AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 tertip yasal yedek akce ayrilmasi zorunlu mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.791
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2 tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunlu mu?​

Esas faaliyeti başka işletmelere iştirak etmek olan holding şirketlerinin de ikinci tertip yasal yedek akçe ayırmasına gerek bulunmamaktadır. Dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamış olması durumunda ikinci tertip yasal yedek akçe ayrılmasına gerek bulunmamaktadır.

Olağanüstü Yedekler dağıtılır mı?​

Olağanüstü Yedekler dağıtılır mı?
(vii) Olağanüstü Yedekler: Sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından ayrılmasına karar verilen olağanüstü yedek akçeler ile dağıtılmayıp işletmede bırakılmasına karar verilen karlar olup TTK’da belirtilen genel kurul kararıyla ayrılan yedek akçelerdir.

2 tertip yasal yedek akçe nedir?​

2 tertip yasal yedek akçe nedir?
Türk Ticaret Kanunu’nun 519/2’nci maddesi uyarınca dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II’nci tertip yedek akçenin matrahını oluşturur. Bu tutarın yüzde onu “ikinci tertip yedek akçe” olarak ayrılacaktır.

1 tertip yasal yedek akçe zorunlu mu?​

1· BiRiNCi TERTiP YEDEK AKÇE TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir.

Yasal yedek tutarı nasıl hesaplanır?​

Yasal yedek tutarı nasıl hesaplanır?
Tertip yasal yedek akçe olarak sınıflandırılmaktadır. Birinci tertip yasal yedek akçe şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar safi karın yüzde beşi olarak hesaplanmalıdır. Ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaştıktan sonra işletmelerin birinci tertip yasal yedek akçe ayırması ihtiyaridir.

Yasal Yedekler dağıtılabilir mi?​

Yasal Yedekler dağıtılabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu’nun 470’inci maddesinde kâr payının sadece safı kârdan ve bu amaçla ayrılmış olan yedek akçelerden dağıtılabileceği belirtilmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nda yedek akçenin de safı kardan ya da dağıtılması gereken kardan ayrılacağı hüküm altına alınmıştır.

Olağanüstü yedek akçe neden ayrılır?​

Kâr payının dağıtılmasını sınırlandıran hallerden biri ise kârın, olağanüstü yedek akçelere ayrılması ve şirket bünyesinde kalmasının sağlanmasıdır. Anonim şirket ile pay sahipleri arasında, elde edilen kârın nasıl kullanılacağı hususunda menfaat çatışması çıkması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

540 yasal yedekler sermayeye ilave edilir mi?​

540 yasal yedekler sermayeye ilave edilir mi?
Sonuç olarak, yasal yedek akçelerin tamamı değil “serbest yedek akçe” niteliğinde olan kısmı sermaye ilave edilebilecektir. “Serbest yedek akçe” niteliğinde olmayan kısmın sermayeye ilave edilmesi halinde yapılan işlem geçersiz olacaktır.

Kâr Dağıtılmazsa yedek akçe ayrılır mı?​

Kâr Dağıtılmazsa yedek akçe ayrılır mı?
Eğer şirket kârı dağıtmıyorsa, II. tertip yedek akçe ayrılmaz. Kârın dağıtılması halinde ise, birinci kâr dağıtımından sonra II. tertip yedek akçe ayrılır ve sonra ikinci kâr dağıtımı yapılır.

Yasal yedek ayrılması zorunlu mu?​

TTK m.519’a göre, yıllık kârın %5’inin kanuni yedek akçe olarak ayrılması zorunludur.

Yasal Yedekler ne kadar ayrılır?​

Yasal Yedekler ne kadar ayrılır?
TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir.

Yasal yedekler ne demek?​

Yasal yedekler ne demek?
540 YASAL YEDEKLER Türk Ticaret Kanununca (TTK gereği) ayrılması zorunlu olan kâr yedekleridir. I. Tertip Yedek Akçe ve II. Tertip Yedek Akçe olmak üzere iki unsurdan oluşur.
 
2 tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunlu değildir. Esas faaliyeti diğer işletmelere ortaklık yapmak olan holding şirketleri de ikinci tertip yasal yedek akçe ayırma yükümlülüğüne tabi değildir. Ayrıca, dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamışsa, ikinci tertip yasal yedek akçe ayırılması gerekmemektedir.

Olağanüstü yedekler, sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından karar verilen ve işletmede bırakılmasına karar verilen karlar veya ayrılan yedek akçelerdir. Bunlar da dağıtılmayıp işletmede tutulan özel yedeklerdir.

2 tertip yasal yedek akçe ise, Türk Ticaret Kanunu'nun 519/2. maddesine göre, dağıtılan karın birinci temettüsü düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde onunun ayrıldığı yedek akçedir.

1 tertip yasal yedek akçe ise, TTK'nun 466/1. maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin beşte birine ulaşıncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması zorunluluğunu içermektedir.

Yasal yedek akçe tutarı şirketin ödenmiş sermayesine ve elde edilen safi kara göre hesaplanmaktadır. Bu tutarın belirli bir yüzdeye ulaştıktan sonra, birinci tertip yasal yedek akçe ayırması şirketin takdirine bırakılmaktadır.

Yasal yedekler sadece safi kardan ve ayrılan yedek akçelerden dağıtılabilir. Yasal yedek akçeler, serbest yedek akçe niteliğinde olan kısmı sermayeye ilave edilebilir. Ancak, serbest olmayan kısım sermayeye ilave edilemez.

Eğer şirket kâr dağıtmıyorsa, II. tertip yedek akçe ayrılmaz. Kâr dağıtılması durumunda ise önce birinci kâr dağıtımı yapılır, ardından II. tertip yedek akçe ayrılır ve ikinci kâr dağıtımı gerçekleştirilir.

Son olarak, Türk Ticaret Kanunu'nun 519. maddesine göre yıllık karın %5'inin kanuni yedek akçe olarak ayrılması zorunludur. Yasal yedekler, I. Tertip Yedek Akçe ve II. Tertip Yedek Akçe olmak üzere iki unsurdan oluşan, TTK gereği ayrılması zorunlu olan kâr yedekleridir.
 
Geri
Üst