AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

17 nci madde nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

17 nci madde nedir?​

4857 sayılı İş Kanunu`nun 17. Maddesi, ihbarlı fesih anlamına gelmektedir. Bu maddeye dayanarak, işçi işten çıkarılırsa; bu işçinin kusuru olmadığı varsayılır. Bu, işverenin çalışanı ya başka bir geçerli nedeni olduğu için ya da istediği için işten çıkardığı anlamına gelir.

4857 17 ve 18 madde nedir?​

Sonuç İş güvencesi, İş Kanunu’nun 18 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilirken yalnızca İş Kanunu madde 17’deki fesih bildirim sürelerine uymak yeterli değildir.

15 yıl 3600 gün hangi kanun maddesi?​

15 yıl 3600 gün hangi kanun maddesi?
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir. Bu husus 1475 sayılı eski İş Kanunun yürürlükte kalan ve halen geçerliliğini sürdüren son ve tek maddesi Madde 14/5′ e dayanmaktadır.

Işyeri değişikliği esaslı değişiklik mi?​

Işyeri değişikliği esaslı değişiklik mi?
İşin niteliğinin değiştirilmesi, taraflar işyerini iş akdinde belirlemişlerse makul bir uzaklıkta olmayan farklı bir yerde iş görülmesini gerektiren işyeri değişikliği (Yargıtay 9 HD, 30.06.1997, 10230/13245) ve işçi için zorluklar getirmesi halinde çalışma saatlerinde değişiklik yapılması da aleyhe esaslı değişiklik …

İş kanunundaki düzenlemeler nelerdir?​

Dördüncü maddede belirtilen işyerleri dışında bütün işyerlerinde istisnasız olarak bu kanunun hükümleri uygulanıyor. Bu kanunla birlikte temel ilke, ilişki, şekil, usul, hak, sorumluluk, ceza, iş güvenliği, izin, ücret, çalışma, iş sözleşmesi, sözleşme çeşitleri hakkında tanım ve açıklamalar düzenlenmiştir.

Her iş yerinde bir işveren vekili var mıdır?​

Gerçekten, sözü edilen düzenlemede her işveren vekili değil, işyerinin (işçi alma ve çıkarma yetkisi ile birlikte) veya işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekillerinin güvence kapsamında olamayacağı belirtilmiştir. İşveren adına hareket etmek, bu konuda verilmiş bir temsil yetkisinin bulunmasını gerektirir.

SGK Kod 17 nedir?​

SGK Kod 17 nedir?
17- İşyerinin kapanması: İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi durumunda işten çıkarılan işçiler için bu kod seçilecektir. Bu durumda işçiler işsizlik maaşı alabileceklerdir.

4a 17 madde nedir?​

4a 17 madde nedir?
İşçi Kanunu 17. Madde Sonuç! Bu madde sonucunda, işçi işten çıkarılmışsa, bu durum işçinin problemli olmadığını gösterir. Bilhassa 4852 sayılı iş kanunu kapsamında, işçinin tüm alacakları ödenmesi gerekir. Yıllık izin ücreti ile beraber işçinin tüm alacakları, işveren tarafından verilmesi şarttır.
İşveren vekili kim?​
İşveren vekili, kendisine verilen yetki sınırları içinde işvereni temsil eder, onun adına işletmeye ilişkin işleri yaparak işçilere karşı yükümlülüklerini yerine getirir. İşveren vekili çoğu kez bir işletmede genel müdür, fabrika müdürü, personel müdürü ve ustabaşı gibi sıfatlar alır.
Iş güvenliği için işveren vekili nasıl atanır?​
Çünkü harcama yetkisi yoktur. İşveren vekilliği atamasında içerik yönetmeliklere dayandırılarak harcama yetkisi de ” fiyat belirtilerek” yazılıp noter onayının yaptırılması gereklidir. Valilikçe veya bakanlıkça işveren vekili ya da yönetici olarak atanan kişi gibi isg kurul başkanının da atanması gerekir.

16 sözleşme sona ermeden ne demek?​

16 sözleşme sona ermeden ne demek?
16- Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli: Aynı gerçek veya tüzel kişi işverene ait birden fazla işyeri arasında işçinin nakledilmesi durumunda bu kod seçilecektir.
 
İş Kanunu’nun 17. maddesi, ihbarlı fesih anlamına gelmektedir. Bu maddeye dayanarak, işçi işten çıkarılırsa; bu işçinin kusuru olmadığı varsayılır. Yani işverenin çalışanı ya başka bir geçerli nedeni olduğu için ya da istediği için işten çıkardığı anlamına gelir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi ise iş güvencesi konusunu düzenler. Bu maddeye göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi feshedilirken, sadece 17. maddeye uymak yeterli olmayıp 18. maddedeki hükümlere de uyulması gerekmektedir.

15 yıl 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydıyla fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesiyle işten ayrılma ve kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Bu durum 1475 sayılı eski İş Kanunu'nda yer alan ve hala geçerliliğini sürdüren Madde 14/5'e dayanmaktadır.

İşveren vekili, işvereni temsil eden, işletme işlerini yürüten ve işçilere karşı yükümlülüklerini yerine getiren kişidir. Genellikle genel müdür, fabrika müdürü, personel müdürü gibi sıfatlarla işletmede bulunabilir.

İşyerinin kapanması durumunda işten çıkarılan işçiler için SGK Kod 17 seçilir. Bu durumda işçiler işsizlik maaşı alabilirler.

Toplam 3600 gün prim ödenmesi şartıyla, SGK 4a 17. madde kapsamında işçinin işten çıkarılması durumunda tüm alacakları ödenmelidir, özellikle yıllık izin ücreti gibi. İşçinin haklarına saygı gösterilmesi gerekmektedir.

İş güvenliği için işveren vekili atanması sürecinde, harcama yetkisi bulunmamaktadır. Atamanın içeriği yönetmeliklere dayanarak belirlenir ve noter onayı gereklidir. Ayrıca, İSG kurul başkanının atanması da önemlidir.

16. madde ise sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine naklini konu edinir. Bu durumda ilgili koddan yararlanılır.
 
Geri
Üst