- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Medeni Kanunu hangi ülkeden?
Türk Kanunu Medenisi, Türkiye’de 17 Şubat 1926’da İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak TBMM’de kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 743 sayılı kanundur.2001 yılında kabul edilen yeni Türk Medeni Kanunu ile gelen değişiklikler nelerdir?
Kocanın reisliği tarihe karışıyor Yeni yasaya göre erkekler artık ‘Aile reisi’ olmayacak. Eşler, evlilik birliğinde eşit söz hakkına sahip olacak. Evlenme yaşı, kadın ve erkek için 18 yaşından gün alma şartına bağlandı. Olağandışı durumlarda, 17 yaşından gün alan erkek ve kadına da hakim izniyle evlenme imkanı tanındı.
4721 sayılı Kanun ne demek?
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu. Madde 1 – Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır. Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir.
Türk Borçlar kanunu hangi ülkeden alınmıştır?
Borçlar Kanunu, Türkiye’de 22 Nisan 1926’da İsviçre Borçlar Kanunu örnek alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 818 sayılı kanundur. 11 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır.Hangi Kanun hangi ülkeden alındı?
1926 yılında Almanya’dan Ticaret Kanunu, İtalya’dan Ceza Kanunu, İsviçre’den Medeni Kanun, 1927 yılında Almanya’dan Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, yine aynı yıl İsviçre’den Hukuk Usulü Muhakemleri Kanunu ile İcra ve İflas Kanunu tercüme yoluyla bir takım değişikliklerle Türkiye’de yürürlüğe konulmuştur.
Medeni Kanunu ile hangi değişiklikler yapıldı?
Yeni Medeni Kanun’un getirdiği değişiklikler şöyle sıralanabilir: Evlenme yaşı kadın-erkek farkı kalmadan, bütün gençler ancak on yedi yaşını doldurdukları zaman evlenebilirler (madde 124/1). Boşanma nedenlerinden “cana kast ve pek fena muamele” ye bir de “onur kırıcı davranış” eklenmiştir.
Özellikle Türk kadınına seçme seçilme hakkı, boşanma hakkı ve miras alma hakkı verilmiştir. Kadınlara evlenme ve boşanma hakkı verildi. Kadınlara mahkeme şahitliğinde erkeklerle eşit olma hakkı tanındı. Mirasta kadın-erkek eşitliği sağlandı.