Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

17 yuzyil hangi edebi donem?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

17 yüzyıl hangi edebi dönem?​

Divan edebiyatımız, oldukça sade, kolay ve güzel bir şiir diline kavuşmuştur. Özellikle kaside ve gazel türlerinde parlak bir dönem yaşanmıştır. Bu yüzyıl düz yazı alanında da önemli verimlerin ortaya konduğu bir dönem olmuştur. Bu yüzyılda âşık edebiyatı da büyük gelişme göstermiştir.

17 Yüzyıl Islahatları nedir?​

17 Yüzyıl Islahatları nedir?
Devlet otoritesi, Yeniçeri Ocağını itaat altına alma, İstanbul’un asayişi ve güvenliğini sağlama gibi amaçlarla ıslahatlar yapmıştır. Islahatlarla ilgili Koçi Bey (Koçi Bey Risalesi) ve Katip Çelebiden raporlar almıştır. Baskı ve şiddet politikası izlemiş,geceleri sokağa çıkma yasağı, içki ve tütün yasağı getirmiştir.

17 yüzyıl şairleri kimlerdir?​

17 yüzyıl şairleri kimlerdir?
17. YÜZYIL DİVAN ŞAİRLERİ VE ESERLERİ
- NEF’İ (1572- 1635)
- NÂBÎ (1642- 1712)
- NÂİLİ (1611 – 1666)
- NEŞÂTÎ (? – 1624)
- ŞEYHÜLİSLAM YAHYA (1552 – 1644)

17 yüzyıl aşıkları kimlerdir?​

17.Yüzyıl Ozanları
- Karacaoğlan.
- Kayıkçı Kul Mustafa.
- Ercişli Emrah.
- Âşık Ömer.
- Kul Nesmi.
- Kuloğlu.
- Teslim Abdal.
- Gaybi Sunullah.

Mahallileşme akımı hangi dönemde başlamıştır?​

Mahallileşme akımı hangi dönemde başlamıştır?
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır.

17 yy Hangi akım?​

17 yy Hangi akım?
17. yüzyıl edebiyatında çeşitlilik. 17. yüzyıl Fransız edebiyatını en çok etkileyen iki yazınsal akım barok ve klasisizmdir. Bu iki kavram, var oldukları dönemden çok daha sonraları sistematik olarak incelenmiş ve bu şekilde adlandırılmışlardır.

17 yüzyıl ıslahatları genel özellikleri nelerdir?​

Islahatlar halka indirilmemiştir. Islahatla genellikle baskı ve şiddete dayanmıştır. Bu yüzyılda yapılan ıslahatlar değişmeye ya da çağa ayak uydurmaya çalışmaz. Islahatların amacı Kanuni devrindeki ideal düzene geri dönmektir.

Islahatların özellikleri nelerdir?​

Islahatların özellikleri nelerdir?
Islahat fermanının en önemli özelliklerinden biri; kanun önünde eşitliktir.

17 yüzyılın ünlü bestekar ve şairi kimdir?​

17 yüzyılın ünlü bestekar ve şairi kimdir?
Riyâzî Mehmet Efendi (Riyâzî) Riyâzî, 1572’de Birgili Mustafa Efendi’nin oğlu olarak Mekke’de doğmuştur. Yenişehir, Halep, Şam, Kudüs ve Kahire kadılıklarında bulunmuştur. 1644’te İstanbul’da ölmüştür. 1602 yılında doğan oğlu Riyâzî-zâde bir divan şairidir.

18 yüzyıl divan şairleri kimlerdir?​

Yüzyılın başında kasidede Nef î ve gazelde Nâbî en çok tanzir edilen şairlerdir. Daha sonra Nedim yeni bir sesle ortaya çıkınca en çok tanzir edilen şâir olmuştur….Diğer şairler arasında;
- Nazîm,
- Sünbülzâde Vehbî,
- Enderunlu Fazıl,
- Koca Ragıp Paşa,
- Sürurî,
- Fıtnat Hanım ve.
- Haşmet sayılabilir.

