Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1982 anayasasina gore savas ve baris kararini kim verir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1982 anayasasına göre savaş ve barış kararını kim verir?​

Anayasaya göre, “savaş ilanına karar vermek” TBMM’nin yetkileri arasında yer alır (m.87). Yine Anayasanın 92. maddesine göre milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş ilanına münhasıran TBMM yetkilidir.

TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?​

TSK nin yurt disina cikmasina kim karar verir?
TBMM, “Sürekli Özgürlük Harekatı ve devamının icrası kapsamında” Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının Türkiye’de bulunması ve hükümetçe verilecek izin ve belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanılması için hükümete izin verdi.

Savaş ilanı nasıl olur?​

Savaş ilanı nasıl olur?
Bu ilan; iki veya daha fazla devlet arasında savaş hali yaratmak için ulusal bir hükûmetin yetkili organı veya yetkili kişisi tarafından irade beyanını sunan bir konuşma eylemi veya bir belgenin imzalanması sonucu tamamlanabilir.

Şu anki Başkomutan kimdir?​

Türkiye’de başkomutanlık TBMM adına cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevî varlığından ayrılamaz. Genelkurmay başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta başkomutanlık görevlerini cumhurbaşkanı adına yerine getirir.

Cumhuriyette ülkeyi kim yönetiyordu?​

Cumhuriyette ülkeyi kim yönetiyordu?
Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

1982 Anayasasına göre yargı yetkisi kime aittir?​

1982 Anayasasına göre yargı yetkisi kime aittir?
1982 Anayasası’nın 7. maddesine göre, “Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez”.
TBMM hangi hallerde savaş ilanına karar verebilir?​
Meclis kararı gerekiyor Anayasa’ya göre savaş hali ilanına TBMM karar verebiliyor. Anayasa, TBMM’nin bu yetkisini sınırsız kullanmasına izin vermiyor ve ancak ‘milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde’ savaş ilan edilebileceğini hükme bağlıyor.
 
1982 Anayasasına göre, savaş ve barış kararıyla ilgili süreçlerde hangi kurum ve yetkilere başvurulacağı konusunda açıklamalar yapılmış. Anayasanın ilgili maddelerine dayanarak TBMM'nin savaş ilanına karar verebileceği belirtilmiş. Milletlerarası hukukun meşru saydığı durumlarda savaş ilanı münhasıran TBMM'nin yetkisinde olduğu vurgulanmış.

Yine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışına gönderilmesi konusunda da TBMM'nin yetkilendirici karar verme sürecine atıfta bulunulmuş. TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurt dışına çıkmasına ilişkin karar verme yetkisine sahip olup, bu tür harekatlara izin veren kararları alabilir.

Savaş ilanının nasıl gerçekleşeceği konusunda da bilgi verilmiş. Ulusal bir hükümetin yetkili organı veya kişisi tarafından savaş ilanının irade beyanıyla yapılabileceği açıklanmış. Buna ek olarak, savaş ilanının iki veya daha fazla devlet arasında savaş hali yaratmak amacıyla gerçekleştirildiği belirtilmiş.

Başkomutanlık makamının kim tarafından temsil edildiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanının savaş durumunda başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı adına yerine getirdiği konuları da ele alınmış. Başkomutanlık TBMM adına Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilirken, Genelkurmay Başkanının savaş durumunda Cumhurbaşkanı adına başkomutanlık görevlerini üstlendiği ifade edilmiş.

Cumhuriyet yönetim biçimi ve egemenliğin nasıl yerine getirildiği hakkında da bilgi verilmiş. Cumhuriyette hükümet veya devlet başkanının belli bir süre ve belirli yetkilerle halk tarafından seçildiği ve egemenlik kavramının monarşi ve oligarşiye karşı olduğu belirtilmiş.

Son olarak, 1982 Anayasasına göre yargı yetkisinin kime ait olduğu üzerinde durulmuş. Anayasa'nın 7. maddesine göre yasama yetkisinin Türk Milleti adına TBMM'ye ait olduğu ve bu yetkinin devredilemeyeceği vurgulanmış. Yargı yetkisi hususunda da açıklama yapılmış ve yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrı olduğu belirtilmiş. Bu doğrultuda yargı yetkisinin hukukun üstünlüğü çerçevesinde bağımsız bir şekilde uygulandığı ifade edilmiş.
 
Geri
Üst