AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 derece arkeolojik sit alani nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

2 derece arkeolojik sit alanı nedir?​

2) II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

2 derece sit alanina nasil bir yapi yapilabilir?​

2. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken, 2. derece doğal sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılara izin veriliyor. Bunun dışında 2. derece doğal sit alanlarında da başka türlü bir yapılaşma yapılamıyor.

Sit alanına inşaat yapılabilir mi?​

Sit alanına inşaat yapılabilir mi?
Yeni imar planı ile sit alanı üzerinde bulunan arsalarda herhangi bir yapılaşma yapabilmek için koruma kurulundan izin almak gerekir. Birinci derece doğpal sit alanları üzerinde herhangi bir yapılaşma eyleminde bulunulması mümkün değil.

1 sit alanı ne demek?​

1 sit alanı ne demek?
Kentsel sit alanları mimari, kültürel özellikleri açısından koruma altına alınan alanlardır. Tarihi sit alanları ise tarihi özelliğe sahip alanlardır. SİT ALANLARININ SEVİYELERİ NELERDİR VE NE ANLAMA GELİR? 1. derece sit alanı, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken seviye.

1 derece arkeolojik sit alanına inşaat yapılabilir mi?​

1. Derece Arkeolojik Sit: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanları olarak tanımlanıyor. Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor.

1 derece arkeolojik sit nedir?​

1- I. Derece Doğal (Tabii) Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

Arsanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?​

Arsanın sit alanı olup olmadığını nasıl anlarız?
Herhangi bir yapının sit alanı sınırları içinde yer alıp almadığı nasıl öğrenilebilir? Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması yoluyla öğrenilebilir.

3 derece sit alanına inşaat yapılabilir mi?​

3 derece sit alanına inşaat yapılabilir mi?
3. derece arkeolojik sit alanları yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlardır. Bu kapsamda koruma – kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilir. Yani bu kapsamda bu alanlara inşaat yapmaya belli zaman ve koşullarda izin verilebilir.
Sit alanına ev yapılır mi?​
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca yapılan sit alanları ile ilgili düzenlemeler kapsamında sit alanları derecelendirilmiştir. Geçmişten günümüze kadar gelmiş tarihi nitelikli alanları kapsayan sit alanına ev yapmak mümkün kılınabilir.
3 derece sit alanına ev yapılabilir mi?​
Geçmişten günümüze kadar gelmiş tarihi nitelikli alanları kapsayan sit alanına ev yapmak mümkün kılınabilir. Sit alanına ev yapmak için alanın 3. derece doğal sit alanı olması gerekmektedir.
 
2. derece arkeolojik sit alanları, korunması gereken ancak belirli koşullar altında bilimsel çalışmalara izin verilen alanlardır. Bu sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmemektedir. Ancak 2. derece doğal sit alanlarında turizm yatırımları ve turistik tesisler gibi belirli yapılara izin verilebilmektedir. 2. derece doğal sit alanları dışında da yapılaşma yapılamamaktadır.

Sit alanlarına inşaat yapılabilmesi için koruma kurulundan izin almak gerekmektedir. 1. derece doğal sit alanlarında ise hiçbir yapılaşmaya izin verilmemektedir. Sit alanları genellikle arkeolojik veya tarihi öneme sahip alanlardır ve korunmaları gereken kültürel miraslardır.

Sit alanı olup olmadığını anlamak için yapının bulunduğu arazinin sit alanı sınırları içinde yer alıp almadığını öğrenmek amacıyla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulabilir. Bu kurum aracılığıyla yapılan incelemeler sonucunda arsa hakkında bilgi edinilebilir.

Özetle, sit alanlarına inşaat yapılabilmesi için belirli koşulların sağlanması ve koruma kurulundan izin alınması gerekmektedir. 1. derece arkeolojik sit alanlarında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmezken, 2. derece arkeolojik sit alanlarında belirli koşullarda yapılaşmaya izin verilebilmektedir.
 
Geri
Üst