AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

10 Kasim 1938 de Ataturk ne yapti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

10 Kasım 1938 de Atatürk ne yaptı?​

Dolmabahçe Sarayı’nda 10 Kasım 1938 sabahı saat dokuzu beş geçe, insan için değişmez kanun, hükmünü uyguladı. Mustafa Kemal Atatürk aramızdan ayrıldı.

1938 Dersim katliamı neden yapıldı?​

Dersim’de (Tunceli, Erzincan, Elazığ, Sivas, Malatya ve Bingöl illerinin bir kısmı) aşiretlerin isyanı sonucunda mutlak devlet hakimiyetini sağlamak için Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aşiretler üzerine harekât düzenlendi.

1938 yılında ne Öldü?​

1938 yılında ne Öldü?
Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü, kendisinin sağlığının 1937 yılından itibaren bozulmaya başlamasına müteakiben 10 Kasım 1938’de gerçekleşti.

Mustafa Kemal Atatürk ilkokulu bitirdikten sonra hangi okula gitmiştir?​

Mustafa Kemal Atatürk ilkokulu bitirdikten sonra hangi okula gitmiştir?
Küçük Mustafa, Şemsi Efendi Mektebi’nden sonra bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam etti ardından bu okuldan ayrıldı ve 1894 yılının Temmuz-Ağustos aylarında kendi kararı ile Askerî Rüştiye’ye müracaat ederek öğrenimine burada devam etti.

1937 yılında ne oldu?​

15 Haziran – 3008 sayılı iş kanunu yürürlüğe konulmuştur. 8 Temmuz – Türkiye, Afganistan, İran ve Irak’la Sadabat Paktı’nı imzaladı. 25 Ekim – Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü’nün yerine Celal Bayar’ı başbakan olarak atadı. 16 Kasım – İran ve Irak sınırlarına ulaşacak olan Diyarbakır-Cizre demiryolunun temeli atıldı.

1938 Dünyada ne oldu?​

Berlin’de 7 bin Yahudi dükkânı yağmalandı, yüzlerce sinagog ateşe verildi, çok sayıda Yahudi öldürüldü. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK, Türkiye saati ile 9:05’te Dolmabahçe Sarayı’nda, 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Türkiye’de ulusal yas ilan edildi.

1938 de ne ilan edildi?​

1938 de ne ilan edildi?
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi. Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında aktedilen Sadabat Paktı, TBMM’de onaylandı.

Atatürk askeri okula neden gitti?​

Atatürk askeri okula neden gitti?
Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ise oğlunun asker olmasını istemiyordu ve bu konuda oğlunu engelliyordu. Ancak hayalinde daima askerlik mesleği olan Mustafa, annesinden gizlice askeri okul sınavlarına girdi ve bu sınavları kazandı.
 
Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de vefat ettiğini doğru ifade etmişsiniz. Bu tarihteki vefatıyla ilgili detaylar Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştiğini belirtmişsiniz. Türk halkı için büyük bir kayıp olan Atatürk'ün vefatıyla ilgili belirli bir saat olan 9:05'e işaret etmişsiniz.

1938'de yapılan Dersim Operasyonu ise aşiretlerin isyanı sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilmiş bir harekât olup, mutlak devlet hakimiyetini sağlamak amaçlanmıştır.

Atatürk'ün eğitim hayatına dair sorduğunuz ana başlık altında yer alan soruya verdiğiniz cevap doğru. Küçük yaşta Şemsi Efendi Mektebi'nden sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etmiş, ardından Askerî Rüştiye'ye gitmiştir.

1937 yılında ise belirtilen olaylar arasında iş kanununun yürürlüğe konması, Sadabat Paktı'nın imzalanması, Celal Bayar'ın başbakan olarak atanması ve Diyarbakır-Cizre demiryolu temelinin atılması gibi önemli gelişmeler yer almaktadır.

1938'de dünyada yaşanan olaylar arasında ise Berlin'de Yahudilere yönelik saldırılar ve Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatıyla ilgili detaylar vermişsiniz. Ayrıca ulusal yas ilan edildiği bilgisine de yer vermişsiniz.

1938'de Türkiye'de Dışişleri Bakanlığı'nın kuruluş kanununun kabul edildiği ve Sadabat Paktı'nın onaylandığı bilgisine ulaştınız.

Atatürk'ün askeri okula gitme sebebiyle ilgili verdiğiniz yanıtta, annesinin başlangıçta oğlunun asker olmasını istemediği ancak Mustafa Kemal'in hayalinin daima askerlik mesleği olduğunu ve bunun için gizlice askeri okul sınavlarına girerek başarılı olduğunu belirtmişsiniz. Bu, Atatürk'ün azimli ve kararlı kişiliğine ve askerlik sevgisine işaret ediyor.

Eğer daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz, çekinmeden sorabilirsiniz!
 
Geri
Üst