AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 kisi ile cemaat olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.189
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

2 kişi ile cemaat olur mu?​

Cemaatle namaz kılmak için kişi sayısının önemi yoktur. Çok kalabalık da olabilir, az kişi de olabilir. Cemaatin başında mutlaka bir imamın olması önemli bir konudur.

Imamı görmeden namaz kılınır mı?​

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihleri, namazın sahih olması için imamın cemaatin önünde durmasının şart olduğunu kabul eder. İmam Mâlik’e göre ise esas olan, cemaatin imamı namazda takip etmesi ve ona uyma imkânı bulabilmesi olduğundan mutlaka arkasında durması şart değildir.

İmamla namaz kılarken bir şey okunur mu?​

İmamla namaz kılarken bir şey okunur mu?
sorusuna Diyanetten şu yanıt verildi: “Hanefî mezhebine göre cemaatle namaz kılarken, imama uyan kimse Fâtiha’yı ve ardından okunan âyet veya sûreyi imam ile birlikte okumaz. İmama uyan kimseden, namazda Kur’an okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 170-171).

Cemaat kaç kişi ile namaz kılınır?​

Cemaat kaç kişi ile namaz kılınır?
Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevi, el-Mecmu’, IV, 353; İbn Kudame, Muğni, II, 171, 217). Maliki mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Huraşi, Şerhu Muhtasari Halil, II, 76-77).

Cenaze namazı kaç kişi ile kılınır?​

Namazı kılan kişilerin sayısının da -tıpkı diğer namazlarda olduğu gibi- [birden fazla olması] şart değildir. Cenaze namazı farziyetinin [diğer insanların üzerinden] düşmesi için iki kişinin namazı kılması gerekir; çünkü cemaatin en azı iki kişiden oluşur.

Uzaktan namaz kılınır mı?​

“Cuma namazı da dahil olmak üzere cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların hakikaten veya hükmen aynı mekanda bulunması şart olduğundan televizyon, internet ve benzeri araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uyulması da caiz değildir.

Uydum hazır olan imama ne demek?​

Uydum hazır olan imama ne demek?
cuma namazinin farzinda, teravih ve bayram namazlarinda imamla uyum icerisinde oldugunuzu gosteren auto namaz niyet bicimi. “allah icin namaza, peygamber icin salavata, meyit icin duaya, uydum hazir olan imama, er kisi niyetine” seklinde soylenen cenaze namazi girizgahi. …

Namaz kılan kişiye ne ad verilir?​

Namaz kılan kişiye ne ad verilir?
Hanbelîler’e göre mesbûk Hanefî ve Mâlikîler’deki lâhiḳ terimini de kapsar. Yani imama birinci rek’attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir.
 
Cemaatle namaz kılarken kişi sayısının önemi olmadığı doğru bir bilgidir. Gerçekten çok kalabalık olabileceği gibi az kişiyle de cemaat oluşturulabilir. Ancak cemaatte bir imamın bulunması önemlidir ve imamın varlığı namazın doğru şekilde kılınmasını sağlar.

Imamın cemaatin önünde durması konusu farklı mezheplere göre değişiklik gösterebilir. Hanefi, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre imamın cemaatin önünde durması şart iken, Mâlikî mezhebine göre imamı takip etmek ve ona uymak önemlidir.

İmamla namaz kılarken Fatiha ve ardından okunan ayet veya sureyi imamla birlikte okumaya gerek olmadığı Hanefi mezhebine göre kabul edilmektedir. Bu durumda imama uyan kişiden namazda Kur'an okuma yükümlülüğü düşmektedir.

Cemaatle namaz kılınırken kaç kişinin olması gerektiği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre en az kırk kişi olmalıdır derken, Maliki mezhebine göre bu sayı on iki kişiye düşmektedir.

Cenaze namazı ise diğer namazlar gibi cemaatle kılınması gereken bir ibadettir. En az iki kişinin cemaat oluşturması ve namazı kılması gerekmektedir. Diğer insanların üzerinden farziyetin düşmesi için ise bu şartın yerine getirilmesi önemlidir.

Uzaktan yapılan namazlar, cemaatle kılınan namazlarda fiziksel olarak imam ile cemaatin aynı mekanda bulunması gerektiği için kabul edilmez. Televizyon, internet gibi araçlarla yayınlanan namazlara başka yerlerden uymak da uygun değildir.

Namaz kılarken imama uyan kişiye "mesbûk" denir. Hanbeli mezhebine göre bu terim, Hanefi ve Maliki mezheplerinde de geçerlidir. İmamla birlikte namaza başlayan ve sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk adı verilir.
 
Geri
Üst