AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

16 yuzyilda yasayan sair kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

16 yüzyılda yaşayan şair kimdir?​

BÂKÎ (1526-1600) 16.yüzyılın öteki büyük şairi Bâki’dir. “Sultanü’ş-şuara”(şairlerin sultanı) olarak tanınan bâki çok iyi eğitim görmüş, bunun sonucunda değişik medreselerde müderrislik yapmış; kadılık, kazaskerlik görevinde bulunmuştur.

16 yüzyıl aşık tarzı şiir geleneğinin özellikleri nelerdir?​

Nazım birimi dörtlüktür. Koşma, semai, destan, varsağı gibi nazım şekilleri kullanılmıştır. Hece ölçüsünün 7’li, 8’li ve 11’li kalıplarına ağırlık verilmiştir. Aşk, tabiat, gurbet, ayrılık, ölüm, özlem, kıskançlık, yiğitlik, toplumun sorunları, insan davranışları, bunlarla ilgili eleştiriler konu olarak işlenmiştir.

16 yüzyıl aşıkları kimlerdir?​

16 yüzyıl aşıkları kimlerdir?
16.Yüzyıl Halk Şiiri ve Ozanları/ Şairleri
- Ahmetoğlu,
- Armutlu,
- Âşık Kerem,
- Bahşî,
- Bahşîoğlu,
- Çırpanlı,
- Dalışman,
- Geda Muslî,

Divan ve halk edebiyatı hangi döneme aittir?​

Divan ve halk edebiyatı hangi döneme aittir?
Divan edebiyatı 11. yüzyıldan 1860’a kadar ürünler vermiştir. Bu edebiyatta hem şiir hem düzyazı (nesir) alanında eserler vardır; ancak Divan edebiyatı, şiir ağırlıklı bir edebiyattır.

16 yüzyılda yaşamış Türk edebiyatının en büyük şairi kimdir?​

Türkçe Dîvânı yanında Şem’ ü Pervâne, Edirne Şehrengîzi, Letâif gibi eserleri de vardır. Fuzûlî (1483?-1556): Bağdad doğumlu olup, 16. yüzyılın en büyük şairi kabul edilmektedir. Şiirlerinde Azerbaycan Türkçesinin özellikleri görülür.

Sehi Bey hangi Yüzyıl?​

(Divan/Yazılı Edebiyat / 16. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye) Şair ve ilk tezkire yazarı olan Sehî Bey, Edirne’de doğdu. Asıl adı belli değildir. Abdullahoğlu denmesine bakılırsa devşirme olduğu söylenebilir.

Aşık tarzı halk şiirinin özellikleri nedir?​

Aşık tarzı halk şiirinin özellikleri nedir?
Âşık edebiyatı dini etki taşımadan oluşmuş, din dışı bir edebiyattır. Şiirler dörtlüklerle, hece ölçüsüyle ve daha çok yarım uyaklı olarak söylenmiştir. Koşma, varsağı, semai, destan nazım şekilleri kullanılmıştır. Saz eşliğinde söylenen şiirlere içten bir söyleyiş hâkimdir.

Aşık Edebiyatı Halk edebiyatının kolları arasında mıdır?​

Aşık Edebiyatı Halk edebiyatının kolları arasında mıdır?
Ders kitaplarının büyük bir bölümünde halk edebiyatının kolları (anonim halk edebiyatı, âşık edebiyatı, tekke-tasavvuf edebiyatı) ve bu kollar içinde değerlendirilen türler, ilgili bölümlerde tablolar biçiminde gösterilmiştir.

16 yüzyıl Rumeli şairleri kimlerdir?​

Rumeli şairleri dediğimiz Balkanlar veya Rumeli doğumlu şairler (Âşık Çelebi, Hayâlî Bey, Hayretî, Mesîhî, Mezâkî, Sâbit, Usûlî, Vasfî, Ziyâî), şiirlerinde Rumeli coğrafyasına geniş yer verirler.

