1 yillik kideme sahip olan bir isci is sozlesmesini tek tarafli olarak fesih etmek istediginde ne kadar sure once bildirimde bulunmalidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

1 yıllık kıdeme sahip olan bir işçi iş sözleşmesini tek taraflı olarak fesih etmek istediğinde ne kadar süre önce bildirimde bulunmalıdır?​

**Feshin Yapılması Süresi Haklı fesih nedenini öğrenen tarafın, öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra bu hak kullanılamaz. İşçinin olayda maddi çıkar sağlaması durumunda 1 yıllık süre uygulanmaz.

Tek taraflı fesih nasıl yapılır?​

Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, hak sahibine karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesi ile ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır.

Tek taraflı sözleşme fesih nedir?​

Tek taraflı sözleşme fesih nedir?
Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren, bozucu yenilik doğuran bir haktır.

Hizmet sözleşme feshi nasıl yapılır?​

Hizmet sözleşme feshi nasıl yapılır?
TBK. md. 432/f. 4’e göre: “İşveren, fesih bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshedebilir. ”. Söz konusu hükümle kanun koyucu, işverene bildirim süresine ait ücretin işçiye peşin vererek sözleşmeyi derhal feshetme hakkını tanımıştır(60).

Tutuklanan işçiye kıdem tazminatı ödenir mi?​

İşveren, işçinin tutuklu ya da gözaltında olduğu günler için işçiye ücret ödemek zorunda değildir. Söz konusu durumda işverenin fesih için bildirim şartına uyma ve ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. İşveren, koşulları oluşmuş ise işçinin kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.

İş akdinin feshi ne zaman yapılır?​

4857 sayılı İş Kanunu’da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.
 
İşçi iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmek istediğinde ne kadar süre önce bildirimde bulunması gerektiği, tarafınıza haklı fesih nedenini öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 iş günü geçtikten sonra ve genel olarak fiilin gerçekleşmesinden itibaren 1 yıl sonra bu hakkı kullanamayacağınızı belirtmektedir. Ancak, işçinin maddi çıkar sağladığı durumlarda 1 yıllık süre uygulanmaz.

Tek taraflı iş sözleşmesi feshi, bir tarafın iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırabilme yetkisini ifade eder. Bu irade beyanı ile iş sözleşmesi derhal veya belirli bir sürenin sonunda sona erdirilir.

Hizmet sözleşmesi feshi ise Türk Borçlar Kanunu'nun 432. maddesi gereği işverenin, fesih bildirim süresine ait ücreti peşin vererek hizmet sözleşmesini derhal feshedebileceğini belirtmektedir. Bu durumda işveren, feshin bir sonucu olarak işçiye bildirim süresine ait ücreti peşin olarak ödemekle yükümlüdür.

Öte yandan, işçinin tutuklanması veya gözaltında olması durumunda işveren, bu süreçte işçiye ücret ödemekle yükümlü değildir. Ancak, işçinin kıdem tazminatı gibi hakları varsa, bu haklarını almaya devam edebileceğini belirtmek gerekir.

İş akdinin feshi ise 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen fesih süresine 6 iş günü olarak öngörülmüştür. Haklı feshe sebep olan olayı öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 iş günü geçtikten sonra fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu süre içerisinde gerekli bildirimde bulunulmazsa fesih hakkı sona erer.
 
Geri
Üst