- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 212.015
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
18 hasta ya da yaralı taşınmada Rentek tekniğini nasıl uygulanır?
Araç İçindeki Yaralıyı (Rentek) Taşıma Yöntemi- Kaza ortamı değerlendirilir; patlama, yangın tehlikesi belirlenir, çevre ve ilkyardımcının kendi güvenliği sağlanır,
- Hasta/yaralının omuzlarına hafifçe dokunarak ve “iyi misiniz?” diye sorarak bilinci kontrol edilir, çevrede birileri varsa 112’yi araması istenir,
Yetişkinlerde dolaşım kontrolü hangi arterden yapılır?
Hasta/yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.Kaşık tekniği hangi durumlarda kullanılır?
1- Kaşık tekniği: Bu teknik hasta / yaralıya sadece bir taraftan ulaşılması durumunda üç ilkyardımcı tarafından uygulanır.
Dolaşım kontrolü nedir?
C- Circulation (Dolaşım ) Hasta veya yaralının, yaşamsal fonksiyonlarından olan, nabız kontrolü yapılır. İnspeksiyon ile dolaşımın yeterliği açısından deri rengi gözlenir. Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucu; Bilinci kapalı; ama solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir.Kalbi durana ne yapılır?
Ani kalp durması geçiren kişinin hayata tutunmasını sağlayacak tek etkili yöntem derhal aralıksız kalp masajı yapılması ve elektroşok uygulanmasıdır. Kalbe elektroşok uygulamasını sağlık çalışanı olmayan, sıradan vatandaşların da yapması için geliştirilen OED ler sayesinde dünyada binlerce hayat kurtarılmıştır.Kaşık sedye ne işe yarar?
Kaşık sedye,faraş sedye,2 kişi tarafından kullanılır,kırıkları,ağır yaraları ve özellikle omur ilik zedelenmeleri olan hastaları hiç hareket ettirmeden taşımak için ideal bir sedyedir.Trauma geçiren bir hastanın güç bir konumda sarsılmadan ve yaralanmış kısımlarının daha fazla zarar görmeden alınmasına olanak sağlar.
Yardım geldiğinde sedyeye baş-boyun-gövde ekseni bozulmadan alınmalıdır, Taşınma ve sevk sırasında sarsıntıya maruz kalmaması gerekir, Tüm yapılanlar ve hasta/yaralı hakkındaki bilgiler kaydedilmeli ve gelen ekibe bildirilmelidir, Asla yalnız bırakılmamalıdır.
Kafatası ve omurga yaralanmalarında ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Bilinç kontrolü yapılır,
- Yaşam bulguları değerlendirilir,
- Hemen tıbbi yardım istenir (112),
- Bilinci açıksa hareket etmemesi sağlanır,
- Her hangi bir tehlike söz konusu ise düz pozisyonda sürüklenir,
- Baş-boyun-gövde ekseni bozulmamalıdır,