AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

19 yasindan buyukler cirak olabilir mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

19 yaşından büyükler çırak olabilir mi?​

Bu değerlendirme bağlamında Çıraklık Eğitim Merkezlerinde 19 yaşından büyük kişilerin çıraklık eğitimine ve Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alındıkları görülmektedir. 29.06.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4702 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik bağlamında çıraklık için üst yaş sınırı ortan kalkmıştır.

Çırak kaç saat çalışır?​

Çırakların Çalışma Saatleri Çalışma saatleri içinde yapılacak teorik eğitim haftada on iki saatten az olamaz.

Kaç yaşında çalışmaya başlanmalı?​

Kaç yaşında çalışmaya başlanmalı?
“On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.” denmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi kaç yaş sınırı?​

Mesleki eğitim merkezine her yaştan vatandaşımız kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur. En az ortaokul mezunu olmak kaydıyla ve bir işletme ile sözleşme imzalanıp gerekli diğer evraklarla beraber mesleki eğitim merkezi müdürlüğüne teslim edilmesiyle ile süreç başlamış olur.

Meslek lisesinde yaş sınırı var mı?​

18 yaşını bitirenlere de mesleki eğitim merkezlerine kayıt olup, programı başarıyla tamamladıklarında lise mezunu statüsü verilecek. Daha önceki düzenlemede liseye kayıt için ortaokulu tamamlamış ve 18 yaşını bitirmemiş olma şartı aranıyordu. Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık programları uygulanacak.

Kimler çırak çalıştırabilir?​

Kimler çırak çalıştırabilir?
a) 14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olmak. b) En az ilköğretim okulu mezunu olmak. c) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Aday çırak haftada kaç saat çalışır?​
C. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere teorik eğitim görürler. Teorik eğitim, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılır.

Çıraklık eğitimine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme için teşekkür ederiz. Mevzuata göre, 19 yaşından büyükler de çıraklık eğitimine başlayabilmektedir. 4702 sayılı Kanun'un değişiklikleriyle üst yaş sınırı kalkmıştır.

Çırakların çalışma saatleri konusunda da belirli kurallar bulunmaktadır. Çırakların, çalışma saatleri içinde haftada en az on iki saat teorik eğitim almaları gerekmektedir.

Çalışmaya başlama yaşı konusunda ise yasal düzenlemeler mevcuttur. On beş yaşını doldurmamış çocuklar çalıştırılamazken, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış çocuklar hafif işlerde çalıştırılabilmektedir.

Mesleki eğitim merkezine kayıt için ise her yaş grubundan kişi başvurabilir. Yaş sınırı bulunmamakla birlikte, en az ortaokul mezunu olmak ve belirli evrakları tamamlamak gerekmektedir.

Meslek liselerinde ise artık 18 yaşını dolduranlar da mesleki eğitim programlarına katılabilmekte ve programı başarıyla tamamladıklarında lise mezunu statüsü alabilmektedir.

Çırak çalıştırmak isteyenlerin belirli kriterlere uymaları gerekmektedir. Bunlar; en az ilköğretim mezunu olmak, 14-19 yaş aralığında olmak, gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak gibi şartlardır.

Son olarak, aday çıraklar ve çıraklar haftada en az 8 saat teorik eğitim görmekte olup, bu eğitim pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılmaktadır. Bu kurallar ve düzenlemeler çıraklık eğitiminde uygulanmaktadır.

Geri