AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

2 Basel kriterleri nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

2 Basel kriterleri nelerdir?​

Basel II Kriter- leri; asgari sermaye yeterliliği, denetim otoritesi- nin inceleme süreci ve piyasa disiplini olmak üze- re üç yapısal bloktan oluşmaktadır. Basel II Kri- terleri, Basel I Kriterlerinden farklı olarak Operas- yonel Riski de Asgari Sermaye Yeterliliği hesabı- na dahil etmiştir.
Basel 3 ne demek?
Basel III, 2008 Küresel Finansal Krizi’ninden sonra sonra Basel II uzlaşısının yetersiz yönlerini gidermek ve bankacılık sektöründe riski azaltmak üzere, finansal düzenlemeleri ve denetimini sağlamlaştırmak amacıyla Basel Komitesi tarafından hazırlanmış ek bir düzenlemedir.
Basel 2 uzlaşısı ne demek?
– Yeni Basel Sermaye Uzlaşısı (Basel-II), bankaların sermaye yeterliliklerinin ölçülmesine ve değerlendirilmesine ilişkin olarak Basel Bankacılık Denetim Komitesi (Basel Committee on Banking Supervision – BCBS)1 tarafından yayımlanan ve yakın tarihte birçok ülkede yürürlüğe girmesi beklenen standartlar bütünüdür.

Basel 2 Türkiyede uygulanıyor mu?​

Türkiye’nin Basel II’ye uygun düzenlemeleri doğrudan Basel II kriterlerinden gelmemiş, onun yerine Avrupa Birliği’nin (EU) Basel II kriterlerini temel alan 2006/48/EC ile 2006/49/EC sayılı sermaye gereksinimleri direktiflerine göre oluşturulmuştur.
Basel nedir amacı?
1974’te Uluslararası Ödemeler Bankası bünyesinde kurulan Basel Bankacılık Denetim Komitesi; risk yönetimi ve sermaye yeterliliği gibi alanlarda uluslararası standartlar oluşturmaya çalışarak bankaların, oluşturulan bu standartlara optimal düzeyde uyum sağlamalarını amaçlamıştır.
Kredilerin toplamı özkaynakların yüzde kaçını aşamaz?
Türkiye’de de 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun “Genel Kredi Sınırları, İştiraklere, Ortaklara ve Mensuplara Kredi” başlıklı 11/2(a) maddesi uyarınca, bir banka gerçek veya tüzel bir kişiye doğrudan veya dolaylı olarak özkaynaklarının %25’inden fazla kredi veremez, aval ve kefaletlerini kabul edemez.
Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından COVID-19 sebebiyle uygulama tarihi 1 yıl gecikmeyle 2023 Ocak’a ertelenen Basel 4 standartları için öncelikle proje kredilerini ve gayrimenkul teminatlı kredileri diğer yazılarımda ele almıştım.
Basel 2 ne zaman yayınlandı?
Başta G-10 ülkeleri olmak üzere, ülkemiz de dahil, birçok ülkenin denetim otoritesince kabul görmüştür. Haziran 2004 yılında Basel II yayımlanmıştır, Kasım 2005 de revize edilmiştir. Haziran 1999 da ilk istişare metni, 2001 de ikinci, 2003 de üçüncü istişare metni yayımlanmıştır.

Geri