1982 Anayasasi yasama organi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

1982 Anayasası yasama organı nedir?​

1982 Anayasası’nın 7. maddesine göre, “Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez”.

Yasama dokunulmazlığı kimler yararlanabilir?​

Fıkrasında da “Bakanlar Kurulu üyelerinden milletvekili olmayanlar; … bakan sıfatını taşıdıkları sürece milletvekillerinin tabi oldukları kayıt ve şartlara uyarlar ve yasama dokunulmazlığına sahip bulunurlar..” şeklinde düzenlenmiştir ve TBMM üyesi olmayan bakanlarda bu şekilde dokunulmazlık kapsamına dahil edilmiştir.
Yasama sorumsuzluğu kimleri kapsar?
Yani bir parlâmento üyesinin görevi dolsa bile, yasama sorumsuzluğundan yararlanır. Bu sorumsuzluk sayesinde, parlamento üyeleri düşüncelerini serbestçe açıklayabilecek, hiçbir şeyden çekinmeyeceklerdir. Yasama sorumsuzluğu, parlamento üyesini hem cezai, hem de hukuki müeyyidelere karşı korur.

1982 Anayasası yürütme organı nedir?​

1982 Anayasasının öngördüğü erkler ayrılığı esasına ve parla- menter yapıya dayalı hükümet sisteminde yürütme yetkisi ve görevi, “Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasaya ve yasalara uy- gun olarak kullanılır ve yerine getirilir” (M.8). ”Cumhurbaşkanı Devletin hasıdır.

Bakanlar yasama sorumsuzluğundan yararlanır mı?​

Ayrıca, Anayasanın 112. maddesinin 4. fıkrası bakanlara da aynı imtiyazlardan yaralanma hakkı tanımaktadır. Bu hükme göre, milletvekili olan ya da olmayan bakan, milletvekili imiş gibi yasama sorumsuzluğundan yararlanabilmektedir. Bu sorumsuzluk hali Türkiye’ye özgü bir kurumdur.
Cumhurbaşkanı yasama dokunulmazlığından yararlanır mı?
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevleriyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanır. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri, teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir.
Devletin organlarından ikincisi olan yürütme organı, yasama organının oluşturduğu yasaları uygulamakla yükümlüdür. Yürütme organı aynı zamanda yönetim birimidir. Ülkenin yönetimi yürütme organından sorulur. Yürütme organının terim olarak karşılığı devlet başkanlarıdır.
Yasama organı meclisi, yürütme organı Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nu, yargı organı ise hakim ve mahkemeleri ifade etmektedir. 1924 Anayasası ile konulan Kuvvetler Ayrılığı ilkesi neticesinde üç organ ayrı olarak çalışmaktadır.
Kamu yönetiminin yasama faaliyetleri nelerdir?
1-Yasama Organının Denetimleri Bu maddede çeşitli yetkilerin yanı sıra kamu yönetimi- nin denetimi bakımından önem taşıyan yetkiler de bulunmaktadır. Bu yetkiler; Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, • Bakanlar Kurulu ve Bakanları denetlemek, • Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmektedir.

Yasama organı ne yapar?​

Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir.
 
Geri
Üst