AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 Yurdumuzda ilk veteriner okulu hangi yil hizmete acilmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.019
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 Yurdumuzda ilk veteriner okulu hangi yıl hizmete açılmıştır?​

Türkiye’de ilk Veteriner Hekimliği öğretimine ise 80 yıl sonra, 1842 yılında Godlewsky isimli prusyalı bir askeri veteriner hekim tarafından İstanbul’da süvari okullarına veteriner hekimliği dersleri koydurarak 12 öğrenci ile başlamıştır.

Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk veteriner fakültesi hangi şehirde hizmete girmiştir?​

Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk veteriner fakültesi hangi şehirde hizmete girmiştir?
Cumhuriyetin 10. Yılı kutlamaları çerçevesinde 30 Ekim 1933 tarihinde Ankara’da Yüksek Ziraat Enstitüsünün (YZE) açılmasının ardından, İstanbul’da bulunan Yüksek Baytar Mektebi, Ankara’ya nakledilmiş; Kasım 1933’den itibaren “Baytar Fakültesi” adıyla, YZE çatısı altında eğitim-öğretime başlanmıştır.

Ilk Türk veteriner hekim Kimdir?​

Ilk Türk veteriner hekim Kimdir?
Sabire Aydemir
Doğum | 1 Şubat 1910 İnebolu, Kastamonu, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm | 4 Temmuz 1991 (81 yaşında) Ankara, Türkiye
Milliyet | Türk
Vatandaşlık | Türkiye Cumhuriyeti

Ilk veteriner kimdir?​

Dünya’da. Antik Yunan’da 4. yüzyıl veya 5. yüzyılda Agathotychus adındaki bir veteriner cerraha rastlanır.

Veteriner hekimliği okullarının açılmasına ne sebep olmuştur?​

Veteriner hekimliği okullarının açılmasına ne sebep olmuştur?
Öncelikle ordunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan Askeri Veteriner Okulunun mezunlarının, halk elindeki hayvanların hastalıklarının önlenmesinde yetersiz kalması ve ülke gereksinimlerini karşılayamaması nedeniyle Sivil Veteriner Okulunun kurulması zorunluluğu belirmiştir.

Osmanlı imparatorluğu’nda ilk veteriner okulu hangi yıl ve nerede açılmıştır?​

Osmanlı imparatorluğu’nda ilk veteriner okulu hangi yıl ve nerede açılmıştır?
Erk[12] bir çalışmasında veteriner okulunun kuruluş tarihini 1835[13], bir diğer çalışmasında 1842 olarak kabul etmişken, Özgür ise 1841[14] olarak kabul etmiştir. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde veterinerlik öğretiminin başlangıcının kesin olarak 1842 yılı olduğu tespit edilmiştir[15].
 
Türkiye'de ilk veteriner hekimliği öğretiminin 1842 yılında Godlewsky isimli Prusyalı bir askeri veteriner hekim tarafından İstanbul'da süvari okullarında 12 öğrenci ile başladığını öğreniyoruz. Cumhuriyet'in ilanından sonra ise ilk veteriner fakültesi Ankara'da hizmete girmiştir. Cumhuriyetin 10. yılı kutlamaları çerçevesinde 30 Ekim 1933 tarihinde Ankara'da Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün açılmasının ardından, İstanbul'da bulunan Yüksek Baytar Mektebi Ankara'ya nakledilmiş ve Kasım 1933'ten itibaren "Baytar Fakültesi" adıyla eğitim-öğretime başlanmıştır.

İlk Türk veteriner hekim olarak Sabire Aydemir'in ismini verilmiş, doğum tarihi 1 Şubat 1910 olarak belirtilmiştir. Dünya genelinde ise Antik Yunan'da 4. veya 5. yüzyılda Agathotychus adında bir veteriner cerrahın olduğu belirtilmiştir.

Veteriner hekimliği okullarının açılmasının sebebi ise Askeri Veteriner Okulu mezunlarının halktaki hayvanların hastalıklarının önlenmesinde yetersiz kalması ve ülke gereksinimlerini karşılayamaması olarak açıklanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda ise ilk veteriner okulunun kurulum tarihi konusunda farklı çalışmalarda çeşitli yıllar öne sürülmüş olsa da yapılan araştırmalar sonucunda veterinerlik öğretiminin kesin olarak 1842 yılında başladığı tespit edilmiştir.
 
Geri
Üst