- Konu Yazar
- #1
20 yy başlarında Osmanlı topraklarına hangi bölgelerden göçler yaşanmıştır?
Sonuç olarak, 18. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar çeşitli nedenlerle başta Balkanlar’dan, Kırım’dan, Kafkasya’dan olmak üzere farklı coğrafyalardan Osmanlı Devleti’ne doğru büyük kitlesel göç hareketleri olmuştur.Hangi antlaşmalardan sonra sınırlar dışında kalan Osmanlı Müslümanları Anadoluya doğru göçe başlamıştır?
Hangi antlaşmalardan sonra sınırlar dışında kalan Osmanlı Müslümanları Anadoluya doğru göçe başlamıştır?1829 Edirne Antlaşması’yla Ruslar, Kafkasya’da Çıldır ve Ahıska bölgelerini alınca, bu bölgelerden Anadolu’nun içlerine doğru Müslüman göçü dalgası başlamıştır(Akyüz, 2008: 38).
Muhacirin Komisyonu ne zaman kuruldu?
Bu gelişmeler üzerine 5 Ocak 1860 tarihinde Trabzon Valisi Hafız Paşa başkanlığında “Muhâcirîn Komisyonu” kuruldu. 1865 tarihinde yükünün azaldığı düşüncesiyle çalışanlarının sayısı azaltılıp Meclis-i Vâlâ’ya bağlanan komisyon 1867’de Şurâ-yı Devlet’e ve 1875’te ise Zaptiye Nezareti’ne bağlandı.Göç hareketleri hangi yıllarda yoğunlaşmıştır?
Göç hareketleri hangi yıllarda yoğunlaşmıştır?Cumhuriyet döneminin en önemli ve ilk göç hareketi, 1923 yılında esasları belirlenen Türk – Yunan mübadelesi ile gerçekleşmiştir. Bu göç hareketiyle, anlaşma isminden de anlaşılacağı üzere karşılıklı gerçekleşmiştir. 1922-1938 yılları arasında Yunanistan’dan 384 bin kişinin geldiği bilinmektedir.
Osmanlı devletinin siyasal rejimi ne ile belirlenmiştir?
Meşrutiyet Dönemi’ni hukuken başlatan 1876 Anayasası, Osmanlı Devleti siyasi rejiminde önemli bir aşamaya geçişi başlatmıştır. Anayasa, yine bir padişah iradesi olmakla ve bu yüzden de bir ferman anayasa kabul edilmekle birlikte, hükümdarın yetkilerini sınırlamış ve halka da temsil yetkisi vermiştir.Tarihte gerçekleşen ilk göçler nereye doğru gerçekleşmiştir?
Tarihte gerçekleşen ilk göçler nereye doğru gerçekleşmiştir?Cumhuriyetten sonra ilk göç hareketi Yunanistan’dan olmuştur. Lozan anlaşmasının mübadele maddelerine dayalı olarak 1922-38 arası 384.000 kişi Türkiye’ye göçmüştür. Makedonya’dan ilk göç hareketi 1924 yılında ülkedeki Türklerin Anadolu’ya göçü ile başlamıştır.
Muhacirler ne zaman geldi?
Osmanlı-Rus Savaşı ve Kafkasya Savaşı (19. yüzyıl) sırasında Kafkasya’dan göçenler de Muhacir olarak adlandırılır. 1923 yılında yapılan Lozan Antlaşması gereği Türkiye’deki Hristiyan halklar ile Yunanistan’daki Müslüman halkların değiş tokuşu yapılmış, mallarına karşılık mal verilerek mübadele edilmişlerdir.93 muhacirleri nereden geldi?
93 muhacirleri nereden geldi?1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşı akabinde memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan 93 muhacirleri, Anadolu’nun iç kesimlerine doğru göç etmişlerdir. Kars, Ardahan ve Erzurum bölgesinden göç eden 93 muhacirlerinin bir kısmı Kayseri’nin Pınarbaşı, Sarız, Tomarza ve Bünyan ilçelerinin köylerine yerleşmişlerdir.