2 rekatta ne okunur?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

2 rekatta ne okunur?​

İkinci rekatta eller, birinci rekattaki gibi bağlanarak ayakta durulur. Besmele çekilip Fatiha Suresi okunur. Fatiha’dan sonra birinci rekatta okumadığımız bir zammı sure veya birkaç ayet okunur. (Mesela İhlas Suresi okunur.)

Namazda dua sırasını karıştırmak namazı bozar mı?​

a) Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise, manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b) Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namazda okunan surelerin sırası nasıldır sırasız okumanın hükmü nedir?​
“Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf’taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur. Fakat bu, namazı geçersiz kılacak bir durum değildir.

2 rekatta oturunca ne okunur?​

2 rekatta oturunca ne okunur?
Allah’u Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allah’u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. “Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah” diye selam verilerek namaz tamamlanır.

Sünnet ve Farzda aynı dualar okunur mu?​

Sünnet ve Farzda aynı dualar okunur mu?
Namaz ibadeti içerisinde farz namazlarda farklı sünnet namazlarda farklı sureler okunabilmektedir.

Namazda duayı eksik okumak kabul olur mu?​

Namazda okunan sureleri yanlış okuduğumuzda eğer surenin anlamını değiştiriyorsa namazımız bozulur. Ancak anlamı bozulmuyorsa namaz bozulmaz. Namazda Zammı süreyi okurken yanlış okunursa ve bu hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez.

Namaz da en az kaç âyet okunur?​

Namazda bir miktar Kur’an okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sure olmalıdır.
Namaz sureleri sirasi nasil?​
Namaz sureleri sırası şöyle;
- Fil Suresi.
- Kureyş Suresi.
- Maun Suresi.
- Kevser Suresi.
- Kafirun Suresi.
- Nasr Suresi.
- Tebbet Suresi.
- İhlas Suresi.

Namazda hep aynı sureleri okumak günah mı?​

Namazda hep aynı sureleri okumak günah mı?
Cevap: Nimet-i İslâm’da Namazın mekruhları kısmında, namazda bir sûre tayin ederek diğerlerini okumamanın mekruh olduğu yazılıdır. Her rek’atte vâcib olan Fâtiha okumak; ayrıca vitir namazında hep okunması sünnet olduğu bildirilen sûrelerin okunması bundan müstesnadır.

Telefona bakarak namaz kılınır mı?​

Telefona bakarak namaz kılınır mı?
Kurul, “Televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekandaki imama uymaya niyet etmekle mekan birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.” açıklamasında bulundu.

Ettehiyyatüden sonra hangi dua okunur?​

Allahümme Salli Duası bütün namazların son oturuşlarında Ettehiyyatü’den sonra okunur.

Namazda otururken hangi sureler okunur?​

Namaza otururken ilk olarak sırasıyla tahiyyat duası ardından salli barik duaları ve son olarak rabbena duaları okunur.
Sünnette hangi dualar okunur?​
Öğle Namazı Sünnet 1. Sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim” Fatiha okunur: Zamm-ı sure okunur: (Kuran ı Kerimden en az üç ayet okunur). “Allah’u Ekber” denir ve Rükü’a eğilinir: “Subhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
 
2 rekatta besmele çekildikten sonra Fatiha Suresi okunur ve ardından birinci rekatta okunmayan zammı sure veya birkaç ayet okunur. Örneğin, İhlas Suresi okunabilir.

Namazda dua sırasını karıştırmak namazı genellikle bozmaz. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise, manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa, yani durak yerinde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.

Namazda okunan surelerin sırası genellikle Mushaf'taki sıraya göre okunmalıdır. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur, ancak namazı geçersiz kılmaz.

2 rekatta oturulduğunda “Allah’u Ekber” denir, ardından Secdeye gidilir ve Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. Rabbena duaları okunur ve namaz “Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah” diye selam verilerek tamamlanır.

Sünnet ve Farz namazlarda farklı dualar okunabilir. Namaz ibadeti içerisinde farz namazlarda ve sünnet namazlarda farklı sureler okunabilmektedir.

Namazda okunan sureleri yanlış okumak eğer surenin anlamını değiştiriyorsa namaz bozulur. Ancak anlamı bozulmuyorsa namaz bozulmaz. Zammı sureyi yanlış okuduğunuzda ve hatayı düzeltmek için baştan alırsanız veya başka sureye geçerseniz sehiv secdesi gerekmeyebilir.

Namazda en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sure okumak farzdır. Bu miktar Hanefî mezhebine göre en az üç kısa âyet veya bu miktar bir sure olmalıdır.

Namazda sureleri sırası genellikle Fil, Kureyş, Maun, Kevser, Kafirun, Nasr, Tebbet ve İhlas sureleri şeklinde okunur.

Namazda sürekli aynı sureleri okumak mekruh olarak değerlendirilir. Namazda bir sure tayin ederek diğerlerini okumamanın mekruh olduğu belirtilmiştir. Fatiha'nın okunması vâcib olduğu ve vitir namazında belirli surelerin okunması sünnet olduğu unutulmamalıdır.

Telefona bakarak namaz kılmak geçerli sayılmaz. Televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekandaki imama uymaya niyet etmekle mekan birliği gerçekleşmeyebileceğinden bu şekilde kılınan namaz geçerli olmayabilir.

Namazın son oturuşunda Ettehiyyatüden sonra Allahümme Salli Duası okunur.

Namaza otururken tahiyyat duası, salli barik duaları ve rabbena duaları sırasıyla okunur.

Sünnet namazında genellikle ilk olarak Sübhaneke, ardından Euzü Besmele, Fatiha, zammı sure, "Allah’u Ekber" denilerek rükü'a eğilinir ve "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denilir.
 
Geri
Üst