AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1947 BM taksim karari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1947 BM taksim kararı nedir?​

Birleşmiş Milletler Genel Meclisi 29 Kasım 1947’de Filistin’i birer Yahudi ve Arap devletine taksim eden kararı geçirdi. Yahudiler taksim planını kabul etseler de Filistinliler, komşu Arap devletleri ve Arap Birliği bunu reddettiler.

Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan çoğunluk planı ve azınlık planı Hangi sorunun çözümü için amaçlanmıştır?​

Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan çoğunluk planı ve azınlık planı Hangi sorunun çözümü için amaçlanmıştır?
BM Kapsamlı Çözüm Planı (Annan Planı) / T.C. Dışişleri Bakanlığı Ekli belgeler 31 Mart 2004 tarihinde nihai hale getirildiği şekliyle Kıbrıs Sorununun Kapsamlı Çözümünü teşkil eder.

Taksim planı ne demek?​

Taksim, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 1974’teki Kıbrıs Harekâtı’ndan önce Kıbrıs’ın ve 1974’ten sonra Kıbrıs’ın kuzeyinin bir il olarak Türkiye’ye katılmasını hedefleyen düşünce.

Çoğunluk Planı ve Azınlık Planı ile hangi sorunun çözümü amaçlanmıştır?​

Çoğunluk Planı ve Azınlık Planı ile hangi sorunun çözümü amaçlanmıştır?
Ancak Filistin sorununun çözümü konusunda Komitede uzlaşma sağlanamadı. Komitede Filistin meselesinin çözümünü öngören birisi çoğunluk tarafından (Kanada, Çekoslovakya, Guatemala, Hollanda, Peru Uruguay) diğeri azınlık tarafından (İran, Hindistan, Yugoslavya) desteklenilen iki ayrı plan vardı.
Çoğunluk ve azınlık planı hangi sorun için?​
Çoğunluk Planı, Filistin’in Arap Devleti, Yahudi devleti ve Kudüs bölgesi olmak üzere üç ayrı bölgeye taksim edilmesini; Azınlık Planı ise Kudüs’ün başkent olduğu Arap ve Yahudi devletlerinden oluşan bağımsız bir Filistin Federal Devleti’ni destekliyordu.

Birleşmiş Milletler örgütünün en temel amacı nedir?​

Birleşmiş Milletler örgütünün en temel amacı nedir?
Savaşları ve barışa dönük tehditleri önlemek, ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak ve uluslararası ekonomik ve sosyal işbirliğini sağlamak temel amaçlarıdır. “Adalet, güvenlik, ekonomik kalkınma, sosyal eşitlik” haklarını tüm ülkelere eşit oranda sağlamak, temel amacıdır.

Cogunluk plani nedir?​

25 Kasım 1947’de BM nezdinde kurulan geçici komite çoğunluk planını kabul etti. Bu plana göre Yahudilerin ve Arapların çoğunlukta bulunduğu bölgelere göre taksim yapılacak ve bu çerçevede birer Arap ve Yahudi devleti kurulacaktı.

Ya Taksim Ya Ölüm ne ile ilgilidir?​

Ya Taksim Ya Ölüm ne ile ilgilidir?
Beyazıt’ta gerçekleştirilen 7 Haziran 1958 tarihli mitingden bir gün önce, Kıbrıs’tan gelen, 54 Türk’ün öldürüldüğü iddiasının etkisiyle, meydana yaklaşık 300 bin kişi geldi. Beyazıt’ta başlayıp Taksim’de biten miting Türkiye’nin çeşitli yerlerinde “Ya Taksim, Ya Ölüm” mitinglerine öncülük etti.
 
1947 BM taksim kararı, Birleşmiş Milletler Genel Meclisi'nin 29 Kasım 1947'de aldığı bir karardır. Bu karar Filistin'i birer Yahudi ve Arap devletine taksim etmeyi öngörmektedir. Ancak Yahudilerin bu planı kabul etmesine rağmen Filistinliler, komşu Arap devletleri ve Arap Birliği bu planı reddetmiştir.

Çoğunluk Planı ve Azınlık Planı ise Filistin sorununu çözmek amacıyla ortaya konulmuştur. Bu planlardan birisi Filistin'in üç ayrı bölgeye taksim edilmesini öngörürken diğeri ise Kudüs'ün başkent olduğu Arap ve Yahudi devletlerinden oluşan bağımsız bir Filistin Federal Devleti'ni desteklemektedir.

Birleşmiş Milletler'in en temel amacı ise savaşları ve barışa dönük tehditleri önlemek, ülkeler arasında dostane ilişkiler kurmak ve uluslararası ekonomik ve sosyal işbirliğini sağlamaktır. Adalet, güvenlik, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitlik gibi hakları tüm ülkelere eşit oranda sağlamak da Birleşmiş Milletler'in temel amacıdır.

"Ya Taksim Ya Ölüm" sloganı ise Beyazıt'ta gerçekleştirilen 7 Haziran 1958 tarihli mitingle ilişkilendirilmektedir. Bu miting, Kıbrıs'tan gelen iddiaların etkisiyle gerçekleşmiş olup Taksim meydanında bitmiştir. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde de benzer mitinglere öncülük etmiştir.
 
Geri
Üst