Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

15 Temmuz Sehitler Koprusu ilk adi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.378
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ilk adı nedir?​

15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Wikimedia | © OpenStreetMap
Resmî adı | 15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Diğer ad(lar) | Boğaziçi Köprüsü Birinci Köprü Boğaz Köprüsü
Taşınan | Motorlu taşıt

On Gözlü Köprü ismi nereden gelir?​

Dicle Köprüsü, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer.

On Gözlü Köprü kim tarafından yapıldı?​

On Gözlü Köprü kim tarafından yapıldı?
Köprü Mervaniler devrinde Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından yaptırılmış. Üzerindeki kitabede 1065 yılına tarihlendirilen tarihi taş köprü, on kesik kemer üzerinde inşa edilen bloklarla Dicle’nin iki yakasını birbirine bağlıyor.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü kaç metre?​

15 Temmuz Şehitler Köprüsü kaç metre?
1.560 m15 Temmuz Şehitler Köprüsü/Toplam uzunluk

15 Temmuz Şehitler Köprüsü nereye çıkıyor?​

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Boğaziçi Köprüsü ya da Birinci Köprü Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biridir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası’nda Ortaköy, Anadolu Yakası’nda Beylerbeyi semtlerindedir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ne zaman yapıldı?​

30 Ekim 197315 Temmuz Şehitler Köprüsü/Açılış tarihi

On gözlü köprünün özellikleri nelerdir?​

On gözlü köprünün özellikleri nelerdir?
On gözlü Köprü özellikleri arasında uzunluğunun 172 metre olduğu bilinir. Genişliği ise batı bölgesinden başlamak suretiyle ilk beş gözü 10 metre genişliğindedir. Diğer gözleri ise daralarak gittiği için 4’er metre genişliğinde devam etmektedir.

On Gözlü Köprü nasıl yapıldı?​

On Gözlü Köprü nasıl yapıldı?
Köprünün inşasında dolgu malzemesi olarak kireç harçlı moloz, kaplamasında ise şaşırtmalı teknikte uygulanmış farklı boyutlardaki kısmen devşirme kesme taşlar (bazalt) kullanılmıştır; korkuluklar ise moloz ve kesme taştan yapılmıştır.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü hangi otobüs gider?​

Bu Otobüs hatları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yakınından geçiyor: 251, AVCILAR – SÖĞÜTLÜÇEŞME, CEVIZLIBAĞ – SÖĞÜTLÜÇEŞME, ZINCIRLIKUYU – SÖĞÜTLÜÇEŞME.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü Kaç Lira?​

15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde geçiş ücreti yüzde 26’lık zamla 13.25 liraya yükseldi. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ise 117.9 liradan 147.5 liraya çıktı. Karayolları Genel Müdürlüğü ( KGM) 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri yeni geçiş ücreti tarifelerini yayımladı.

10 Gözlü Köprü kaç gözlü?​

10 Gözlü Köprü kaç gözlü?
Dicle Köprüsü – Diyarbakır Son defa 1899-1900 yılında onarıldığı anlaşılan köprü, on gözlü olup 180 m uzunluğunda ve 7-8 m genişliğindedir.
 
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, açılışı 30 Ekim 1973 tarihinde gerçekleştirilen ve asıl adı Boğaziçi Köprüsü olan köprüdür. Daha sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak ismi değiştirilmiştir. İstanbul Boğazı üzerinde yer alan bu köprü, Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlar. Toplam uzunluğu 1.560 metre olan bu köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda ise Beylerbeyi semtlerinde bulunmaktadır. Köprü, motorlu taşıtların geçişine hizmet vermektedir.

On Gözlü Köprü ise Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde bulunan tarihi bir köprüdür. Mervaniler devrinde Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından yaptırılmıştır ve üzerinde 1065 tarihini taşıyan bir kitabe bulunmaktadır. Köprünün uzunluğu 172 metredir ve 10 göze sahiptir. Köprünün yapımında kireç harçlı moloz malzeme kullanılmış, kaplamasında ise farklı boyutlarda kesme taşlar (bazalt) tercih edilmiştir.

On Gözlü Köprü, 1899-1900 yıllarında son kez onarılmıştır. 10 gözlü ve 180 metre uzunluğundaki bu köprünün genişliği 7-8 metre arasında değişmektedir. Dicle Nehri üzerindeki bu köprünün yapımında korkuluklar için moloz ve kesme taşlar kullanılmıştır.

Özetle, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ilk adıyla Boğaziçi Köprüsü olarak bilinirken, On Gözlü Köprü ise Diyarbakır'da bulunan tarihi bir köprüdür ve yapımında farklı malzemeler kullanılmıştır.
 
Geri
Üst