15 yasindaki cocugun velayeti kime verilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.115
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

15 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?​

Hakim çocuğun velayeti konusunda karar verirken her zaman çocuğun sağlığını ön planda tutmaktadır. Eğer çocuk annede bakılamayacak kadar kötü bir durum söz konusu ise, velayet babaya verilebilir. Anneni sağlık durumları çocuğa bakamayacak kadar kötü ise yine velayet babaya verilir.

Çocuğu Gostermeyen anneye ceza ne olabilir?​

Çocuk göstermeme suçu İcra İflas Kanunu 341. maddesinde “çocuk teslimi emrine muhalefet” başlığı altında düzenlenmiştir. Kanun, çocuk teslimi hakkındaki kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin 6 aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılacağını hükme bağlamıştır.

Anne çocuğu Gostermiyorsa ne yapmalı?​

Anne çocuğu Gostermiyorsa ne yapmalı?
Çocuğu göstermeme durumunda dava nasıl açılır? Çocuğu göstermeyen ebeveyne karşı öncelikle icra takibi başlatılmalıdır. Mahkeme tarafından tayin edilen kişisel ilişki günlerinde icra memuru ile birlikte teslim için gidilmeli, çocuk teslimi gerçekleşmediyse icra ceza mahkemesine şikayet dilekçesi hazırlanmalıdır.

Boşanma davasında 14 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?​

Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir. Boşanma durumunda ise velayet hakkı, çocukların teslim edildiği Anne veya Babaya aittir.

13 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?​

6 – 12 Yaş Aralığındaki Çocuğun Velayeti Ancak, velayetin kime verileceği konusunda, kanun tarafından hâkime geniş takdir yetkisi tanındığından, çocuğun fikri de hâkim için bağlayıcılık teşkil etmeyecek, hâkim yine çocuğun menfaati doğrultusunda karar verecektir.

Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?​

Hangi durumlarda çocuğun velayeti anneye verilmez?
Özel bir durum gelişmedikçe velayet anne ve babadan alınmaz. Evlilik birliği devam ettiği sürece velayet hem anne hem de babada kalacaktır. Özel şartlar oluşmadığı sürece bir yetişkin kabul edilmeyen çocuğun hakları, emekleri ne kadar olursa olsun anneanne, babaanne, dede, teyze, amca, hala gibi akrabalara verilmez.

İcra yoluyla çocuğu görme masrafı ne kadar?​

İcra yoluyla çocuğu alma masrafı kalktı mı? Çocuk teslimine ilişkin işlemler artık uzmanlar eşliğinde, çocuklar yararına dizayn edilen ve hazırlanan çocuk teslim merkezlerinde yerine getirilecek. Vatandaşlar bu işlemler için bir harç ve masraf yatırmak zorunda kalmayacak, işlemler ücretsiz olarak sunulacak.

Boşanan erkek çocuğunu ne zaman görebilir?​

Boşanmalarda babanın çocuğu görme süreleri genellikle ayda iki gün hafta sonuna gelecek şekilde görüşme süresi verilmektedir. Ayrıca yarıyıl tatillerinde birer hafta, dini bayramlarda birer gün olacak şekilde izin verilmektedir.

Çocuğuna bakmayan anne nereye şikayet edilir?​

Çocuğuna bakmayan anne nereye şikayet edilir?
Çocuk Koruma Kanunu’na göre, adli, idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bildirmekle yükümlüdür.

Velayet davasında kaç yaşında çocuğa sorulur?​

Türkiye’ de Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde 12 yaşını tamamlamış çocukların kararının önemi vurgulanmaktadır. Bu yaştakilerin velayeti ile ilgili karar alınmasından evvel, mahkeme tarafından bu çocuklara danışması ve onları dinlemesi gerekliliği bulunur.

Işi olmayan anneye velayet verilir mi?​

Bu bağlamda velayeti alacak tarafın gelir durumundan çok çocuğa nasıl bakacağı önemlidir. Dolayısıyla çalışmayan ve geliri olmayan kadına velayet verilir mi sorusunun cevabı da evet olabilmektedir.

Psikolojik sorunu olan bir anneye velayet verilir mi?​

Psikolojik sorunu olan bir anneye velayet verilir mi?
Çocuğa fiziksel veya psikolojik şiddette bulunulması, ebeveynin psikolojik rahatsızlığı olması ve bu rahatsızlığın çocuğu doğrudan etkilemesi, bakım ve gözetiminin ihmal eden ebeveyne velayet hakkı verilmemektedir.
 
15 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir sorusuna yanıt vermek gerekirse, Türk Medeni Kanunu'na göre reşit olmayan çocuğun velayeti anne ve babasına aittir. Ancak, eğer anne veya baba çocuğa bakamayacak durumdaysa, mahkeme velayeti başka bir kişiye veya kuruma verebilir. Velayet konusunda alınacak kararın temel amacı çocuğun en iyi şekilde korunması ve yetiştirilmesidir.

Çocuğu göstermeme durumunda ise, yasal olarak çocuğun velayet hakkına saygı gösterilmesi ve kararın gereğinin yerine getirilmesi önemlidir. Çocuğu göstermeme suçu gerçekleşirse, İcra İflas Kanunu kapsamında uygun cezai işlemler uygulanabilir.

Boşanma durumlarında ise çocuğun velayeti genellikle ebeveynler arasında paylaştırılır. Ancak, çocuğun menfaati ve sağlığı göz önünde bulundurularak mahkeme karar verir. Çocuğun kendisinin de karara katılım hakkı olduğu belirtilmektedir.

Özetle, çocuğun velayeti konusunda alınacak kararlar çocuğun en iyi şekilde korunması ve yetiştirilmesi esasına dayanmalıdır. Yasal süreçlerin takip edilmesi ve çocuğun haklarının korunması oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst