- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
1679 Habeas Corpus nedir?
1679 yılında İngiltere’de çıkarılan ve Habeas Corpus yasası diye tanımlayabileceğimiz yasayla, esasen Tacın (kral/başkan) hiçbir emrinin, mahkemenin otoritesinden üstün olamayacağı kuralı, başka bir deyişle özgürlüğün korunması yargıç güvencesine bağlanmıştır.Şüpheliye ceza davalarında neden susma hakkı tanınmaktadır?
Şüpheliye ceza davalarında neden susma hakkı tanınmaktadır?Susma hakkını kullanan kişinin esas amacı kendisine bir zararın dokunmamasını istemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple susma hakkı esasen şüpheli veya sanığa tanınan bir haktır. Ancak, susma hakkını dar anlamda düşünüp sadece şüpheli veya sanığın hakkı olduğunu kabul etmek sakıncalı sonuçlar doğuracaktır.
Özgür istem hakkı nedir?
Özgürlük, herkese tanınmış bir insan hakkıdır. Hukukça yasaklanmamış olan, yasal ve serbest olandır. Özgür olmak, başkasına karşı öne sürülebilen haklara sahip olmaktır. Kişi, şu ya da bu biçimde karar verme ve davranma, iradesi doğrultusunda yapma ya da yapmama yetkisi ile “özgür”dür[1].ABD anayasasında yer alan Habeas corpus ilkesinin anlamı nedir?
ABD anayasasında yer alan Habeas corpus ilkesinin anlamı nedir?Tanım: Habeas Corpus, “Sahip beden” anlamıyla Latince Amerika’da bireylere verilen önemli bir hakkı temsil eden bir terimdir. Temelde, Habeas corpus bir ferman bir tutsak hükümet onları gözaltına devam etme hakkına sahip olup olmadığını belirlemek üzere mahkemeye getirilmesini şart koşan bir yargı talimat bu.
Susma hakkı, konuşmama hakkı veya Miranda hakları, bireyin kendi aleyhine tanıklık etmemesine olanak veren bireysel hak. Temel olarak “Hiçbir şüpheli veya sanık, konuşmaya veya kendini suç altına sokmaya zorlanamaz.” ilkesinden ileri gelmektedir.
147 nci madde nedir?
147 nci madde nedir?TCK Madde 147 Gerekçesi Madde metninde, hırsızlık suçunun ağır ve acil bir ihtiyacı karşılamak için işlenmesi hâlinde, zaruret hâlinin varlığı kabul edilmektedir. Ağır ve acil ihtiyaç, örneğin hasta olan çocuk için ilâç çalınması, açlık nedeni ile gıda maddesi çalınması gibi hâlleri kapsar.