- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
18 Mart ne günü?
Yıldönümü Mesajı Türk Milleti, vatan toprağının bölünmez bütünlüğünü korumak, şanlı Türk Bayrağının ülkemizin her karışında dalgalanmasını sağlamak ve birliğine yönelik tüm tehditler karşısında canını ortaya koymaktan çekinmemiştir.Mustafa Kemal Atatürk 1915 yılında ne yaptı?
25 Nisan 1915’te Arıburnu’na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı’nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi.Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum sözü hangi savaşta söylenmiştir?
Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimizi başka kuvvetler ve başka komutanlar alabilir. I. Dünya Savaşı – Çanakkale Cephesi – 25 Nisan 1915.
18 Mart özel gün mü?
18 Mart Çanakkale Zaferinin Yıldönümü: Kahraman Mehmetçiğin 1915 yılında dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı destanın yıl dönümü nedeniyle kutlanmaktadır.Atatürk 19 Mayıs 1919 yılında ne yaptı?
19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.Geldikleri gibi giderler sözü hangi savaş?
“Geldikleri gibi giderler” suriye cephesinde yıldırım orduları grup komitesi iken mondros imzalanmış ve 13 kasım 1918 de İstanbul’a çağrılmıştır.İstanbula geldiğinde itilaf donanmalarını görünce söylemiştir.
Çanakkale’de üstün başarı Sofya’da 1913-1915 yıllarında ataşe olarak bulunan Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’nda, 1915’te 19’uncu Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı. Mustafa Kemal Atatürk, Gelibolu’da düşman saldırılarını başarıyla durdurdu, “Anafartalar kahramanı” olarak ün kazandı.
Mustafa Kemal’in askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” emri cephenin kaderini değiştirmiştir. Mustafa Kemal Çanakkale Savaşları’dan sonra 1916’da Edirne ve Diyarbakır’da görev aldı. 1 Nisan 1916’da tümgeneralliğe yükseldi.
Çanakkale Kara Savaşlarının kazanılmasına Mustafa Kemal’in ne gibi katkısı olmuştur?
Atatürk, 7 Ağustos 1915’te Conkbayırı’nı kuşatacak biçimde ilerleyen düşmana karşı –kendi sorumluluk bölgesi olmamasına ve üstelik o sırada kendi cephesine de taarruz edilmesine karşın- yine inisiyatif kullanarak elindeki son kuvvetle (1.5 tabur) Kocaçimen Tepesi’ne ve Conkbayarı’na yardım gönderdi.