Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1932 yilinda ne kuruldu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

1932 yılında ne kuruldu?​

Türk Dil Kurumu, kısaca TDK, Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur.

1932 yılında Atatürk ne yaptı?​

18 Temmuz 1932 Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan İstanbul Müftülüğü’ne yazılan özel – 636 sayılı yazı ile ezan ve kametin birkaç ay içinde Türkçe okunacağı bildirildi. 18 Temmuz 1932 Türkiye Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. 27 Temmuz 1932 İzmir’de Gazi Mustafa Kemal’in heykeli, İsmet (İNÖNÜ)’nün konuşması ile açıldı.

Türkiye 1932 yılında hangi kuruluşa üye olmuştur?​

Türkiye 1932 yılında hangi kuruluşa üye olmuştur?
Kararın Türkiye’ye bildirilmesi üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 9 Temmuz 1932’de daveti kabul ettiğine dair karar aldı. Alınan karar cemiyet Genel Sekreterliğine bildirildi. 18Temmuz 1932 Pazartesi günü, Milletler Cemiyeti’nin 43 üyesinin ittifakıyla Türkiye cemiyetin üyesi oldu.

1932 de kurulan kurumlar nelerdir?​

“1932’de kurulan kuruluşlar” kategorisindeki sayfalar
- ABET.
- Aptullah Kuran Kütüphanesi.
- Aruba Futbol Federasyonu.
- Australian Broadcasting Corporation.

1932 yılında dünyada ne oldu?​

28 Ocak – Japonya Şanghay’ı işgal etti. 19 Şubat – Halkevleri kuruldu. 6 Temmuz – Türkiye, Milletler Cemiyeti’ne katıldı. 12 Temmuz – Türk Dil Kurumu kuruldu.

1932 yılında Türkiye’de neler oldu?​

1932 yılında Türkiye’de neler oldu?
Polis Teşkilat Kanunu kabul edildi. Samsun’da Atatürk Anıtı açıldı. Kurtuluş Savaşı komutanlarından Derviş Paşa öldü.

Atatürk ne yaptı ki?​

Mustafa Kemal Atatürk (19 Mayıs 1881, Selanik – 10 Kasım 1938, İstanbul), Türk Kurtuluş Savaşı’nın askeri ve siyasi lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 1923’ten 1938’e dek görev yapmış ilk Cumhurbaşkanı, Türk Ordusu Mareşali ve daha öncesinde bir Osmanlı paşası.

Atatürk döneminde hangi kurumlar kurulmuştur?​

Ülkemizin Gelişmesi İçin Atılan Adımlar: Atatürk Döneminde Kurulan Başlıca Kurumlar
- Anadolu Ajansı
- Ankara Hukuk Fakültesi.
- 3. Atatürk Orman Çiftliği.
- Merkez Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türk Tarih Kurumu.
- 7. Türk Dil Kurumu.
- 8. Bursa Merinos Halı Fabrikası

1928 de kurulan eğitim kurumu nedir?​

1928 de kurulan eğitim kurumu nedir?
31 Ocak 1928’de Atatürk’ün desteği ile kurulan Türk Maârif Cemiyeti (Türk Eğitim Derneği) vasıtasıyla üstün kabiliyetli ve çalışkan öğrencilerin yurtiçi ve yurtdışında eğitim alması amaçlanmıştır.

1932 yılında neler oldu?​

Samsun’da Atatürk Anıtı açıldı. Kurtuluş Savaşı komutanlarından Derviş Paşa öldü. Gazi Mustafa Kemal İstanbul’a geldi. Malatya – Fırat Demiryolu işletmeye açıldı.

1932 yılında oldukça önemli olaylar gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Dil Kurumu'nun yanı sıra, Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne üyelik başvurusu kabul edilmiş ve Türkiye cemiyetin resmi üyesi olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkçe ezan uygulamasının duyurulduğu bir yıl olmuştur. Ayrıca, Türkiye'de Polis Teşkilatı Kanunu kabul edilmiş, Samsun'da Atatürk Anıtı açılmış ve Kurtuluş Savaşı komutanlarından Derviş Paşa vefat etmiştir.

Dünya genelinde, 1932 yılında Japonya'nın Şanghay'ı işgali ve Türkiye'nin Milletler Cemiyeti'ne katılımı gibi önemli olaylar yaşanmıştır. Halkevleri'nin kuruluşu da bu döneme denk gelmektedir. Aynı zamanda Anadolu Ajansı, Ankara Hukuk Fakültesi, Türkiye İş Bankası gibi kurumlar da Atatürk döneminde kurulmuştur.

1928 yılında ise Türk Maârif Cemiyeti (Türk Eğitim Derneği) adıyla kurulan eğitim kurumu, Atatürk'ün desteklediği bir girişimle açılmış ve üstün kabiliyetli öğrencilerin eğitim almasını amaçlamıştır.

Tarihte yaşanan bu olaylar, Türkiye'nin ve dünyanın o dönemdeki sosyal, kültürel ve siyasi gelişmelerini anlamamız açısından önemlidir.

Geri