AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 temettu tutari nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.020
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2 temettü tutarı nasıl hesaplanır?​

Karın dağıtılmasına karar verildiği zamanda bu hesaplama yapılır. Türk Ticaret Kanunu’nun 519/2’nci maddesi uyarınca dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II’nci tertip yedek akçenin matrahını oluşturur. Bu tutarın yüzde onu “ikinci tertip yedek akçe” olarak ayrılacaktır.

Ortaklara kâr dağıtımı zorunlu mu?​

Ortaklara kâr dağıtımı zorunlu mu?
Buna göre kanun koyucu yeni TTK döneminde kâr payının sadece “ayrılmasını” değil; pay sahiplerine “ödenmesini” öngörmekte olup, bu kapsamda kâr payı dağıtımının zorunlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Dağıtılabilir kâr ne demek?​

Dağıtılabilir kâr ne demek?
Mali yıl sonunda kar elde etmiş bir anonim şirketin, kurumlar vergisi, kanuni yedek akçeler ve varsa geçmiş yıl zararları ayırdıktan sonra kârın kalan kısım.

1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit kâr Payı Net (%) ne demek?​

Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.

Karların dağıtılmayarak işletme sermayesine eklenmesi ne denir?​

Karların dağıtılmayarak işletme sermayesine eklenmesi ne denir?
Bu konuda alınacak tedbirlerin başında faaliyet döneminin kârlı sonuçla kapatıldığı hallerde kârın bir kısmının pay sahiplerine dağıtılmayarak, şirket bünyesinde bırakılması gelir. Bu yolla elde edilen kaynakların tümüne ihtiyat akçeleri veya yedek akçeler denilir.

Ikinci temettü nedir?​

Ikinci temettü nedir?
9. Ortaklara İkinci Temettü: Genel kurul kararıyla ortaklara dağıtılması kararlaştırılan ikinci tertip temettüdür. Ortaklara birinci temettü Türk Ticaret Kanunu””nda yer alan hüküm gereğince yani yasal zorunluluk gereğince ayrılmaktadır. Oysa ikinci temettü genel kurul kararına bağlı olarak dağıtılacaktır.

Geçmiş yıl karları dağıtılabilir mi?​

İşletme kâr elde edip bu kârı herhangi bir şekilde değerlendirmediği ve ya başka hesaba aktarmadığı sürece yıllar itibariyle bu hesapta birikir. Bunun dışında geçmiş yıl kârları; şirket oraklarına dağıtılabilir, sermayeye eklenebilir ya da yedek hesaplarına alınabilir.

Kâr payı Dağıtılmazsa ne olur?​

Kâr payı Dağıtılmazsa ne olur?
Türk Ticaret Kanunu’na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir. Genel kurul isterse, diğer koşullar da varsa, yıllık kârın tamamının isterse bir kısmının dağıtılmasına karar verebilir. Dağıtılmayan kârlar, yedek akçelere ayırılır.

Kâr payı dağıtımı ne zaman yapılır?​

Kâr payı dağıtımı ne zaman yapılır?
Payları borsada işlem görmeyen ortaklıkların kâr payını tam ve nakit olarak dağıtmaları zorunludur. Dağıtım işlemine en geç dağıtım kararı verilen genel kurul toplantısının yapıldığı hesap dönemi sonu itibarıyla başlanmalıdır.

Kâr payı nasıl dağıtılır?​

KAR DAĞITIMI NASIL YAPILIR? Vergiler ve diğer giderlerin şirket yıllık net dönem kârından çıkartılması sonucunda kalan kısım; yüzde 20’den az olmamak kaydı ile hissedarlara dağıtılır. Kâr dağıtımı, nakit olarak ya da bedelsiz sermaye artırımına dâhil edilerek karşılığında yeni hisse olarak dağıtılabilir.

Nominal değerli pay ne demek?​

Nominal değerli pay ne demek?
Nominal (Kayıtlı, İtibari, Saymaca) Değer: Pay senedinin üzerinde yazılı olan değeridir. Pay senetlerinin nominal değerlerinin toplamı o şirketin esas sermaye (nominal sermaye) tutarını gösterir. Türk Ticaret Kanunu’na göre ülkemizde pay senetlerinin en düşük nominal değeri 1 kuruştur.

Nakit temettü nasıl hesaplanır?​

Nakit temettü nasıl hesaplanır?
(Dağıtılan Temettü Tutarı / Piyasa Değeri)*100 veya (Hisse Başına Temettü / Hisse Fiyatı)*100 formülü ile hesaplanır.

İşletmede yatırılan nakdin ortaklara kâr payı olarak dağıtılmasına ne denir?​

Kâr payı dağıtımı politikası, işletmede elde edilen net kârın ne kadarının ortaklara nakit kâr payı olarak dağıtılacağı, ne kadarının işletmede alıkonulacağı konusundaki kararı içerir.

Dağıtılmamış kâr ne demek?​

Dağıtılmamış kâr ne demek?
Dağıtılmamış Kâr (Retained Profit): Dağıtılmamış kâr, bir işletmenin hissedarlara ödemek yerine hesaplarında tutulan net gelirinin miktarıdır. Dağıtılmamış kâr, bir işletmenin uzun vadeli finansal istikrarının güçlü bir göstergesidir.

Temettü almak için hisseyi ne zaman almak gerekir?​

Temettü almak için hisseyi ne zaman almak gerekir?
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeter. Temettü almak için hisseyi 1 sene vbz. bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtımından 2 gün önce 1 lot bile alsanız temettü alırsınız.
 
Temettü tutarlarının hesaplanması ve dağıtılması hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı. Anladığım kadarıyla temettü dağıtımı, şirketin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlayarak, hissedarlara kazançlarını paylaşma fırsatı sunuyor.

Nominal değerli payların anlamı hakkında da bilgi vermişsiniz. Nominal değer, pay senedinin üzerinde yazılı olan değeri ifade eder ve şirketin esas sermayesini gösterir. Türk Ticaret Kanunu'na göre pay senetlerinin en düşük nominal değeri 1 kuruş olarak belirlenmiştir.

Ayrıca nakit temettünün hesaplanması konusunda da bilgi vermişsiniz. Dağıtılan temettü tutarının piyasa değeri ile oranlanarak yüzde olarak ifade edilmesi, hissedarlar için önemli bir bilgi olabilir.

Son olarak, temettü alabilmek için hisseyi temettü tarihinden önceki gün kapanışta elinde bulundurmanız gerektiğini belirtmişsiniz. Bu sayede temettü dağıtımından yararlanabilir ve hissenizin getirisini artırabilirsiniz. Teşekkürler!
 
Geri
Üst