- Konu Yazar
- #1
1982 anayasasına göre savaş ve barış kararını kim verir?
Anayasaya göre, “savaş ilanına karar vermek” TBMM’nin yetkileri arasında yer alır (m.87). Yine Anayasanın 92. maddesine göre milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş ilanına münhasıran TBMM yetkilidir.TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?
TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?TBMM, “Sürekli Özgürlük Harekatı ve devamının icrası kapsamında” Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Türkiye’de bulunması ve hükümetçe verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete izin verdi.
Savaş ilanı nasıl olur?
Savaş ilanı nasıl olur?Bu ilan; iki veya daha fazla devlet arasında savaş hali yaratmak için ulusal bir hükûmetin yetkili organı veya yetkili kişisi tarafından irade beyanını sunan bir konuşma eylemi veya bir belgenin imzalanması sonucu tamamlanabilir.
Şu anki Başkomutan kimdir?
Türkiye’de başkomutanlık TBMM adına cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevî varlığından ayrılamaz. Genelkurmay başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta başkomutanlık görevlerini cumhurbaşkanı adına yerine getirir.Cumhuriyette ülkeyi kim yönetiyordu?
Cumhuriyette ülkeyi kim yönetiyordu?Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.
1982 Anayasasına göre yargı yetkisi kime aittir?
1982 Anayasasına göre yargı yetkisi kime aittir?1982 Anayasası’nın 7. maddesine göre, “Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez”.
Meclis kararı gerekiyor Anayasa’ya göre savaş hali ilanına TBMM karar verebiliyor. Anayasa, TBMM’nin bu yetkisini sınırsız kullanmasına izin vermiyor ve ancak ‘milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde’ savaş ilan edilebileceğini hükme bağlıyor.