AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

183 gun kurali nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

183 gün kuralı nedir?​

3.3.1.1. İlk sıradaki ifade tarzının yer aldığı ÇVÖ Anlaşmaları açısından Türkiye’nin vergilendirme yetkisinin oluşması için bu süre veya süreler toplamının bir veya birkaç seferde 12 aylık herhangi bir kesintisiz dönemde/takvim yılında/mali yılda 183 günü aşması, yani en az 184 gün olması şarttır.
Vergilendirme yetkisini kim kullanmaktadır?
82 Anayasası’nda vergilendirme yetkisi, vergiyi koyma, kaldırma veya değiştirme yetkisi yasama organına ait olup, sınırlı da olsa Bakanlar Kurulu ‘da bu yetkiyi kullanabilmektedir. Vergilerin kanuniliği ilkesi esasen, vergilerin kanunla konulup, değiştirilip, kanunla kaldırılabileceğinin bir ifadesidir.

Üniter bir devlette vergi koyma yetkisi kime aittir?​

Hangi devlet şeklinde olursa olsun vergi alma yetkisi sadece kamu tüzel kişileri tarafından kullanılabilir. En büyük kamu tüzel kişisi devlettir. Böylece vergi de ancak devlet tarafından konulabilir.
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalari nedir?
“Çifte vergilendirme, vergiye tabi bir gelirin birden fazla ülkede vergi konusu olması, aynı gelirin hem elde edildiği ülkede hem de geliri elde edenin mukim (yerleşik) olduğu yerde vergilendirilmesidir. Ülkeler bu istenilmeyen durumu ortadan kaldırmak amacıyla Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları yapmaktadırlar.
Çifte vergilendirme tek bir vergi konusu üzerinden birden fazla vergi alınmasına denilmektedir. Çifte vergilendirmenin önlenmesi için bir ülkede ödenen vergilerin, örneğin gelirlerin ana ülkede toplanması halinde ödenecek vergiden düşülmesi gerekmektedir.
Türkiye’de mukim ne demek?
Mukim, kelime anlamı olarak bir yerde oturan ve ikamet eden anlamına gelmektedir. Mukimlik belgesi ise ilgili kişi veya kurumun mukimi olduğu ülkenin yetkili makamlarından alınan ve o kişi veya kurumun ilgili ülkede vergi mükellefi olduğunu gösteren resmi bir belge olarak bilinmektedir.

Vergilendirme işleminde genel yetki kime ait?​

Vergilendirme yetkisi kural olarak yasama organına ait olmakla beraber anayasal ilkeler içerisinde kalmak koşulu ile yürütme organına da verilebilir.
Vergi konusunda yetkili temel organ nedir?
Vergi ve vergiden muaflıklar ve istisnalar koyma, bunları değiştirme ve kaldırma yasama organının yetki alanına girmektedir. Vergi tarh ve tahsil işlemleri de idare yetkisinin alanındadır.

Devlet vergilendirme yetkisini nereden alır?​

Diğer bir ifade ile, vergi alma yetkisi, gelirin doğduğu ülke devletine ait olmaktadır. Kaynak ilkesinin esas alınması, vergi yükümlüsünün sadece yurtiçi gelirlerinin vergilendirilebileceğini gösterir ve bu durum dar yükümlülük olarak adlandırılmaktadır.
Vergilemenin iktisadi amacı nedir?
Özetle, vergilemenin mali amacı; kamu harcamalarını karşılamak üzere herkesten mali gücüne göre, piyasa mekanizmasına zarar vermeden, rekabet eşitsizliği yaratmayacak şekilde, vergi tarh ve tahsilinin ucuza mal edilmesi ilkesine uyularak, makroekonomik kavramlarla uyumlu ve milli gelirdeki değişimle paralellik arz …
Altı ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması parafe edilmiş olup imza aşamasına gelinmiştir. Bu ülkeler Avusturya, Bosna-Hersek, Filipinler, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kanada ve Malta’dır.
Hangisi tam mükellef Türk vatandaşlarının çifte vergilendirilmesinin önlemek için kullanılan yöntemlerden biridir?
Çifte vergilendirmenin önlenmesinde başvurulacak yollardan biri de vergilendirme yetkileri çatışmayacak şekilde, ülkeler arasında yetkilerin paylaşımını esas alan uluslararası anlaşmalar yapılmasıdır. Çifte vergilendirmeyi önlemeyi amaçlayan anlaşmalar, daha çok gelir ve servet vergileri itibariyle yapılmaktadır.

