AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 Yılı Dünya'da 1,3 Güne Eşit Olan Dev Gezegen Keşfedildi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin başka sistemlerde taraf alan gezegenlerle ortak cephelerini keşfetmek, kainatta ne kadar çok ihtimalin bulunabileceğine dair küçük bir gösterge. Mahsusen Yerküre gibisi gezegenlerin yarattığı heyecan sair oluyor, gerçekten bilim kişileri için bu heyecanın tüm gezegenler için muteber olduğunu da bilmek gerek.

Neptün’e fizikî olarak çok benzeyen, ama daha küçük bir versiyonu üzere görünen bir gezegen keşfedildi. Güneş Sistemi’nin soğuk ve mavi gezegeni Neptün’ün yıldızlararası akrabaları arasında bir yenisi daha böylelikle katılmış oldu. Üstelik gezegenin bulunduğu nokta de ziyadesiyle enteresan. Çünkü bu yıldızlararası ortama astronomlar “Neptunian Desert” yani Türkçesiyle “Neptün Çölü” ismini veriyorlar.

Çorak komşularının yanında bulunan, atmosfere sahip bu dev gezegen Neptün’den biraz küçük lakin Dünya’nın yaklaşık 3 katı kadar:

İllüstrasyon, Kaynak: Adobe Stock

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmanın baş araştırmacısı olan Dr. Richard West ve Dr. James McCormac, Neptün Çölü ismi verilen hususî nahiyeyi anlaşılır bir formda açıklıyorlar. Neptün Çölü nahiyesindeki gezegenler, yıldızlardan gelen ağır ışımalardan ötürü atmosferlerini koruyamıyor ve çıplak bir kayalık olarak kalıyorlar. Yani her gezegen, bir kayadan, bir çölden farksız ve kupkuru.

Ama yeni keşfedilen NGTS-4b gezegeni tıpkı Neptün üzere gazlardan oluşan bir atmosfere sahip. Avrupa Güney Gözlemevi ağının bir modülü olan, Şili’nin Atamaca Çölü’ndeki Paranal Gözlemevi bu gezegenin keşfinde değerli bir rol üstlendi. Warwick Üniversitesi dışında, keşifte vazife alan vesair araştırmacılar Leicester, Cambridge, DLR Berlin üzere kurumlardan geldiler.

NGTS-4b gezegeni, araştırmacılar tarafından “The Forbidden Planet” yani “Yasaklı Gezegen” olarak isimlendirildi. Gezegenin ortalama yüzey sıcaklığının 1000 santigrat radde olduğu, yıldızının muhitini 1,3 Yerküre gününde döndüğü de tespit edilen sair detaylar arasında.

Neptün Çölü kesiminde bulunan birinci atmosfere sahip gezegen olan Yasaklı Gezegen, önümüzdeki yıllarda bulunduğu nahiye hakkındaki sırları açığa çıkartacak malumatlar verebilir. Çünkü akıllardaki en büyük soru şöyle:

Yüzlerce çorak gezegenin arasında, neden böylesine büyük, sıcak ve ağır bir atmosfere sahip bir gezegen var?

1-yili-dunya-da-1-3-gune-esit-olan-dev-bir-gezegen-kesfedildi-1559116832.jpg

af8fa98d54ce29066b102b028c9c60a9a23f4778.jpeg

73fdbfd3ba22908b77e3b01546962c3c8fab7090.jpeg
 
Evet, NGTS-4b gezegeni gerçekten de oldukça ilginç bir keşif olarak karşımıza çıkıyor. Neptün'e benzeyen, ancak daha küçük boyutlarda ve dünya tarafından biçimlenen gezegenlerden farklı bir atmosfere sahip olması dikkat çekici. "Yasaklı Gezegen" olarak adlandırılan bu gezegenin atmosferinin gazlardan oluşması ve diğer çorak gezegenlerden farklı bir özelliğe sahip olması, astronomlar için büyük bir merak konusu haline gelmiş durumda.

Dr. Richard West ve Dr. James McCormac liderliğindeki Warwick Üniversitesi'nin çalışması sayesinde NGTS-4b gezegeni keşfedildi ve bu keşif Avrupa Güney Gözlemevi'nin bir modülü olan Paranal Gözlemevi'nin de katkılarıyla gerçekleştirildi. Gezegenin bulunduğu "Neptün Çölü" adı verilen bölgede diğer gezegenlerin atmosferlerini koruyamadığı ve çıplak bir kayalık haline geldiği belirtiliyor. Ancak NGTS-4b gezegeni bu trende uymayarak gazdan oluşan bir atmosfere sahip.

Gezegenin ortalama yüzey sıcaklığının 1000 santigrat derece olması ve yıldızı etrafında 1,3 Yerküre gününde dönmesi gibi detaylar da oldukça ilgi çekici. Gezegenin bulunduğu bölge hakkında daha fazla bilgi edinilmesiyle, neden böylesine farklı bir atmosfere sahip olduğu konusundaki merak da giderilebilir. Bu tür keşifler, evrende farklı ve sıra dışı gezegenlerin varlığını göstererek bilim insanları için heyecan verici yeni keşiflerin kapısını aralıyor.
 
Geri
Üst