AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

14 Yuzyil daki en onemli sair kimdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.264
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

14 Yüzyıl daki en önemli şâir kimdir?​

14 yüzyılın en çok eser veren şairi sayılan Ahmedî, klasik şiirin kurulmasında büyük role sahiptir. Divan şiirinin asıl kurucusu ve ustası kabul edilen Ahmedî, çağdaşlarına göre en çok kasideyi kaleme almasıyla da bilinir. Ahmedî, aynı zamanda edebiyatımızda ilk şehir kasidesini Bursa için yazmıştır.

Geçiş dönemi eserlerinin özellikleri nelerdir?​

Geçiş Dönemi Eserler Özellikleri: * Amaç Türklere İslamiyet’i anlatmak ve sevdirmektir. * Bu dönem eserlerinde Arapça ve Farsçanın etkisi görülmektedir. * Nazım birimi olarak beyit ve dörtlük birlikte kullanılmıştır. * Şiirler hece ve aruz ölçüsüyle yazılmıştır.
13 yüzyıl şairleri kimlerdir?​
13. ve 14. Yüzyıl Divan Şairleri
- Hacı Bektaş-ı Veli. • Horasan erenlerindendir.
- Mevlana. • Belh doğumlu Horasanlı mutasavvıflardandır.
- Sultan Veled. • Mevlana’nın oğludur ve Mevleviliği kuran kişidir.
- Yunus Emre. • Halka hitap ettiği için yalın bir dil kullanmıştır.
- Hoca Dehhanî •
- Şeyyad Hamza. •
- Ali. •
- Ahmet Fakih. •

13 yüzyıl hangi edebi dönem?​

13 yüzyıl hangi edebi dönem?
Yüzyılda Klasik Türk (Divan) Edebiyatı Selçuklu Devletinin egemen olduğu 13. yüzyıl, edebî ürünlerin Türkçeden çok Farsça olarak yazıldığı bir dönem olmuştur.

14 yüzyıl mutasavvıf şairleri kimlerdir?​

14 yüzyıl mutasavvıf şairleri kimlerdir?
Bu asırda Sâid Emre ve Kaygusuz Abdâl, Yunus’un en önde gelen muakkiplerindendir. Aynı asır Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı şairlerinden Gülşehrî, Âşıkpaşa, Eflâkî Dede ve Elvan Çelebi’yi de zikredebiliriz. Bunlardan Kaygusuz Abdal; tam manasıyla bir Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı şairidir.

14 yy Nasihatname kimin eseri?​

Nasîhatnâme (Abdal Musa): Sade bir Türkçeyle yazılmış didaktik bir telif eserdir.

Geçiş dönemi eseri nedir?​

Geçiş Dönemi Türk Edebiyatı Eserleri (İlk İslamî Ürünler) şunlardır: Kutatgu Bilig ve Özellikleri- Yusuf Has Hacip. Atabetü’l Hakayık ve Özellikleri – Edip Ahmet Yükneki. Divan-ı Lügat’it Türk ve Özellikleri – Kaşgarlı Mahmut.
Geçiş dönemleri nelerdir?​
Halk kültüründe geçiş dönemleri diye adlandırılan doğum, evlenme ve ölüm dönemleri, bireyin yardıma ihtiyaç duyduğu dönemlerdendir. Bu nedenle, bireyi bu döneminde çeşitli tehlikelerden korumak, onu kutsamak ve yeni dönemine hazırlamak için her toplumda yüzlerce âdet ve inanma uygulanır.

13 yüzyılda tekke şiirinin en önemli şairi kimdir?​

13 yüzyılda tekke şiirinin en önemli şairi kimdir?
İlk başlangıcını Orta Asya’da “Yesevîlik” tarikatında gördüğümüz bu edebiyat; daha çok, halkın, hatta göçebe halkın malı olarak halk zevki, halk ananesiyle meydana gelmiş “Dinî-Tasavvufî Türk Edebiyatı”dır. Bu edebiyatın en kuvvetli temsilcisi XIII. yüzyıl Anadolu’sunda Yunus Emre’dir.

