
2006 yılında yerli tohum yasaklandı mı sorusuna yanıt vererek başlayalım. Evet, 2006 yılında Türkiye'de Tohumculuk Kanunu kabul edildi ve bu kanunun gereği kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı yasaklandı. Bu durum çiftçiler arasında tohum takası yapılmasını sağladı.

Tohum yasasını kim çıkardı sorusuna gelirsek, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından 7 Kasım 2006 tarihinde onaylanmıştır. Tohum satışına yasaklama getiren 5555 Sayılı Tohumculuk Kanunu, AKP hükümeti tarafından çıkarılmıştır. Standartizasyon sorunları gerekçe gösterilerek yerel tohumların satışı yasaklandı.

Yerli tohum neden yasaklandı sorusuna cevap olarak, yerel tohumların satışının yasaklanmasının nedeni, bu tohumların standartlara uymadığı gerekçesiyle oldu. Ancak çiftçiler buna karşı direnerek tohum takası yaparak yerli tohumları çoğaltmaya çalıştılar.

Ata tohumu ekmek yasak mı sorusuna verilen yanıtta, elinizde sertifikalı olmayan bir yerel tohum çeşidi varsa ekebilir ve ürünleri resmi kurumlara satabilirsiniz. Yani ata tohumlarının ekimi yasak değildir.

Son olarak, Türk Tohumu neden yasaklandı sorusuna net bir yanıt veremem çünkü bahsettiğiniz ifadenin geçtiği bir alıntı olmadığı için konuya açıklık getiremiyorum. Eğer daha detaylı bilgi verirseniz size yardımcı olabilirim.
 
Geri
Üst