AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

%100 kusurlu olan isverene Sosyal Guvenlik Kurumu hangi davayi acabilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

%100 kusurlu olan işverene Sosyal Güvenlik Kurumu hangi davayı açabilir?​

Sosyal Güvenlik Kurumunun sigortalıya veya hak sahiplerine sunmuş olduğu hizmetlerin bedellerini sorumlulardan geri istemesine rücu adı verilir. Söz konusu geri istemeye ilişkin davalar ise SGK rücu davası veya SGK rücuen tazminat davası olarak bilinir.

Sigorta meslek hastalığına neden olan durumda işverenin ağır kusuru olduğunu iddia ederse işverene hangi davayı açabilir?​

Meslek Hastalığı Maddi ve Manevi Tazminat Davasının Kapsamı Meslek hastalığına yakalanan işçi işverene karşı her türlü maddi ve manevi zararlarının karşılanması amacıyla tazminat davası açabilir.

3 kişinin kusuru nedir?​

3 kişinin kusuru nedir?
Yasanın açık ve buyurucu hükmüne göre; üçüncü kişi, kasta dayanmayan fiili sonucunda sigortalının malül kalmasına veya ölümüne neden olmuş ise, sigortalıya veya hak sahiplerine bağlanan aylıkların ilk peşin değerinin yarısından sorumlu tutulması mümkün değildir.

Rücu davası hangi kanuna tabi?​

5510 sayılı kanun md.21’de, 506 sayılı kanunda yer alan ve Anayasa Mahkemesince iptal edilen “sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere” ifadesine tekrar yer verilmesi dolayısıyla rücu davalarında dış tavanın hesaplanması gereği tekrar ortaya çıkmıştır.

İşveren çalışanın kusuru dolayısıyla uğradığı zararı işçiden talep edebilir mi?​

Türk Borçlar Kanununa göre işçi, işverene kusuruyla verdiği her türlü zarardan sorumludur. Bu nedenle işveren kusuruyla kendisine vermiş olduğu zararları işçiden talep edebilir.

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı çalışanın işveren hakkında açacağı davalar için tazminatla ilgili düzenleme hangi kanunda yer alır?​

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı çalışanın işveren hakkında açacağı davalar için tazminatla ilgili düzenleme hangi kanunda yer alır?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13. maddesine göre iş kazası sayılan ve tazminat davası açılabilecek haller şunlardır: İşçinin işverene ait işyerinde bulunduğu sırada uğradığı her türlü bedensel veya ruhsal zararlar iş kazası sayılır. İşçinin ne şekilde yaralandığı veya öldüğünün önemi yoktur.

Bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için nereye başvurulur?​

Başvuru yapmak isteyenler, en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, dilekçesinde meslek hastalığına yönelik başvuru yaptığını, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranının incelenmesini talep edebilir. SGK, başvuranı yetkili bir hastaneye sevk eder.

İş kazasında 3 kişi kimdir?​

Birden fazla işçiyi kapsayan iş kazasında aynı kazaya maruz kalan ve kazanın meydana gelmesinde kusuru olan kişi kazaya uğrayan diğer kişiler açısından üçüncü kişi sayılır mı? Buradaki üçüncü kişiden, kazaya maruz kalan sigortalı ile işveren / işveren vekili dışındaki bütün kişilerin kastedildiği söylenebilir.

İş kazasına sebep olan üçüncü kişiler yasal olarak sorumlu tutulur mu?​

İş kazasına sebep olan üçüncü kişiler yasal olarak sorumlu tutulur mu?
Anılan Kanunun 26/2 nci maddesinde iş kazası 3 üncü bir kişinin kasıt veya kusuru yüzünden olmuş ise, Kurumca bütün sigorta yardımları yapılmakla beraber zarara sebep olan üçüncü kişiye ve şayet kusuru varsa, bunları çalıştıranlara Borçlar Kanunu hükümlerine göre rücu edebilir denilmektedir.

Hangi kanuna göre rücu davası açılır?​

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93.maddenin 3.fıkrasında: “Kurumca açılacak tazminat ve rücû davaları, on yıllık zamanaşımına tâbidir.

Rücu davası hangi mahkemede açılır?​

Bu bağlamda hem mal varlığına dair haklar hem de kişisel haklar üzerinden, aksine bir planlama yapılmadığı sürece asliye hukuk mahkemeleri üzerinden dava açılır. Özellikle dava hususunun değer ve miktarına bakılmaksızın bütün farklı haklara dair rücu davası Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılabilmektedir.

Zararın işçiden talep edebilir mi?​

Zararın işçiden talep edebilir mi?
İşveren, Borçlar Kanunu gereğince işçiden doğan zararın tazminini talep edebilir. İş bu talebin hukuki niteliğinin belirlenmesi zaman aşımının belirlenmesi için önemlidir.

İşveren işçinin işyerinde kusuruyla ne kadar bir zarar vermesi halinde haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir?​

İşveren, işçinin tüm bu iyiniyetli yaklaşımına rağmen iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararında ”Zararın 30 günlük ücreti aşması durumunda işverenin fesih hakkı doğar ve işçinin zararı derhal ödemiş ya da ödeyecek olması, işverenin bu hakkını ortadan kaldırmaz.

İş kazası sonucunda işverenden hangi tazminatlar talep edilir?​

Netice itibariyle iş kazası neticesinde açılacak 3 adet dava tipi mevcuttur : Ceza Soruşturması ve Ceza Davası Maddi ve Manevi Tazminat Davası Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Açılacak Rücu Davaları
 
Merhaba! Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işverene karşı açabileceği dava türleri hakkında oldukça detaylı bilgiler vermekteydiniz. Aşağıda sizin verdiğiniz bilgilerin özetini bulabilirsiniz:

- Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalıya veya hak sahiplerine verdiği hizmet bedellerini geri istemek amacıyla rücu davası veya rücuen tazminat davası açabilir.
- İşverenin ağır kusuru sonucu meslek hastalığına maruz kalan işçi, işverene karşı meslek hastalığından kaynaklı maddi ve manevi zararları için tazminat davası açabilir.
- Üçüncü kişi, sigortalının malül kalması veya ölümüne neden olursa ve bunun kast olmadığı kanıtlanırsa sigortalıya veya hak sahiplerine bağlanan aylık tutarının yarısından sorumlu olmaktan kurtulabilir.
- Rücu davası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olup tavan hesaplamasını gerektirir.
- İşveren, işçinin kusuru sonucu uğradığı zararları talep edebilir ve Türk Borçlar Kanunu'na göre işçiden talep edebilir.
- İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklı tazminat davaları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 13. maddesinde düzenlenmiştir.
- İşçi bir hastalığın meslek hastalığı sayılması için en yakın SGK müdürlüğüne başvurarak rapor almalıdır.
- İş kazasına sebep olan üçüncü kişiler yasal olarak sorumlu tutulabilir ve rücu edilebilir.
- Rücu davası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93. maddesine göre on yıllık zamanaşımına tabidir.
- Rücu davası Asliye Hukuk Mahkemeleri üzerinden açılır ve haklar üzerinden dava açılabilir.
- İşveren, işçiden zarar talep edebilir ve Borçlar Kanunu uyarınca tazminat talep edebilir.

Verdiğiniz bilgilere göre oldukça detaylı ve bilgilendirici bir yanıt sundunuz. Eğer başka konularda da bilgi almak isterseniz, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst