- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
2 talasemi taşıyıcısı evlenebilir mi?
Doğru: İki taşıyıcı çift evlenebilir ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilir.Talasemi hastaları ne yememeli?
Buğday, mısır, yulaf, pirinç ve fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, hem demirin emilimini azaltır.Talasemide neden demir birikir?
Talasemide neden demir birikir?Talasemili hastanın hemoglobini 9,5 g/dl’nin üzerinde tutulmalıdır. Kansızlığı düzeltmek için verilen kan transfüzyonları vücutta demir birikmesine yol açar ve kalp, karaciğer, tiroid, pankreas ve dalak gibi organlarda hücre hasarına yol açar.
Akdeniz anemisi ömrü kısaltır mı?
Beta talasemi, ağır ve tedavisi düzgün sürdürülmezse yaşam süresini belirgin derecede kısaltarak hayat kalitesini çok olumsuz etkileyen bir hastalıktır.Akdeniz anemisi olan ne kadar yaşar?
Akdeniz anemisi hastaları ne kadar yaşar? Akdeniz anemisi tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilecek ciddi bir hastalıktır. Kesin bir yaşam beklentisini belirlemek zor olsa da genel kural, durum ne kadar şiddetli olursa yaşam beklentisi o kadar azalır.Iki Akdeniz anemisi taşıyıcısı evlenirse ne olur?
Iki Akdeniz anemisi taşıyıcısı evlenirse ne olur?Beta talasemi için anne ve babadan geçen globin geni normalse çocuk normal, biri değişikliğe uğramışsa çocuk taşıyıcı, ikisi de değişikliğe uğramışsa çocuk hasta olur. Bir beta talasemi taşıyıcısı, taşıyıcı olmayan normal bir kişi ile evlenirse doğacak her bir çocuk için %50 taşıyıcı, %50 normal olma olasılığı vardır.
Akdeniz anemisi kimlerle evlenemez?
Dr. Şeker, Akdeniz anemisi olan anne ve babaların doğan çocuklarının doğumdan itibaren takip edilmesi gerektiğini kaydederek, “Akdeniz anemisi hastaları evlenebilir ama çocuğun doğumdan sonra iyi takip edilmesi, taşıyıcı olup olmamasına bakılması, hastalık olup olmadığının kesinlikle saptanması gerekir.Talasemi taşıyıcılığı nedir belirtileri?
Talasemi hastalarında ağır kansızlık dışında sarılık, dalak büyüklüğü, halsizlik, etrafa ilgisizlik, enfeksiyonlara kolay yakalanma, büyüme geriliği, kemiklerde genişleme ve incelme, burun kökü basıklığı, alın ve diğer yüz kemiklerinde çıkıntı ile anormal yüz görünümü ortaya çıkabilir.Akdeniz anemisi tehlikeli bir hastalık mıdır?
Akdeniz anemisi tehlikeli bir hastalık mıdır?Akdeniz anemisi insan yaşamını etkileyen ciddi bir hastalıktır. Ayrıca hastalığın tedavisi çok zor ve pahalıdır. Talesemi taşıyıcısı olan kişilerin yaşam kalitesini düşürücü kansızlık belirtileri ve şikayetleri ortaya çıkar.