AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

15 15 15 gubre zeytine ne zaman atilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.476
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

15 15 15 gübre zeytine ne zaman atılır?​

Yüzlerce deneyimli zeytin üreticisinin kullandığı yaygın bir zeytin ağacı gübreleme programı vardır, bu programa göre her yetişkin ağaç başına yılda bir veya iki kez 4-7 kg N-P-K 11-15-15 gübresi ile gübreleme yapılır. Sulama uygulanmayan ağaçlarda ise gübreleme yapmak için sonbahar ve kış ayları en uygun dönemdir.

Zeytin fidanı en hızlı nasıl yetiştirilir?​

Zeytin fidanı en hızlı nasıl yetiştirilir?
Gübre ve bitki besin elementleri kullanarak gelişime katkı sağlanır ama hızlı büyümesine en iyi etki eden bitki gelişim düzenleyici içerisinde benzyladenin ve gibberellin hormonlarının bulunması zeytin ağacını hızlı bir şekilde büyütmesine ve gelişmesine etki eder.

Zeytin için en iyi gübre hangisi?​

Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.

Zeytinlik iyi bir yatırım mı?​

Zeytinlik iyi bir yatırım mı?
Ticari zeytinlik kurmak Zeytin bahçeleri, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması koşuluyla, orta ve uzun vadede gerçekten çok kârlıdır.
Zeytin ağacı hangi gübreyi sever?​
Topraktaki besin elementleri durumuna göre tesis gübrelemesinde çiftlik gübresi, fosforlu ve potasyumlu gübreler kullanılmalıdır. Bunun yanında fidan dikim çukurlarına pH durumuna göre kireçleme veya kükürt uygulamalarının, organik madde durumuna göre organik gübrelemenin yapılması gerekir.

Yeni dikilen zeytin kaç günde bir sulanır?​

Yeni dikilen zeytin kaç günde bir sulanır?
Mayıs Kurak mevsimlerde 15 günde bir sulama yapılmalıdır.Hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlenir.

Zeytin ağacı çok su ister mi?​

Zeytin meyvesinin daha iri ve kaliteli olması için yaz aylarında çekirdek sertleşmesi tanenin gelişmesi için suya ihtiyaç vardır. Bu dönemde yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama ile karşılanır. Diğer yağış türleri yani dolu ve kar zeytincilik için istenmeyen yağışlardır.

Zeytine hangi taban gübresi verilir?​

Zeytine hangi taban gübresi verilir?
Zeytin ağaçları için çifttik gübresi veya yeşil gübrenin kullanılması uygundur.

Zeytinlik ne kadar kazandırır?​

Küresel ekonominin büyümeye endeksli olduğunu unutmadan yapalım hesabı: Bir dönüm zeytinlik yaklaşık 10 ağaç, ağaç başına 2-3 bin lira, ortalamada 25 bin lira dönüm başına. 10 ağacın 10’u da yetişmiş ağaç, dolayısıyla ortalamada her biri birer çuval zeytin verse, 10 çuval zeytin eder.

15 15 15 gübre nasil kullanılır?​

15 15 15 gübre nasil kullanılır?
15.15.15 Kompoze Gübre Nerelerde Kullanılır: Potasyumca zayıf olan topraklar ve bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır. Taban gübresi olarak ekim, dikimle birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır. Serpme olarak atılacaksa, pullukla toprak altına getirilmesi gerekir.
15 30 15 gübre ne zaman verilir?​
Fosfor ağırlıklı bu formulasyon, bitkinin ilk dönemlerinde kök gelişimini teşvik etmesi, genç dönemlerinde fosforu depolaması, çiçek döneminde ise sağlıklı çiçek oluşması için kullanılır.

Nisan ayında zeytine hangi gübre atılır?​

Nisan ayında zeytine hangi gübre atılır?

Zeytin ağacına şeker gübresi ne zaman verilir?​

Zeytine şeker gübresi ne kadar atılır? Genç fidan döneminde ayda bir yada iki defa sulamadan önce toprağa karıştırılarak verilecek 1 kahve fincanı azotlu gübre tercihen şeker gübre fidanın çok iyi sürgün yapmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Bu işlem Nisan ayından Ekim ayına kadar devam ettirilebilir.
 
Zeytin ağaçlarının bakımı ve gübreleme konularında verdiğiniz bilgiler oldukça faydalı. Zeytin ağaçlarının sağlıklı büyümesi ve verimli olması için gübreleme, sulama, ve diğer bakım işlemleri oldukça önemlidir.

15-15-15 gübre, zeytin ağaçları için yaygın bir seçenek olup genellikle potasyumca zayıf topraklarda ve bitkilerde tercih edilir. Gübre, ekim ve dikim dönemlerinde ya da tohum/kök derinliğine uygulanabilir. Serpme yöntemiyle uygulanacaksa, gübrenin toprak altına pullukla getirilmesi önemlidir.

Zeytin ağaçlarının hızlı büyümesi için gübreleme ve bitki besin elementleri sağlanmasının yanı sıra, bitki gelişim düzenleyici içerisindeki bazı hormonlar da etkili olabilir. Benzyladenin ve gibberellin hormonları zeytin ağaçlarının hızlı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayabilir.

Zeytin ağacının tercih ettiği gübre türleri ise topraktaki besin elementleri durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, tesis gübrelemesinde çiftlik gübresi, fosforlu ve potasyumlu gübreler kullanılabilir. Ayrıca, fidan dikim çukurlarına pH durumuna göre kireçleme veya kükürt uygulaması, organik madde durumuna göre organik gübreleme de önemlidir.

Zeytin ağacının sulama ihtiyacı da önemli bir konudur. Yeni dikilen zeytin fidanları genellikle kurak mevsimlerde 15 günde bir sulanmalıdır. Yaz aylarında ise çekirdek sertleşmesi ve tanen gelişimi için suya ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda, yağışlarla karşılanamayan su ihtiyacı sulama yoluyla karşılanmalıdır.

Son olarak, zeytinlik yatırımı konusunda da belirttiğiniz gibi, iklim ve bölgenin zeytin ağaçları yetiştirmeye uygun olması durumunda zeytinlik kurmanın orta ve uzun vadede kârlı olabileceği bilinmektedir. Zeytinlik kurarken doğru bakım ve gübreleme uygulamalarıyla verimli ve sağlıklı zeytin ağaçları elde edilebilir.
 
Geri
Üst