AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

12 noktali donem nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.540
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

12 noktalı dönem nedir?​

Parmak uçlarıyla dokunarak okunabilen kabartma noktalardan oluşan ve “Gece yazısı” olarak adlandırılan 12 noktalı sistem, savaş alanlarında gece haberleşmesi için hazırlanmıştı. Barbier’nin sisteminde mesajlar, bir kartonda delikler açarak iletiliyordu.

Çivi kalem nedir?​

Çivi kalem nedir?
Üst bölümde tutma yeri olan ve ağaç, plastik gibi farklı materyallerden imal edilen ucu sivri yazma araçlarına yazı (çivi) kalemi denilmektedir. Bu kalemler saikiyle üstteki boş dikdörtgen kutucuklar arasından alttaki altı noktalı çukurlara bastırılarak braille yazı yazılabilmektedir.

Görme engelliler nasıl okur?​

Resim kartonuna benzer kağıtlar üzerine kabartılmış noktalardan oluşan yazı, görme engelliler tarafından parmak uçlarıyla okunmaktadır. Altı nokta sisteminden oluşan bu yazıya ” Braille yazı” denilmektedir.

Kabartma ekran nedir?​

Kabartma ekran nedir?
Yenilenebilir Braille ekran, üzerinde kabartma yazı satırlarını içeren yatay bir panel ve az sayıda düğmeden oluşan küçük boyutlu bir cihazdır. Kablolar yardımıyla bilgisayara bağlanabilir ve görsel ekranda beliren yazıları kabartma yazıya çevirir.
Peri Alfabesi Nedir?​
cin alfabesi ya da gölgeler alfabesi de denir. yazım kuralları, bizim kullandığımız (latin) alfabenin kuralları ile tamamen aynıdır. bu siteden ulaşılabilecek alfabedir.

Brail alfabesi kim buldu?​

Brail alfabesi kim buldu?
Louis BrailleFrancesco Lana de TerziBraille alfabesi/Yaratıcıları

Küptaş kasa ne demektir?​

Küp taş ve kasa: küp taş zarın braille rakamlar uyarlanmış halidir. küp kasa enine 15 boyuna 20 küp taşların girebileceği kutucuklardan oluşur. görme engellilerin matematik işlemlerini yapmaya yarar ürünler sert plastikten yapılmıştır.

Görmeyenler nasıl kitap okur?​

Görmeyenler nasıl kitap okur?
Görme engelliler sesli kitap ve benzeri uygulamalar ile kitap okuyabilmektedir. Aplikasyon ve yazılımlar harici gönüllü okuyucu olarak da görme engellilerin kitap okuyabilmesini sağlayan kurumlar vardır. Bir kitaba görme engelli bireylerin de erişebilmesi için o kitabı stüdyo ortamında seslendirip kaydedebilirsiniz.

Braille ekrani nedir?​

Görme engellilerin okuyup yazabildiği Braille alfabesindeki kabartma simgelerin akıllı ekranlarda kullanılabilmesi sayesinde görme engelliler akıllı cihazlara kullanım kolaylığı sağlayanbu ekranları kullanabilir.

Körler alfabesi kim?​

Körler alfabesi kim?
Braille alfabesi veya Körler alfabesi; 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşur.
Enokyan alfabesi nasıl yazılır?​
Enokyan alfabesi; soldan sağa yazılıp Türkçe dilinde olduğu üzere harflerin 52 harf ile yazıldığı belirtilebilir. Bunun sayesinde kişi adını ya da rüyasına gireceği bireyin adını yazıp, o bireyin rüyasında yer alabilmek adına soldan sağa yazı yazmak gereklidir.

1800 lü yıllarda kabartma alfabeyi kim icat etti?​

1800 lü yıllarda kabartma alfabeyi kim icat etti?
Bugün görme engellilerin hayatını kolaylaştıran Braille alfabesi Louis Braille tarafından 1821 yılında icat edildi. Braille’in kendisi de görme engelliydi. Gelin, şimdi Braille alfabesinin keşfedilme hikâyesine birlikte bakalım.
 
12 noktalı dönem, İngilizce'den çevrilen "Barbier’s Night Writing" olarak da bilinen bir mesajlaşma sistemidir. Bu sistem, Fransız askeri Charles Barbier tarafından 19. yüzyılda geliştirilmiştir. Savaş alanlarında gece haberleşmesi için kullanılan bu sistemde, dokunarak okunabilen kabartma noktalardan oluşan 12 nokta bulunmaktadır. Bu noktalar karton gibi malzemelere delik açılarak oluşturulur ve mesajlar bu yöntemle iletilirdi.

Braille alfabesi ise görme engellilerin okuma ve yazma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Louis Braille tarafından geliştirilmiştir. 1821 yılında Louis Braille, kabartma noktalardan oluşan bu alfabeyi oluşturarak görme engellilerin daha özgürce iletişim kurmalarını sağlamıştır. Braille alfabesi, 6 adet noktanın farklı kombinasyonlarıyla oluşturulmuş harflerden ve sembollerden oluşmaktadır.

Görme engelliler, Braille alfabesini parmak uçlarıyla okuyarak yazıları algılarlar. Bu sistem, onlara yazma ve okuma becerilerini geliştirmede büyük destek sağlar. Ayrıca günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Braille ekranlar gibi cihazlar da görme engellilere yazıları kabartma olarak sunmada yardımcı olmaktadır.

Eğer başka sorularınız varsa ya da daha fazla bilgi almak isterseniz, memnuniyetle yardımcı olurum.
 
Geri
Üst