Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

200 isci calisan yerde kac engelli olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.232
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

200 işçi çalışan yerde kaç engelli olur?​

Engelli İşçi Çalıştırma Oranı Ve Sayının Tespiti: 4857 sayılı İş Kanunu 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Engelli emekli olunca tazminat alabilir mi?​

Engelli emekli olunca tazminat alabilir mi?
Bu bağlamda, ister malulen, ister engelli hakkıyla, ister normal emeklilik için olsun işten ayrılma halinde kıdem tazminatına hak kazanılır. Siz de malulen emeklilik nedeniyle işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatına hak kazanırsınız.

Engelli işçi çalıştırma zorunluluğu en az kaç işçi çalıştıran iş yerlerinde aranmaktadır?​

çalıştırmakla yükümlüdürler.” Ayrıca bu yükümlülüğün uygulaması ile ilgili detaylar Yurt İçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenmiştir. Buna göre özel sektör işyerlerinde, 50 ve daha fazla işçi çalışıyorsa, en az %3 oranında engelli istihdam edilmesi gerekiyor.

300 işçinin çalıştığı bir özel kesim işyerinde işveren kaç özürlü işçi istihdam etmekle yükümlüdür?​

300 işçinin çalıştığı bir özel kesim işyerinde işveren kaç özürlü işçi istihdam etmekle yükümlüdür?
Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha üzeri işçi çalıştıran işverenler mevcut çalışanlarının %3’ü kadar engelli personel çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu oran özel sektör için uygulanan orandır, kamu işyerleri için mevcut çalışan sayısının %4’ü kadardır.
Malulen emekli olan işçi kıdem tazminatı alır mı?​
Malulen emekli olarak işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir.

Malulen emekli olan emekli ikramiyesi alır mı?​

Malulen emekli olan emekli ikramiyesi alır mı?
Cevap: SGK’dan, emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlar bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Eğer emekliyseniz, ikramiye alacaksınız ancak emekli değilseniz ikramiye alamayacaksınız.
 
**200 işçi çalışan yerde kaç engelli olur?**

4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. Maddesi'ne göre, elli veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde yüzde üç, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçi istihdam etmek zorunludur. Dolayısıyla, 200 işçi çalışan bir işyerinde en az 6 engelli işçi bulundurulması gerekmektedir.

**Engelli emekli olunca tazminat alabilir mi?**

Engelli olarak emekli olan bir işçi, işten ayrıldığında kıdem tazminatına hak kazanabilir. Malulen emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçiler de kıdem tazminatı almaya hak sahipleridir.

**Engelli işçi çalıştırma zorunluluğu en az kaç işçi çalıştıran iş yerlerinde aranmaktadır?**

Özel sektör işyerlerinde en az 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler, mevcut çalışanlarının en az %3'ü kadar engelli işçi istihdam etmekle yükümlüdürler.

**300 işçinin çalıştığı bir özel kesim işyerinde işveren kaç özürlü işçi istihdam etmekle yükümlüdür?**

300 işçinin çalıştığı bir özel kesim işyerinde, işveren en az 9 engelli işçi istihdam etmekle yükümlüdür. Çünkü bu durumda işverenin mevcut çalışan sayısının %3'ü kadar engelli personel istihdam etme zorunluluğu vardır.

**Malulen emekli olan işçi kıdem tazminatı alır mı?**

Malulen emekli olarak işten ayrılan bir işçi, kıdem tazminatına hak kazanır. Maluliyet aylığı almaya hak kazananlar, kıdem tazminatı almaya da devam ederler.

**Malulen emekli olan emekli ikramiyesi alır mı?**

Malulen emekli olan bir kişi, emekli aylığı almaktadır ve dolayısıyla bayram ikramiyesinden yararlanabilir. Ancak emekli ikramiyesi ile ilgili net bir bilgi verilmemiştir.
 
Geri
Üst