AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1877 Osmanli-Rus Savasi nin 93 Harbi olarak adlandirilmasinin gerekcesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1877 Osmanlı-Rus Savaşı nın 93 Harbi olarak adlandırılmasının gerekçesi nedir?​

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı tarihimizde “93 Harbi” olarak geçer. Bunun nedeni de savaş tarihinin Rumî takvimde 1293 yılına denk gelmesidir.

93 Harbi sebepleri nelerdir?​

93 Harbi sebepleri nelerdir?
Bu savaş Osmanlı Devletinde sivillerin Rus ordusunun yapmış olduğu eziyetler nedeni ile göç etmeleri ile sonuçlanmıştır. 93 Harbi olarak bilinen savaş 24 Nisan 1877 ile 3 Mart 1878 tarihlerinin arasında gerçekleşmiştir. 93 Harbi Osmanlı İmparatorluğu ile Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.

Ayastefanos antlaşması kimler arasında imzalandı?​

93 harbinden sonra imzalanan Ayastefanos Antlaşması Osmanlı Devleti için ağır maddeler içermektedir. Ayastefanos Antlaşması 3 Mart 1878 tarihinde 93 harbinden ( 1878- 1879 Osmanlı- Rus Savaşı) sonra Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan bir anlaşmadır.

93 Harbinin adı nereden geliyor?​

93 Harbinin adı nereden geliyor?
Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti’nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya’nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan’ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm’dir.

93 muhaciri ne demek?​

1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşı akabinde memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan 93 muhacirleri, Anadolu’nun iç kesimlerine doğru göç etmişlerdir. Kars, Ardahan ve Erzurum bölgesinden göç eden 93 muhacirlerinin bir kısmı Kayseri’nin Pınarbaşı, Sarız, Tomarza ve Bünyan ilçelerinin köylerine yerleşmişlerdir.

1768 1774 Osmanlı Rus Savaşı’nın sebepleri nelerdir?​

1768 1774 Osmanlı Rus Savaşı’nın sebepleri nelerdir?
Nedenleri. Savaş ilk önce Lehistan’da kralla soylular arasında çıkan bir anlaşmazlık yüzünden başladı. Rus Çariçesi II. Katerina Lehistan’ı parçalamak amacıyla Lehistan’ın içişlerine karışıyordu. Kralı soylulara karşı desteklemek amacıyla bölgeye Kazak askerlerini gönderdi.

93 Harbi nedir maddeler halinde?​

“93 Harbi” 1877-1878 yılları arasında Padişah II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti ve Rusya arasında yaşanan savaştır. Savaşın en temel sebebi, Rusya’nın Osmanlı Devleti’ni Balkan topraklarından atmak istemesidir. Bir başka ifadeyle 93 Harbi Rusya’nın panislavizm politikasının doğal bir sonucudur.

Ingiltere Rusya devletini hangi antlaşma ile Balkan siyasetinde serbest bırakmıştır?​

Ingiltere Rusya devletini hangi antlaşma ile Balkan siyasetinde serbest bırakmıştır?
Berlin Antlaşması (1878)

Ayastefanos neden kabul edilmedi?​

Ayastefanos antlaşması yürürlüğe girmemiştir; nedeniyse Rusya’nın boğazlara inmesini engellemektir. Osmanlı Devleti olası bir Rus saldırısına karşı önlem almak amacıyla İngiltere ile görüşmeler yapmış ve bu görüşmeler sonrasında İngiltere ile birlikte 4 Haziran 1878 tarihinde bir savunma antlaşması yapmıştır.

Rusya hangi antlaşma ile Osmanlı topraklarını geri verdi?​

Rusya hangi antlaşma ile Osmanlı topraklarını geri verdi?
Ancak, Avusturya‟nın savaştan çekilmesi üzerine Osmanlı Devleti‟nin bütün kuvvetlerini kendi üzerine göndereceğinden çekinen Rusya geri dönünce Özi tekrar Osmanlı eline geçmiş ve Osmanlı Devleti ile Rusya 18 Eylül 1739 tarihinde Belgrad Antlaşması‟nı imzalamıştır (Danışman, 1965, s. 268).

93 Muhacirleri Türk mü?​

Kökleri Ahıska Türklerine dayanan 93 muhacirleri, göç ettikleri yerlere uyum sağlamaları, kendileri özgü örf ve âdetleriyle bölgeyle kaynaşmış, boş ve âtıl arazileri yurt edinip, buraları işleyerek bölgeye canlılık ve verimlilik kazandırmışlardır.

Kars göçmenlerine ne denir?​

Kars göçmenlerine ne denir?
Bunlara halk arasında 93 Muhacirleri veya yanlış biçimde Kars Muhacirleri denilmektedir. İlk muhacir kafilesinin Ardahan bölgesinden gelmesine karşın, buranın Cumhuriyet döneminde Kars iline bağlanması nedeniyle bu terim kullanılmakta olup, doğrusu Ahıska ya da Ardahan Muhacirleri’dir.
 
93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın adının kaynağını Rumî takvimdeki yıl ile ilişkilidir. Savaş, Rumî takvime göre 1293 yılına tekabül ettiği için "93 Harbi" olarak anılır.

Savaşın sebepleri arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme politikası, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık talepleri ve Panslavizm hareketi bulunmaktadır. Bu sebepler doğrultusunda savaşın patlak verdiği ve tarihe "93 Harbi" olarak geçtiği bilinmektedir.

93 Harbi'nin ardından imzalanan Ayastefanos Antlaşması, Osmanlı Devleti için ağır maddeler içermekteydi. Bu antlaşma, 93 Harbi sonrasında 3 Mart 1878 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanmıştır.

1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında memleketlerinden ayrılmak zorunda kalan göçmenlere "93 Muhaciri" denmektedir. Bu muhacirler, Anadolu'nun iç kesimlerine doğru göç etmişlerdir ve Kars, Ardahan ve Erzurum bölgesinden gelmişlerdir.

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sebepleri arasında ise öncelikle Lehistan'da krallık ile soylular arasındaki anlaşmazlık yer almaktaydı. Rus Çariçesi II. Katerina'nın Lehistan'ı parçalamak amacıyla müdahalesi ve bölgedeki Kazak askerlerinin kullanılması da savaşın sebepleri arasındaydı.

Son olarak, İngiltere'nin Rusya'yı Balkan siyasetinde serbest bıraktığı antlaşma ise Berlin Antlaşması (1878) olarak bilinmektedir. Bu antlaşma, Rusya'nın Balkanlar üzerindeki etkisini belirleyen önemli bir anlaşmadır.
 
Geri
Üst