Halk ozanları kimler?​

Halk ozanları kimler?
İyi ki varlar, iyi ki geçtiler bu topraklardan…
- Muharrem Ertaş (1913 – 1984)
- 2. Aşık Veysel Şatıroğlu (1894 – 1973)
- 3. Aşık Daimi (1932 – 1983)
- Şeref Taşlıova (1938 – 2014)
- 5. Aşık Reyhani (1932 – 2006)
- Ali Ekber Çiçek (1935 – 2006)
- 7. Aşık Mahzuni Şerif (1940 – 2002)
- 8. Neşet Ertaş (1938 – 2012)

Divanı olan âşıklar kimlerdir?​

Divanı olan âşıklar kimlerdir?
Bu yüzyılda divan şiiri alanında Nefi, Nabî, Şeyhülislam Yahya, Şeyhülislam Bahar, Neşatî, Rasih, Nev’izade Atai, Haleti, vb. gibi şairler yetişmiştir. Tasavvufi Türk halk şiiri alanında ise Aziz Mahmud Hüdai, Niyazi Mısri vb, aklımıza gelen adlardan bazılarıdır.

Edebiyatta Mahallileşme akımı nedir?​

Sadece Türkçe kelimelerden oluşmuş ya da ağırlıklı olarak Türkçe kelimelerden oluşmuş unsurlara denir. Türkçe kelimelerle şiir söyleme gayreti XVI. yüzyıl’da Tatavlalı Mahremi, Aydınlı Visâlî, Edirneli Nazmî tarafından oluşturulmuş bir akım, bir ekoldür.

Mahallileşme akımının özellikleri nelerdir?​

Mahallileşme akımının özellikleri nelerdir?
Akımın diğer özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Şiirlerde fenafillah ve vahdet-i vücut gibi tasavvufi konuların yanı sıra mahalli konular da ele alınmıştır.
- Anlaşılması güç mazmunların yerine herkesin rahatlıkla anlayabileceği atasözlerine yer verilmiştir.

17 yüzyıl mesnevileri nelerdir?​

17 yüzyıl mesnevileri nelerdir?
Beş mesnevîden ibaret Hamse’si, Sâkî-nâme, Nefhatü’l-ezhâr, Sohbetü’l-ebkâr, Heft-hvân ve Hilyetü’l-efkâr’dan oluşur.
 
17. yüzyıl, Türk edebiyatında Divan edebiyatının hâkim olduğu bir dönemdir. Divan edebiyatı, özellikle kaside ve gazel türlerinde parlak bir dönem yaşamış ve şairlerin eserleri bu yüzyılda önemli bir yer tutmuştur. Ancak aynı dönemde âşık edebiyatı da büyük gelişme göstermiştir. Bu dönemdeki önemli edebi şahsiyetler arasında Divan edebiyatı şairleri olan Nef'i, Nâbî, Nâilî, Neşâti, Şeyhülislam Yahya gibi isimler gösterilebilir.

17. yüzyıl aynı zamanda ıslahat hareketlerinin yaşandığı bir dönemdir. Devlet otoritesinin güçlendirilmesi, sokağa çıkma yasağı gibi tedbirlerin alınması ve ıslahatlarla ilgili raporların hazırlanması bu yüzyıla damgasını vurmuştur. Koçi Bey Risalesi ve Katip Çelebi'nin raporları da bu dönemde önemli bir referans kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca 17. yüzyıl, edebiyatta mahallileşme akımının başladığı dönem olarak da bilinmektedir. Bu akım, Türkçe kelimelerle şiir söyleme gayretini ifade eder. Öncüleri arasında Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya gibi önemli isimler bulunmaktadır. Mahallileşme akımının özellikleri arasında Türkçe ağırlıklı kelime kullanımı, mahalli konuların işlenmesi ve anlaşılabilir bir dilin tercih edilmesi gibi unsurlar yer almaktadır.

Son olarak, 17. yüzyılın önemli bestekar ve şairlerinden biri Riyâzî Mehmet Efendi'dir. 1572'de doğan ve Divân edebiyatında önemli bir yere sahip olan Riyâzî'nin eserleri bu dönemde önemli bir miras bırakmıştır. 18. yüzyıla geçişte ise Nef'i, Nâbî, Nedim gibi şairlerin yanı sıra Nazım, Sünbülzâde Vehbî, Enderunlu Fazıl gibi yeni isimlerin edebiyatta etkili oldukları görülmektedir.
 
Geri
Üst