AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1475 sayili Is Kanunu ne zaman yururluge girmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1475 sayılı İş Kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir?​

Uygulama başlangıcı: Madde 4 – (25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı Kanunun hükmüdür.) İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, üçüncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın, ikinci maddede de gösterilen niteliğin edinildiği günden başlıyarak bu kanun hükümlerine bağlı olurlar.

4857 sayılı İş Kanunu ne zaman yürürlüğe girmiştir?​

Bu kanun 15 Mart 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş, yeni İş Kanunu kabul edilinceye kadar geçen üç ay süresince yürürlükte kalmıştır.

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 maddesi nedir?​

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 maddesi nedir?
1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesine göre4, işçilerin kıdem tazminatına hak kazanmaları için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan ilki, işçinin işyerinde en az bir yıl çalışmış olması, diğeri de iş sözleşmesinin Kanunda öngörülen nedenlerden biri ile sona ermesidir5.

1475 sayılı Kanun yürürlükte mi?​

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

4857 sayılı İş Kanunu nedir özet?​

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.

4857 sayılı iş kanununa kimler tabidir?​

4857 sayılı iş kanununa kimler tabidir?
Bu Kanun, 4 üncü Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.

SGK kıdem tazminatı alabilir yazısı nereden alınır?​

Bunun için yapılması gereken tek şey çalıştığınız yerdeki Sosyal Güvenlik il ya da merkez müdürlüğünden “Kıdem tazminatı alabilir” yazısını almak ve işverene teslim etmektir.

2006 girişli tazminat alabilir mi?​

1999 yılı ile 2008 yılları arasında işe girmiş olan kişilerin 4500 iş gününü doldurdukları takdirde, prim günleri dolacağından tazminat alma hakları bulunmaktadır. Kişilerin unutmaması gereken nokta ise çalışanların tazminat alabilmesinin koşulları arasında işe girdikleri yıllar önem arz ettiğidir.
 
1475 sayılı İş Kanunu, 25 Ağustos 1971 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren işyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, kanunun hükümlerine bağlı hale gelmişlerdir.

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi ise işçilerin kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için belirli koşulların gerçekleşmesini öngörmektedir. İşçinin en az bir yıl süreyle aynı işyerinde çalışmış olması ve iş sözleşmesinin kanunda belirtilen nedenlerden biriyle sona ermesi gerekmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu ise 15 Mart 2003 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, işçi ve işverenlerin haklarını düzenlemekte ve çalışma hayatında belirli kuralların uygulanmasını sağlamaktadır. Bu kanun, işyerleri, işverenler ve işçiler üzerinde genel bir düzenleme niteliğindedir.

4857 sayılı İş Kanunu'na kimlerin tabi olduğu konusunda ise belirli istisnalar haricinde bütün işyerleri, işverenler ve işçilerin kanun hükümleriyle bağlı olduğu belirtilmektedir.

SGK kıdem tazminatı alabilir yazısını almak için çalışılan yerdeki Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğüne başvurulmalı ve gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir.

2006 yılında işe giren kişilerin tazminat alma durumu ise 1999 ile 2008 yılları arasında işe giren ve 4500 iş gününü dolduran kişilerin prim günleri dolacağından tazminat alma hakları bulunmaktadır. Ancak tazminat alabilmek için işe girilen yılların önemli olduğunu ve belirli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir.
 
Geri
Üst