Aşıkların kol sahibi olması ne demek?​

Kol, usta çırak geleneği içinde, birbiri ardınca yetişen âşıkların, odak kimliğindeki usta âşığa bağlılık duyarak, ona ait üslûp, dil, ayak, ezgi, konu, hatıra ve hikâyelerin devam ettirildiği okuldur. …

Halk edebiyatı hangi yüzyıllar arasındadır?​

Halk edebiyatı hangi yüzyıllar arasındadır?
Türklerin XI. yy’dan başlayarak yurt edindikleri Anadolu’da sözlü geleneğin bir devamı olarak günümüze kadar sürdürülen sözlü edebiyata, “halk edebiyatı” adı verilir. Kaynağını geleneklerden, halkın kültüründen alan Halk Edebiyatı, İslamiyet öncesi sözlü edebiyatın uzantısıdır.

Divan Edebiyatı parça güzelliği mi?​

Divan Edebiyatı parça güzelliği mi?
Divan edebiyatında parça güzelliği kullanılmıştır. Bütün güzellği ise konu güzelliğidir yani şiirin tamamında aynı konunun aynı şekilde işlenmesidir.Halk edebiyatında ve Tanzimat Edebiyatında buütün güzelliği kullanılmıştır.
 
Eksik veya yanlış olanı düzelteyim. Doğru bilgilerle yardımcı olmaya çalışayım.

Birinci soruya verdiğiniz cevapta, 16. yüzyılda yaşayan büyük şairlerden Bâki'yi doğru bir şekilde tanımlamışsınız. Onun dışında Fuzûlî'yi de 16. yüzyılın en büyük şairi olarak belirtmişsiniz, bu da doğrudur.

İkinci soruda, 16. yüzyıl aşık tarzı şiir geleneğinin özelliklerini doğru bir şekilde açıklamışsınız. Bu dönemde aşık tarzı şiirde genellikle dörtlükler ve hece ölçüsü kullanılmıştır. Ayrıca, aşk, tabiat, gurbet, ölüm gibi konular işlenirken, çoğunlukla hece ölçüsünün 7'li, 8'li ve 11'li kalıpları tercih edilmiştir.

Üçüncü soruda, 16. yüzyıl aşıklarından bazılarını doğru bir şekilde sıralamışsınız. Ancak, verdiğiniz liste daha fazla aşığı içermektedir. Diğer aşıklar arasında Erzurumlu Emrah, Karacaoğlan, Dadaloğlu gibi ünlü isimler de bulunmaktadır.

Dördüncü soruya verdiğiniz cevap doğrultusunda, divan ve halk edebiyatının geniş bir zaman aralığına yayıldığını belirtmişsiniz. Divan edebiyatının 11. yüzyıldan 1860'a kadar, halk edebiyatının ise Türklerin Anadolu'ya yerleşmesinden itibaren devam ettiğini söyleyebiliriz.

Beşinci soruda, Sehi Bey'in 16. yüzyılda yaşamış bir şair ve tezkire yazarı olduğunu doğru bilgi olarak vermişsiniz.

Altıncı soruda, aşık tarzı halk şiirinin özelliklerini doğru bir şekilde belirtmişsiniz. Aşık edebiyatında genellikle hece ölçüsü, dörtlükler ve yarım uyak kullanılmıştır. Söylenen şiirler genellikle saz eşliğinde icra edilirken içten bir üslup benimsenmiştir.

Yedinci soruda, aşık edebiyatının halk edebiyatının kollarından biri olduğunu doğru bir şekilde ifade etmişsiniz. Halk edebiyatı, anonim halk edebiyatı, aşık edebiyatı ve tekke-tasavvuf edebiyatı gibi farklı daları barındıran geniş bir edebi geleneği içerir.

Diğer soruları da doğru ve bilgilendirici şekilde cevaplamışsınız. Eğer hala başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin. Türk edebiyatı üzerine bilgi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst