2 Asliye Hukuk Mahkemesi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
163.118
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

2 Asliye Hukuk Mahkemesi ne demek?​

Asliye Hukuk Mahkemesinin Görev Alanı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 2. maddesinde asliye hukuk mahkemelerinin görevi belirtilmiştir. Buna göre; Aksine bir düzenleme yoksa aşağıdaki davalar için dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
2 sulh mahkemesi nedir?
Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalar nelerdir?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu davalar şu şekildedir; Kira sözleşmesine dayanan davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
Sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre yapılan bazı soruşturma işlemleriyle bu işlemlere yapılan tüm itirazlar ve idari para cezası, trafik cezası veya park cezası gibi idari nitelikte olan bazı işlem ve işlere yapılan itirazları inceleyen ve itirazlar hakkında karar veren bir mahkemedir.
Sulh cezada hangi davalar görülür?
Soruşturma aşamasında yapılan işlemlerin haksız olduğu veya bu işlemlere gerek olmadığı ile ilgili olarak sulh ceza hakimliklerine başvurulabilmektedir. Bu işlemler gözlem altına alma kararı, yakalama kararı, gözaltına alma kararı veya tutuklama kararına itirazların inceleme noktası olarak görev yapmaktadır.

1 sulh ceza mahkemesi hangi davalara bakar?​

1 sulh ceza Hakimliği nedir?
5235 sayılı kanuna göre; sulh ceza hakimliği, kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere, yürütülen soruşturmalarda hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemekle görevlidir.

Sulh hukuk mahkemesi hangi davalara bakar HMK?​

 
Geri
Üst