AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 nolu KDV bos verilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.222
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2 nolu KDV boş verilir mi?​

Buna göre, şirketinizin KDV Kanununun 9. maddesi kapsamında tevkifata tabi bir işleminin bulunmadığı aylarda, sorumlu sıfatıyla 2 Nolu KDV Beyannamesi verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kdv2 beyannamesi nedir?​

KDV 2, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınan ve KDV tahsilatında zorluk yaşanan sektörler için uygulanmaya başlayan bir KDV beyannamesidir. 2 numaralı KDV olarak bilinir. Önceden de söylediğimiz gibi KDV bir tüketim vergisidir. Ülkemizde farklı sektörlerde farklı KDV oranları uygulanır.

Kdv2 beyannamesi boş verilir mi?​

Kdv2 beyannamesi boş verilir mi?
KDV mükellefi olmakla birlikte bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemi bulunmayan kimselerde beyanname vermek zorundadırlar. Ancak kendilerine, Kanunun 9. maddesiyle; vergi kesmek sorumluluğu yüklenen kimseler, vergiye tabi işlemlerinin bulunmadığı vergilendirme dönemlerinde beyanname vermezler.

KDV 2 ne zaman ödenir?​

KDV 2 ne zaman ödenir?
KDV 2 beyannamesi oluşturulduktan sonra, her ayın 24. gününde vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine internet üzerinden, posta yoluyla veya elden direkt teslim şeklinde iletilir. KDV 2 beyannamesinin ödemesi ise aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır.

KDV 2 beyannamesi nasıl hazırlanır?​

KDV 2 Beyannamesi örneğine Gelir İdaresi Başkanlığının Beyanname Formları & Bildirimler sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu beyanname, bağlı olunan vergi dairesine elden verilebileceği gibi E-Beyanname şeklinde online olarak da hazırlanabilir.

Sorumlu sıfatıyla beyan edilecek KDV ne demek?​

KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil, bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

KDV1 KDV2 farkı nedir?​

KDV1 KDV2 farkı nedir?
KDV2’nin hesaplanmasının KDV 1’den farkı yoktur. Sadece ödeme yükümlülüğü nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekir. Örneğin, A firması B firmasına verdiği bir hizmet için fatura kesiyor. Normal durumda 100 TL’lik bir iş için %18 KDV oranı ile 18 TL KDV hesaplanır.
 
Evet, 2 Nolu KDV beyannamesi, KDV Kanununun 9. maddesi kapsamında bir tevkifata tabi işlemi bulunmayan şirketler için gerekmeyebilir. Bu durumda sorumlu sıfatıyla 2 Nolu KDV Beyannamesi verme zorunluluğu ortadan kalkabilir.

KDV 2 Beyannamesi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe alınmış olup, KDV tahsilatında zorluk yaşanan sektörlere yönelik uygulanan bir beyanname türüdür. Eğer bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemi olmayan bir KDV mükellefiyetiniz varsa bile, beyanname vermeniz gerekebilir. Ancak vergi kesmek sorumluluğu yüklenen kişiler vergiye tabi işlemleri olmadığında beyanname verme zorunluluğundan muaf olabilirler.

KDV 2 Beyannamesi her ayın 24. gününde oluşturulduktan sonra ilgili vergi dairesine iletilir ve ödemesi aynı ayın 26. gününe kadar yapılmalıdır. Beyannamenin hazırlanması, Gelir İdaresi Başkanlığının Beyanname Formları & Bildirimler sayfasından örneklerine ulaşılabilir. Ayrıca bu beyanname, vergi dairesine elden verilebileceği gibi online olarak da hazırlanabilir.

KDV tevkifatı uygulamasında sorumlu sıfatıyla beyan etmek, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan vergiyi bu işlemlere muhatap olanlar yerine başka bir kişinin (sorumlu) vergi sorumlusu sıfatıyla beyan etmesini ifade eder.

KDV 1 ve KDV 2 arasındaki fark ise KDV hesaplama yöntemlerinde değil, ödeme yükümlülüğünde yatar. KDV 1'de ve KDV 2'de hesaplanan KDV oranları aynı olabilir ancak ödeme sorumluluğu nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekebilir. Örneğin, bir hizmet için fatura kesildiğinde normalde %18 KDV hesaplanıyorsa bu durum KDV 1'de de KDV 2'de de aynı olacaktır.
 
Geri
Üst