AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

16 buyuk kayip nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

16 büyük kayıp nedir?​

Bunlar kapatma kayıpları, arıza kayıpları, setup kayıpları, kesici, delici jig değişimi kayıpları, başlangıç kayıpları, hız kayıpları, küçük duruşlar ve hata ve tamir kayıpları şeklindedir.

Histerisiz ve FUKO kaybı nedir?​

Histerisiz ve FUKO kaybı nedir?
Histerisiz kaybı, nüve moleküllerinin frekansa bağlı olarak yön değiştirmesi sırasında moleküllerin birbirleri ile sürtünmeleri sonucu ısı şeklinde ortaya çıkar. Fuko (Fukolt) Kaybı : Bir nüve üzerine sarılmış bir bobinden değişken akım geçirildiğinde nüve üzerinde gerilim indüklenir.

OEE metriği nedir?​

OEE metriği nedir?
OEE; operasyonlarınızdaki bir sorunu fark etmeniz, üretim süresinin hangi yüzdesinin gerçekten verimli olduğunu belirlemeniz ve iş süreçlerinizi izlemeyebilmeniz için size standart bir ölçüm veren parametredir. OEE’nin açılımı, Overall Equipment Effectiveness’tır ve Toplam Ekipman Verimliliği anlamına gelir.

Plansız duruşlar nelerdir?​

Planlanmamış duruşlar, ekipmanın üretim için planlandığı ancak planlanmayan olaylar nedeniyle çalışmadığı zamandan oluşur. Örnekler arasında ekipman arızaları, planlanmamış bakım, operatör veya malzeme eksikliği sayılabilir.

Trafonun boş çalışması ne demektir?​

Trafonun boş çalışması ne demektir?
Boşta Çalışma Deneyi Boşta çalışma deneyinde transformatörün yüksek gerilim sargı uçları açık devre edilir ve düşük gerilim sargı uçlarına nominal hat gerilimi uygulanır. Transformatör boşta olduğundan, giriş akımının tamamı transformatörün uyartım kolu üzerinden akar.

Hangi kayıplar yük akımı ile değişir?​

Hangi kayıplar yük akımı ile değişir?
Bakır kayıpları akımdan dolayı meydana gelir. Akım geçen her kısımda bakır kayıpları vardır. DC motorlarda bakır kaybı, rotor sargılarında, şönt sargılarında, seri sargılarında, yardımcı kutup sargılarında ve kompanzasyon sargılarında oluşur.
OEE ne için kullanılır?​

Planlı duruşlar nelerdir?​

Planlı duruşlar nelerdir?
Planlı duruşlar, ekipmanın üretim için planlandığı ancak planlanan olaylar nedeniyle çalışmadığı zamandan oluşur. Örnekler arasında geçiş, takım ayarlaması, temizlik, planlı bakım ve kalite kontrolü sayılabilir. Ücretli dinlenme araları, toplantılar, araç kutusu görüşmeleri vb. De bu kategoriye girer.

Trafolarda boş çalışma deneyi neden yapılır?​

Trafolarda boş çalışma deneyi neden yapılır?
Boşta Çalışma Deneyi Bu deneyin amacı nüve kayıplarının ve mıknatıslanma endüktansının ölçülmesidir. Boşta çalışma deneyinde transformatörün yüksek gerilim sargı uçları açık devre edilir ve düşük gerilim sargı uçlarına nominal hat gerilimi uygulanır.

16 büyük kayıp nedir?

1. Kapatma kayıpları: Üretim duruşları nedeniyle oluşan kayıplardır.
2. Arıza kayıpları: Ekipman arızaları nedeniyle meydana gelir.
3. Setup kayıpları: Makine kurulumu sırasındaki zaman kaybıdır.
4. Kesici, delici jig değişimi kayıpları: Üretimde kullanılan kesici ve delici araçların değişim sürelerinden kaynaklanan kayıplardır.
5. Başlangıç kayıpları: Üretim işlemlerinin başlatılması sırasında yaşanan kayıplardır.
6. Hız kayıpları: Üretim hızındaki düşüşlerden kaynaklanan kayıplardır.
7. Küçük duruşlar: Kısa süreli duruşlardan kaynaklanan verimlilik kayıpları.
8. Hata ve tamir kayıpları: Üretim sırasında yapılan hatalar ve tamir süreçlerinden kaynaklanan kayıplardır.

Histerisiz ve FUKO kaybı nedir?

Histerisiz kayıp, transformatör nüvesinin mıknatıs gibi davranarak enerjiyi depolaması ve bırakması sırasında ortaya çıkan enerji kaybıdır. FUKO (Fukolt) kaybı ise bir transformatör nüvesine sarılmış bir bobine değişken akım uygulandığında, nüve üzerinde indüklenen enerji kaybını ifade eder.

OEE metriği nedir?

OEE (Overall Equipment Effectiveness), bir işletmenin üretim ekipmanlarının ne kadar etkin bir şekilde kullanıldığını ölçen bir performans metriğidir. OEE, üretim süresinin ne kadarının verimli geçtiğini, üretim hızı, zaman kayıpları ve kalite kayıplarını göz önünde bulundurarak hesaplar.

Plansız duruşlar nelerdir?

Plansız duruşlar, beklenmeyen ekipman arızaları, planlanmamış bakım ihtiyaçları, operatör veya malzeme eksiklikleri gibi sebeplerle üretim sürecinin durması durumunu ifade eder. Bu duruşlar genellikle beklenmedik ve kontrol dışı durumlar sonucu gerçekleşir.

Trafonun boş çalışması ne demektir?

Trafonun boş çalışması, transformatör üzerinde herhangi bir yüke bağlı olmadan nominal gerilim uygulandığında, transformatör içindeki bakır ve demir kayıplarının belirlenmesi amacıyla yapılan test işlemidir.

Hangi kayıplar yük akımı ile değişir?

Bakır kayıpları, akım geçişine bağlı olarak artar. Yani, yük akımının artmasıyla bakır kayıpları da artar. Bu durum genellikle elektrik motorları gibi cihazlarda gözlemlenir. Bakır kayıpları, enerjinin iletilmesi sırasında oluşan ısı kayıplarını ifade eder.

OEE ne için kullanılır?

OEE, bir işletmenin üretkenliğini ve ekipman verimliliğini ölçmek, üretim sürecinin hangi alanlarında iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirlemek ve maliyetleri azaltmak için kullanılan önemli bir metriktir.

Planlı duruşlar nelerdir?

Planlı duruşlar, üretimde belirlenmiş olan planlar doğrultusunda gerçekleşen duruşlardır. Bu duruşlar genellikle bakım, geçiş, temizlik gibi rutin işlemleri veya planlı mola, toplantı gibi durumları kapsar. Planlı duruşlar, verimliliği artırmak ve ekipmanın uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla yapılır.

Trafolarda boş çalışma deneyi neden yapılır?

Trafolarda boş çalışma deneyi, transformatörün boşta çalışma performansının ölçülmesi amacıyla yapılır. Bu deney, transformatörün boşta iken kaybını ve mıknatıs yapısını değerlendirmek için önemlidir.

Geri