13 yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’nde yaşamış en büyük Türk şâir düşünür hayırsever ve aynı zamanda ünlü Mesnevi kitabının yazarı kimdir?​

13 yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’nde yaşamış en büyük Türk şâir düşünür hayırsever ve aynı zamanda ünlü Mesnevi kitabının yazarı kimdir?
Mesnevi: Mevlâna bu eserini Hüsamettin Çelebi’nin ısrarı üzerine kaleme almıştır.

Çarhname hangi döneme aittir?​

Çarhnâme-i Ahmed Fakıh der Bîvefâî-i Rûzigâr (Kısa adı:Çarhnâme), 13. yüzyılın ilk yarısında Ahmed Fakih’ in yazmış olduğu kaside şeklinde 83 beyitlik tasavvuf manzumesidir.

Hoca Dehhani Hangi dönemde yaşamıştır?​

Hoca Dehhani, 13. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında yaşamıştır. Hoca Dehhani’nin yaşamı ile ilgili belgesel bilgi hemen hemen bulunmamaktadır.
Nedim kaçıncı yüzyılda?​
17. yüzyıl sonu ile 18. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşadı. Asıl adı “Ahmed” olan Nedîm, İstanbul’da muhtemelen 1681 yılında doğdu. Babası Mehmed Efendi, Sultan İbrahim’in iktidarı esnasında kazaskerlik görevinde bulundu. Küçük yaşlarda medrese eğitimi alan Nedîm; burada Arapça ve Farsça öğrendi.

Nasihatname kime ait?​

Nasihatname kime ait?
Nasihat-nâme: Safevî hükümdarı Şah İsmail Hatayî’nin, “Me fâ î lün/me fâ î lün/fa û lün” vezniyle yazdığı dinî-tasavvufî bir mesnevidir.

Surname adlı eser kime aittir?​

Surname adlı eser kime aittir?
Murad’ın oğlu Şehzade Mehmed’in 1582’de yapılan sünnet töreni için Âlî Mustafa Efendinin ve İntizâmî’nin yazdığı eserlerdir.
 
Ahmedî, 14. yüzyılın en önemli şairlerinden biridir ve Divan şiirinin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Ayrıca çağdaşları arasında en çok kasideyi kaleme alan ve edebiyatımızda ilk şehir kasidesini Bursa için yazan bir şair olarak da bilinir.

13. yüzyılın önemli şairleri arasında ise Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Sultan Veled, Yunus Emre, Hoca Dehhanî, Şeyyad Hamza, Ali ve Ahmet Fakih gibi isimler bulunmaktadır. Bu şairler, dönemlerinin edebi ve düşünsel yapılarına önemli katkılarda bulunmuşlardır.

14. yüzyılın mutasavvıf şairleri arasında ise Sâid Emre, Kaygusuz Abdâl, Gülşehrî, Âşıkpaşa, Eflâkî Dede ve Elvan Çelebi gibi önemli isimler yer almaktadır. Bu şairler, dönemlerinde dinî ve tasavvufî konuları işlemiş ve edebiyata önemli eserler kazandırmışlardır.

"Mesnevi" adlı eseriyle tanınan ve Anadolu Selçuklu Devleti'nde yaşamış en büyük Türk şâir, düşünür ve hayırsever olan Mevlana; döneminin önemli isimlerindendir. Eserini Hüsamettin Çelebi'nin ısrarı üzerine kaleme alan Mevlana, edebiyat dünyasında önemli bir yere sahiptir.

Öte yandan, "Çarhnâme-i Ahmed Fakıh der Bîvefâî-i Rûzigâr" adlı eser, 13. yüzyılın ilk yarısında Ahmed Fakih tarafından yazılmış bir tasavvuf manzumesidir. Bu eser, dönemin edebi ve düşünsel yapısına dair önemli ipuçları sunmaktadır.

Son olarak, "Nasihatname" eseri, Safevî hükümdarı Şah İsmail Hatayî tarafından yazılmış dinî-tasavvufî bir mesnevidir. Bu eser, dini ve tasavvufi konularda öğütler ve tavsiyeler içermektedir.
 
Geri
Üst