AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

18 ile duzenlenen suclularin geri verilmesi sartlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

18 ile düzenlenen suçluların geri verilmesi şartları nelerdir?​

Türkiye’de daha önce 5237 sayılı TCK m.18 ile düzenlenen suçluların geri verilmesi şartları, bu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla Anayasa m.38/son ve 6706 sayılı kanun ile yeniden düzenlemiştir. İç mevzuatındaki düzenlemeler dışında, Türkiye, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi (SİDAS) ve Ek 2 Nolu Protokolü de imzalayarak taraf olmuştur.

Terk suçu bir tehlike suçu değildir.?​

Terk suçu bir tehlike suçu olup, terk dolayısıyla bir zararın meydana gelmiş olması şart değildir. Maddenin ikinci fıkrasına göre, terk dolayısıyla mağdurun hastalığa yakalanması, yaralanması veya ölmesi hâlinde, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç hükümlerine göre cezaya hükmolunacaktır.
Suçluların iadesi, diğer deyişle geri verilmesidir.?​
Suçluların iadesi, diğer bir deyişle geri verilmesi; yabancı ülkede işlenen bir suç nedeniyle hakkında adli merciler tarafından ceza soruşturması veya kovuşturması başlatılan ya da mahkumiyet kararı verilen bir “yabancının”, ilgili ülkenin talebi üzerine, soruşturma veya kovuşturmanın sonuçlandırılabilmesi ya da hükmedilen cezanın infazı amacıyla talep eden devlete iade edilmesidir (6706 sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu m.10/1).

Suçluyu kayırma suçu?​

Suçluyu kayırma suçu?
Suçluyu kayırma suçu, suç işleyen bir kişinin araştırılması, yakalanması, tutuklanmasını engellemek veya mahkum olduğu hükmün infazından kurtulması için olanak sağlanması ile oluşur (TCK md.283).

Hangi suçla ilgili arama yapılabilir?​

Hangi suçla ilgili arama yapılabilir?
Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir. Birinci tür aramaya “ adli arama ”, ikinci tür aramaya ise “ önleme araması ” denilmektedir. Bu itibarla arama hem koruma, hem de önleme tedbiridir.

Suç delillerinin elde edilmesinde somut bir olgu vardır.?​

Suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut olgulara dayalı “makul şüphe” ile önleme aramasındaki “makul sebep” farklı kavramlardır. “Makul sebep” konunun uzmanları tarafından ortak görüşle anlamlandırılıp değerlendirilen bir olgu iken “makul şüphe” çok sayıdaki sıradan insanın somut bir olguyu aynı yönde değerlendirmeleri halidir.
 
İade konusunda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve iç mevzuattaki düzenlemelerle ilgili bilgi verildi. Suçluyu kayırma suçu ile ilgili olarak suç işleyen bir kişinin korunması veya hükmün infazından kurtulması için yardım etmenin yasaklandığı belirtildi. Ayrıca arama işlemleri, şüpheli veya sanık hakkında ya da suçun işlenmesini önlemek amacıyla gerçekleştirilebilirken, adli arama ve önleme araması kavramları tanımlandı. Suç delillerinin elde edilmesinde somut bir olgunun varlığına dayalı “makul şüphe” ve önleme aramasındaki “makul sebep” kavramları açıklandı. Bu açıklamalar mevzuatta ve uluslararası düzenlemelerde yer alan suçluların iade şartları konusundaki detayları daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst