Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

2 ay calisan isci tazminat alir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.234
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

2 ay çalışan işçi tazminat alır mı?​

Örneğin 2 aylık deneme süresi içerisinde işten çıkarılanlar, maalesef ihbar tazminatına hak kazanamıyor. Yeni kurulan ve ilk kez işçi çalıştıracak bir işyeri değilse, sigorta girişinin işe başlamadan önce yapılmış olması zorunlu. Yani 1 gün çalışan, ‘sigortam daha yok, tazminat alamam’ diye düşünmesin.

Ihbar kaç ayda hak edilir?​

Yasaya göre, 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresi uygulanıyor.

Kimdir kıdem tazminatı?​

Kimdir kıdem tazminatı?
İşçinin bu düzenli ve sürekli çalışmasının karşılığında işyerinde geçirdiği süre ölçü alınarak kendisine kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?​

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi?
Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi iş akdinin feshinden itibaren 5 yıldır (4857 sayılı İş Kanunu Ek Madde). İşçi 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde kıdem tazminatı talebiyle iş davası açamadığı takdirde, bir daha bu çalışmasıyla ilgili kıdem tazminatı davası açamaz.

Kıdem tazminatı, çalışan işçiye ödenen tazminattır.?​

Kıdem tazminatı, işverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.

Peki, kıdem tazminatı nasıl alınır?​

Kıdem tazminatı, işçinin son aldığı ücrete yol, yemek, sosyal yardım (eğitim, konut vs.) gibi haklar da ilave edilerek bulunan brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. İş kanunu, işçinin işverenden kıdem tazminatı alabilmesi için belli şartlar öngörmüştür, bu şartlar şunlardır:
 
Kıdem tazminatı konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça doğru ve önemli detaylara değinmişsiniz. İşçi ve işveren ilişkisinde kıdem tazminatı oldukça önemli bir konudur ve işçilerin haklarını korur. Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde geçirdiği süre ve kazandığı kıdemin karşılığında ödenen bir tazminattır.

Kıdem tazminatı, genellikle işçinin işten ayrılmasının ardından işveren tarafından ödenir. Bu ödemenin hesaplanmasında işçinin son aldığı ücret üzerinden, ek haklar (yol, yemek, sosyal yardımlar gibi) da dikkate alınarak brüt ücret üzerinden hesaplama yapılır.

Kıdem tazminatı alabilmenin şartları arasında genellikle işçinin belirli bir süre boyunca aynı işyerinde çalışmış olması ve iş akdinin sonlanması yer almaktadır. İşçinin kıdem tazminatı talebinde bulunabilmesi için iş kanununda belirlenen süre ve koşulları sağlaması gerekmektedir.

Kıdem tazminatı zamanaşımı süresi ise, iş akdinin sona ermesinden itibaren 5 yıldır. Bu süre zarfında işçi kıdem tazminatı talebiyle iş davası açmazsa, daha sonraki süreçlerde bu talepte bulunma hakkını kaybedebilir.

Kıdem tazminatı, işçi ve işveren ilişkisinde adil ve önemli bir hak olarak karşımıza çıkar. İşçilerin çalışma hayatını korumak ve haklarını güvence altına almak adına kıdem tazminatı konusuna dikkat etmeleri önemlidir.
 
Geri
Üst