SoruCevap
Yeni Üye
İkinci Mahmut döneminde yönetim alanında yapılan ıslahatlar nelerdir maddeler halinde kısaca bilgi,
– Yönetimde olan divan meclisi kaldırılmış onun yerine bakanlar kurulu getirilmiştir. Bu bakanlıklara nazırlık demişlerdir. Bakanlıkların bir araya gelmesiyle meydana gelen hükümete ise “Heyet-i Vükela” adı verilir.
– İller merkeze bağlanmıştır.
-Memurluklar İç ve Dış şeklinde iki kategoriden birine konulmuştur.
– Memurların fes, ceket, pantolon giymeleri ile kravat takması mecburi kılınmıştır. Aynı zamanda tıraş olma mecburiyeti getirilmiştir.
– Müsadere sistemine son verilmiştir.
– İlk kez nüfus sayımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayımın amacı askere gidecek erkek sayısını belirlemektir.
– Memurlara hediye ve rüşvet gibi şeylerin alınması yasak kılınmıştır.
-Posta, polis ve karantina teşkilatları kurulmuştur.
– Her din ve mezhebe aynı ihtimama gösterilmiştir.
– Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye adlı bir kurum kurulmuştur. Burada yönetim ve yasama meseleleri için hükümdara yardımcı olunmuştur. Bir nevi danışma meclisidir.
– Yönetim alanında yenilikler yapılmasını amaçlayan bir komisyon düzenlenmiştir.
– Dâr-ı Şura-yı Babıâli adlı kurul oluşturulmuştur.
-Merkezi otoriteye yardımcı olması adına muhtarlıklar kurulmuştur.
– Tımar sistemi kaldırılmış ve memurlara maaş ödemeleri yapılmıştır.
– Memurların tayin, terfi ve cezalandırılmaları bir sisteme dökülmüştür Kesin kurallarla çizilmiştir.
– Devlet dairelerine dönemin padişahın resminin asılması mecburi olmuştur.
– İlk kez bir bir hükümdar yurtiçi geziler düzenlemiştir
– Yönetimde olan divan meclisi kaldırılmış onun yerine bakanlar kurulu getirilmiştir. Bu bakanlıklara nazırlık demişlerdir. Bakanlıkların bir araya gelmesiyle meydana gelen hükümete ise “Heyet-i Vükela” adı verilir.
– İller merkeze bağlanmıştır.
-Memurluklar İç ve Dış şeklinde iki kategoriden birine konulmuştur.
– Memurların fes, ceket, pantolon giymeleri ile kravat takması mecburi kılınmıştır. Aynı zamanda tıraş olma mecburiyeti getirilmiştir.
– Müsadere sistemine son verilmiştir.
– İlk kez nüfus sayımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayımın amacı askere gidecek erkek sayısını belirlemektir.
– Memurlara hediye ve rüşvet gibi şeylerin alınması yasak kılınmıştır.
-Posta, polis ve karantina teşkilatları kurulmuştur.
– Her din ve mezhebe aynı ihtimama gösterilmiştir.
– Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye adlı bir kurum kurulmuştur. Burada yönetim ve yasama meseleleri için hükümdara yardımcı olunmuştur. Bir nevi danışma meclisidir.
– Yönetim alanında yenilikler yapılmasını amaçlayan bir komisyon düzenlenmiştir.
– Dâr-ı Şura-yı Babıâli adlı kurul oluşturulmuştur.
-Merkezi otoriteye yardımcı olması adına muhtarlıklar kurulmuştur.
– Tımar sistemi kaldırılmış ve memurlara maaş ödemeleri yapılmıştır.
– Memurların tayin, terfi ve cezalandırılmaları bir sisteme dökülmüştür Kesin kurallarla çizilmiştir.
– Devlet dairelerine dönemin padişahın resminin asılması mecburi olmuştur.
– İlk kez bir bir hükümdar yurtiçi geziler düzenlemiştir