AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1970 ekonomik krizi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

1970 ekonomik krizi nedir?​

1971 yılında Bretton Woods Sistemi çöktüğü zaman küresel sistemin büyük ticaret dengesi fazlası veren ülkelerin (Batı Almanya ve Japonya gibi) para birimleri değer kazanırken, ticaret açığı veren ülkelerin para birimleri hızla değer kaybetti. Bu etki yukarıda bahsetmiş olduğum petrol ve tahıl arzı sorunu ile birleşti.

Ingiltere’nin ekonomisi neden iyi?​

İngiltere dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahiptir. Kişi başına düşen gayrısafi yurtiçi hasılası 22,907 sterlindir. Karma pazar ekonomisinin hâkim olduğu ülkede serbest pazar prensiplerinin de yer yer uygulanması söz konusudur. Son derece gelişmiş bir toplumsal refah altyapısı vardır.

Büyük ekonomik kriz ne zaman?​

Büyük ekonomik kriz ne zaman?
Büyük Buhran, Büyük Depresyon veya 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı, 1929’da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930’lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir.

1974 krizi nedir?​

1974 krizi nedir?
Küresel ölçekte 1974 yılında meydana gelen petrol fiyatlarında yaklaşık 4 kat artış (I. Petrol Krizi) ekonomileri olumsuz etkilemiş. Stagflasyon olgusu ortaya çıkmıştır. Tarihte ilk kez enflasyon ile işsizliğin bir arada artması geçmiş yıllarda ekonomi politikalarında uygulanan teorilerin terk edilmesine yol açmıştır.

10 Ağustos 1970 istikrar kararları nelerdir?​

Ekonominin ihtiyaç duyduğu dış finansmanın karşılanamaması ve dış kredi temin edebilmek amacıyla ekonomi yönetimi tarafından devalüasyon ilan edildi. Daha önce 9 Türk lirası karşılığında olan Amerikan doları 15 Türk lirasına sabitlendi.

1970 yılında neler oldu?​

Erdal İnönü Orta Doğu Teknik Üniversitesi rektör vekili oldu. Dominik Cumhuriyeti’ne ait DC-9 tipi bir yolcu uçağı Santo Domingo’dan kalktıktan sonra denize düştü: 102 kişi öldü. Dünyanın 4. büyük köprüsü Boğaz Köprüsü’nün temeli atıldı. Temel atma törenini Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel açtı.

2001 ekonomik krizi nasıl çözüldü?​

2001 ekonomik krizi nasıl çözüldü?
Mayıs 2001’de Kemal Derviş’in açıkladığı “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı”; IMF ile imzalanmış stand-by düzenlemesi ve Dünya Bankası kredileriyle desteklendi, üretimdeki düşüşün denetim altına alınmasında etkili oldu.

Ekonomik krizlere neden olan faktörler?​

Ekonomik krizlere neden olan faktörler?
İşletmelerde krize yol açan dış çevre faktörleri şunlardır; doğal felaketler, genel ekonomik be- lirsizlikler ve dalgalanmalar, teknolojik gelişmeler ve yenilikler, sosyal- kültürel faktörler, hukuki ve politik düzenlemeler, yoğun rekabet, uluslarara- sı çevre vb.
7 Eylül 1946 kararları nelerdir?​
Türkiye’de yapılan ilk büyük devalüasyon 7 eylül 1946’da oldu. Türk lirası yüzde 116 oranında devalüe edildi ve bir dolar 1 lira 30 kuruştan 2 lira 80 kuruşa çıktı. Devalüasyon, bir ülkenin milli para biriminin yabancı paralara karşı değerinin indirilmesidir.
10 Ağustos 1970 Başbakan kim?​
Sami Süleyman Gündoğdu Demirel (1 Kasım 1924 – 17 Haziran 2015), 1993-2000 yılları arasında Türkiye’nin 9. cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türk siyasetçi, mühendis ve devlet adamı.

1971 yılında Türkiye’de neler oldu?​

1971 yılında Türkiye’de neler oldu?
9 Mart 1971 darbe teşebbüsüne katılanlar ordudan tasfiye edildi. Reform Hükûmeti kuruldu. Sıkıyönetim ilan edildi ve aşırı sol örgütlere yönelik Balyoz Harekâtı başlatıldı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi.
 
1970 yılındaki ekonomik krizde, Türkiye'de alınan önemli kararlardan biri 10 Ağustos 1970 İstikrar Kararları'dır. Bu kararlar çerçevesinde ekonomideki dengesizlikleri gidermek, dış finansmanı temin etmek ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla önemli adımlar atılmıştır. İşte 10 Ağustos 1970 İstikrar Kararları'ndan bazıları:

1. **Devalüasyon Kararı:** Ekonominin ihtiyaç duyduğu dış finansmanı sağlayabilmek amacıyla Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısındaki değeri düşürülmüş ve sabitlenmiştir. Daha önce 9 Türk Lirası karşılığında alınan Amerikan Doları'nın değeri 15 Türk Lirası'na sabitlenmiştir.

Bu devalüasyon kararı, Türkiye'nin dış ticaret dengesini düzeltmeyi ve ekonomiye bir miktar canlılık getirmeyi amaçlamıştır. Ancak devalüasyonun enflasyonun artmasına ve dış borçları daha da yükseltmesine neden olduğu da unutulmamalıdır.

İstikrar kararlarıyla birlikte alınan diğer önlemler de ekonomide dengenin sağlanması ve krizle mücadele etmek adına atılan adımlardır. Bu çerçevede yapılan düzenlemelerin ekonomik krizin etkilerini hafifletme çabaları olduğu söylenebilir.

Türkiye ekonomisi o dönemde yaşanan küresel ve yerel ekonomik gelişmelerden etkilenmiş, alınan kararlar ve uygulamalarla krizle baş etmeye çalışmıştır.
 
Geri
Üst