Anlaşmalarda yer alan düzenlemeler uyarınca bir takvim yılında veya kesintisiz olarak 12 aylık takvim yılı içinde 183 günü aşan bir süre akit devlette faaliyette bulunulması, vergilendirme yetkisini bu sürenin geçtiği akit devlete verdiğinden 183 günlük sürenin hesabı önem arz etmektedir.

Mukimlik belgesi ne kadar süre geçerli?​

Mukimlik Belgesinin Yenilenmesi ifadesine yer verilmiştir. Bu belge, dar mükellef gerçek kişiler tarafından her yıl yenilenecek olup, dar mükellef kurumlar tarafından ise üç yılda bir yenilenecektir.
Hukuki anlamda çifte vergilendirme nedir?
a) Hukuki anlamda çifte vergilendirme (Juridical double taxation):Birden fazla devletin, vergilendirmede farklı ilkeler kabul etmeleri ya da ilkeleri farklı uygulamaları nedeniyle, aynı kişinin, aynı vergi konusu için birden fazla kere vergiye tabi tutulmasıdır19.

Mukimlik belgesi ne zaman alınır?​

Yurtdışından alınan hizmet faturalarında, hizmeti veren firmanın mukimi olduğu ülke ile Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (ÇVAÖ) akdedilmiş ise ve bu anlaşma hükümleri çerçevesinde stopaj yapılmamışsa veyahut stopaj oranı indirimli olarak uygulanmışsa, mukimlik belgesinin alınması gerekmektedir.
Yurt içi mukimi ne demek?
Eğer firmalarımız karşı taraftan mukimlik belgesi almazlarsa eksik beyan edilen stopaj ve stopaj farkı üzerinden hesaplanacak KDV2 nedeni ile cezalı tarhiyatlara muhatap olacaklardır.
Mukimlik belgesi zorunlu mu?

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması nasıl yapılır?​

Önleyici vergi nedir?
Çifte vergilendirmenin önlenmesi için bir ülkede ödenen vergilerin, örneğin gelirlerin ana ülkede toplanması halinde ödenecek vergiden düşülmesi gerekmektedir. Bu amaçla ülkeler arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları imzalanmakta ve bu uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır.

Mukimlik belgesi ne demek?​

Mukimlik belgesi, ilgili kişi veya firmanın mukimi olduğu ülkenin yetkili makamlarından alınan ve o kişi/kurumun ilgili ülkede vergi mükellefi olduğunu gösteren resmi bir evraktır.
Vergi uyumlaştırılması ne demek?
Vergi uyumlaştırması, serbest piyasanın oluşturulmasına ve işleyişine engel olan etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik, üye ülkelerin vergi sistemlerinde yapılan düzenlemelerdir (Yıldız, 2006, s. 555).
KDV Kanunu 13.cü maddesi (i) bendi gereğince Türkiye’de yerleşik olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışları KDV’den istisna edilmiştir.
Yabancilar vergi mükellefi olabilir mi?
Yabancı uyruklu kişilerin, kendi adına yürüteceği vergiye tabi faaliyetler adına vergi numarası zorunluluğu bulunur. Bu sebeple vergi mükellefiyetinin başlayabilmesi için vergi kimlik numarası edinmeleri gerekmektedir.
 
Geri
Üst