AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

18 yasindan kucuk bebek aldirabilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.463
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

18 yaşından küçük bebek aldırabilir mi?​

18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar da anne-babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir.

Kürtaj için eş rızası gerekir mi?​

Ceza Kanunu “eş rızası” aramıyor 1983’te yürürlüğe giren 2827 Sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un (NPHK) altıncı maddesinde, kürtaj için “Kişiler evli ise sterilizasyon veya rahim tahliyesi için eşin de rızası gerekir” deniyor. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ise kürtaja ilişkin “eş rızası” kavramı geçmiyor.

Kürtaj sonrası gebeliğin devamı nasıl anlaşılır?​

Kürtaj sonrası gebeliğin devamı nasıl anlaşılır?
Kürtajdan sonra bulantı, kusma, memelerde hassasiyet gibi gebelik belirtileri azalır ve toplamda 14 günde hamilelik belirtileri tamamen kaybolur. Gebelik belirtileri azalmıyorsaa veya artıyorsa kürtaj sonrası gebeliğin devam ettiği anlaşılır. Emin olmak için kanda gebelik testi (BHCG) veya ultrason bakmak gerekir.

Bekar biri çocuk aldırabilir mi?​

Kürtajın yasal kısıtlamaları arasında evli/bekâr ayrımı konusu sadece baba onay için vardır. Evlilik dışı kürtajın yasal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.

18 yaş altı kürtaj nasıl yapılır?​

18 yaşını doldurmadan kürtaj yapılması için ise anne ve baba onayı gerekir. Eğer kişi 16 yaşından küçük ise bu aşamada anne ve baba onayı da yeterli değildir ve adli olarak işlem yapılması gerekir. Adli mercilerin incelemesinden sonra mahkeme de onay verirse kürtaj işlemi yapılabilir.

Kürtaj için ne yapmak gerekir?​

Kürtaj için ne yapmak gerekir?
Kürtaj İşleminde Şartlar 18 yaş altındakilerde anne-baba onayı şarttır. Acil, kanamalı başvurmuş vakalarda, hayatı tehdit eden kanama varsa hastanın kendi onayı yeterlidir. 10 haftayı aşan gebeliklerde embriyonun ölü olması veya sakat olması durumlarında hekim kurulundan çıkacak onay ile küretaj uygulanır.
 
Kürtaj konusunda detaylı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederiz. Kürtaj konusunda doğru bilgi sahibi olmak herkesin hakkı ve sorumluluğudur. Kürtaj kararı verirken hem yasal düzenlemeleri hem de tıbbi süreçleri dikkate almak önemlidir.

Özellikle 18 yaşından küçükler için kürtaj kararı alınırken anne-baba onayı gereklidir. 15 yaşından küçüklerde ise aile onayı yeterli olmamakta, durumun adli mercilere bildirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kürtaj sonrası gebelik belirtilerinin devam edip etmediğini takip etmek ve gerekirse doktora başvurmak önemlidir.

Eş rızası konusu ise Nüfus Planlaması Hakkında Kanun'un altıncı maddesinde belirtilmiş olup, Türk Ceza Kanunu'nda bu konu geçmemektedir. Yani ceza kanunumuzda "eş rızası" kavramı kürtaj için geçerli değildir.

Kürtaj işlemi için gerekli şartları ve süreçleri anlatırken 18 yaş altındakilerin anne-baba onayının gerekliliğine ve mahkeme kararı olmadan kürtaj yapılamayacağına da vurgu yapmışsınız. Acil ve riskli durumlarda ise hastanın onayı yeterli olabilmektedir.

Kürtaj konusu duygusal ve etik açıdan hassas bir konudur. Bireyler doğru bilgiye sahip olmalı, danışmanlık almalı ve kararlarını en iyi şekilde düşünmelidir. Sağlık ve hukuk alanında uzman kişilerden destek almak her zaman faydalı olacaktır.
 
Geri
Üst