AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

20 haftalik gebelikte servikal uzunluk kac olmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

20 haftalık gebelikte servikal uzunluk kaç olmalı?​

Normal rahim ağzı uzunluğu ortalama 40 ila 50 mm.dir. 20 haftalık gebede 40 mm, 34 haftalık gebelikte 34 mm.dir. 15 mm ve daha az rahim ağzı uzunluğunda erken doğum olasılığı neredeyse P’dir. Daha önce erken doğum öyküsü olan serviks boyu 24 mm.den kısa olan hastalar için uygun olabilir.
Servikal silinme ne zaman başlar?
Doğum travayının ilk işaretlerinden biri rahim ağzının yumuşamasıdır ve buna servikal silinme denmektedir. Genellikle gebeliğin son haftalarında yumuşama ve servikal silinme (effasman) başlar.

Servikal uzunluk ne kadar olmalı?​

Normal bir serviks 34. gebelik haftasına kadar yaklaşık 5-5.5cm.uzunluğundadır. Bu uzunluk 2.5 cm ve altına inerse tanı koydurucudur. Gebeliğin olmadığı dönemde servikal direncin dilatatör veya balonla ölçülmesi yada HSG (rahim filmi) kullanılabilir.
Serviks uzunluğu değişir mi?
2.5’un altında özellikle artmaya başlıyor, 2,5 santimetre yani 25 milimetre olursa artıyor. Ve 15 milimetre ve altında olursa da ciddi bir şekilde artıyor. Ama bu tabii ki mutlaka doğum eylemine dönüşecek, erken doğum yapacak anlamına gelmiyor.

1 cm açılma ne demek?​

Doğum ilerledikçe rahim ağzı (serviks) incelerek açılmaya başlar. Başlangıçta 1 cm kadar olan açıklık, 10 cm olduğunda bebek dışarı çıkmaya hazır demektir. Doğum sürecinde ebe veya doktor, eliyle rahim ağzını kontrol ederek açıklığın ne kadar olduğunu tespit eder.
Kaç cm açıklıkta sancı başlar?
Genellikle gebelikte 2 cm açılma ve sonrası, o büyük anın habercisi olarak kabul edilir.

Rahim ağzı kısalığı ne kadar olmalı?​

Bu grupta eğer rahim ağzı uzunluğu 15 mm nin altında ise tedavi edici serklaj uygulaması erken doğum riskini azaltır. Rahim ağzı kısalması 25 mm.nin altında olan vakalarda eğer ikinci trimester kayıp ya da erken doğum öyküsü varsa rahim ağzının daha da kısalması beklenmemelidir.
Serklajdan sonra nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle serklaj sonrası doktor kontrolleri kesinlikle aksatılmamalıdır. Ameliyat sonrasında hafif kanama (maksimum 2-3 gün), akıntı veya kramplar olabilir; ama süre ve şiddet takip edilmelidir. Kötü kokulu bir vajinal akıntı olup olmadığı da takip edilmeli ve doktora gidilmelidir.

Serklaj kaç kere yapılır?​

Serklaj uygulanması sonrasında ultrasona dayalı rahim ağzında kısalma tespit edilen olgularda ikinci kez serklaj uygulanması rutin olarak önerilmez ancak uygulanan olgularda ekspektan yönetim ile karşılaştırıldığında gebelik kaybı ve 35.nci gebelik haftasından önce doğum olma riski artmıştır.
Rahim ağzı dikişi sonra nelere dikkat edilmeli?
Riskleri nelerdir?

Servikal uzunluk ölçümü nasıl yapılır?​

Bu ultrasonografi ideal olarak transvajinal yolla yapılmaktadır. Transvajinal ultrasonun yapılamadığı durumlarda transperineal ultrasonda yapılabilir. Rahim ağzı uzunluğunun 27mm ‘nin üzerinde olması ise rahatlatıcıdır.
Serviks uzunluğu ne demek?

Serklaj ne zaman iyileşir?​

Acil serklaj durum saptandığı anda profilaktik serklaj ise gebeliğin 13-14. haftalarında yapılır. İşlemden sonra kramp benzeri hafif ağrılar, lekelenme ve akıntı olabilir. Bu şikayetler birkaç gün içerisinde geçer. İşlemden sonra hasta, hastanede genellikle en fazla bir gün kalır.
Serklaj kaçıncı haftaya kadar yapılır?
Abdominal serklaj prosedürleri genellikle geç ilk üçay veya erken ikinci üçay (gebeliğin 10-14 haftası) ya da gebe olmayan dönemde yapılmaktadır. Sütür gebelikler arasında sonraki sezaryene kadar yerinde bırakılabilir.

Serklaj yapılmazsa ne olur?​

SERKLAJ KİMLERE YAPILIR? Bilinen ve tanısı konmuş sevikal yetmezlik varlığında ya da rutin incelemelerde servikal yetmezliği düşündüren bulgular saptandığında serklaj konması planlanır. iken işlem yapılmazsa rahim ağzı (serviks) yetmezliğine bağlı erken doğum riski oluşur.
Rahim ağzı kısalmasına ne iyi gelir?
Rahim ağzı yetmezliği tedavisi

Gebelikte servikal uzunluk nasıl ölçülür?​

Gebelikte Serviks (Rahim Ağzı)
- 2 boyutlu ultrason ile gebelikte serviksin sagital görüntüsü.
- Gebelikte 3 Boyutlu ultrason VOCAL yöntemi kullanılarak rahim ağzı hacminin (servikal volümün) hesaplanması.
- VOCAL yöntemi Volüm Histogram yöntemi ile servikal damarlanma ve kan akım hacmide ölçülebilir.
Rahim ağzı uzunluğu kısalır mı?
Rahim ağzının kısalmasında; yapısal olarak rahim ağzı tabakasının zayıf olması, geçirilmiş jinekolojik çeşitli müdahaleler (kürtaj, biyopsi, soğuk konizasyon, LEEP ve rahim ağzı kanseri ameliyatları vb . ), travma, enfeksiyon ve rahmin kasılması sonucu ortaya çıkan kontraksiyon gibi durumlar yol açabilir.
 
Geri
Üst