1 yilda kac gun mazeret izni alabilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.116
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir?​

İdarenin takdir hakkına bağlı olarak mazeret izni devlet memurlarına toplamda 10 güne kadar verilebilmektedir. Bu noktada vurgulamak gereken önemli hususlardan bir tanesi, bu 10 günlük mazeret izni süresinin verilebilmesi için gerekli olan durum ve koşulların kanunda tek tek sayılmamış olmasıdır.

1 yılda kaç gün ücretsiz izin?​

1 yılda kaç gün ücretsiz izin?
Ücretsiz izin şartları ve süreleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile korumaya alınmıştır. İşveren, işlerinin azalmasından dolayı kendi iş yerini korumak amacıyla çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir. Bu ücretli izni, işveren çalışanına yazılı olarak bildirmek zorundadır. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.

İşçi kendi isteğiyle ücretsiz izin alabilir mi?​

Ücretsiz izin bir işyerinde çalışan işçinin, kendi talebiyle ve işverenin onayıyla veya işverenin talebi ve işçinin onayıyla ücret almaksızın izne ayrılmasıdır. İşçi izinli olduğu bu süre içerisinde herhangi bir ücret almadığı gibi işveren tarafından verilen yol, yemek vs. gibi sosyal yardımlardan da faydalanamaz.

Ücretsiz izin hakkı kaç yıl?​

Ücretsiz izin hakkı kaç yıl?
E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

İşçiye en fazla kaç gün ücretsiz izin verilebilir?​

İş Kanunu’nda özel sektörde ücretsiz izin hakkı yol izni ve doğum sonrası ücretsiz izin olarak düzenlenmiştir. Ücretsiz yol izni; yıllık iznini iş yerinin bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olan işçiye, yolda geçireceği süreler için en fazla dört güne kadar verilen izindir.

İşçilerin ücretsiz izin hakkı ne kadar?​

İşçilerin ücretsiz izin hakkı ne kadar?
4857/74 Analık izninin bitiminden sonra kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde 1. doğumda 60 gün, 2. Doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

Memur 3 ay ücretsiz izin alabilir mi?​

A) Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

Iş yeri beni ücretsiz izne çıkarabilir mi?​

Iş yeri beni ücretsiz izne çıkarabilir mi?
İşveren sizi ancak ücretli izne çıkartabilir. İş Kanunu’nda ücretsiz izin sadece işçinin talebi ve işverenin uygun görmesi halinde mümkündür. İşveren, rızası olmadan işçiyi kesinlikle ücretsiz izne ayıramaz. Bu durum işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebidir.

Taşeron işçilerin ücretsiz izin hakkı var mı?​

D- Ücretsiz Mazeret İzni: İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi halinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar verilebilir, 696 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerimizin refakat izni dahil yukarıda ki hükümlerde belirtilenlerden başka izin hakları bulunmamaktadır.
 
1 yılda kaç gün mazeret izni alabilir konusunda, devlet memurlarına toplamda 10 güne kadar mazeret izni verilebileceği belirtilmiş. Bu izin süresi kanunda belirli durumlarla sınırlı olmayıp idarenin takdirine bağlıdır.

Ücretsiz izin hakkıyla alakalı olarak, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda belirli şartlara ve sürelere tabi olduğu ifade edilmiş. İşveren, işlerinin azalması nedeniyle çalışanı ücretsiz izne çıkartabilir ve bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.

İşçinin kendi isteğiyle ücretsiz izin alabilmesi mümkün olup işverenin onayı gereklidir. Bu durumda işçi ücret almadan iş yerinden izinli ayrılabilir, ancak sosyal yardımlardan faydalanamayabilir.

Memura, memuriyet boyunca en fazla 2 defa ve toplamda bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bu süreçte beş hizmet yılını tamamlamış olmak gerekmektedir.

Özel sektörde ücretsiz izin hakkı genellikle yol izni ve doğum sonrası izin olarak düzenlenmiştir. Yol izni için en fazla dört güne kadar izin verilebileceği belirtilmiştir.

Ücretsiz izin hakkı doğum sonrası analık izninden sonra kadın işçilere tanınan bir süreçtir. 1. doğumda 60 gün, 2. doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle ücretsiz izin verilmesi öngörülmüştür.

Memurlara 3 ay ücretsiz izin verilebilmesi için sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu süreçte, 18 aya kadar aylıksız izin talep edilebilir.

İşveren sadece işçinin talebi ve onayı ile ücretsiz izne çıkartabilir, işçiyi rızası olmadan ücretsiz izne ayıramaz. Bu durum işçi için iş akdini haklı fesih sebebi olabilir.

Son olarak, taşeron işçilerin ücretsiz izin hakkı olduğundan bahsedilmemiş olup, yasal mevzuatta taşeron işçilerin haklarına dair belirli düzenlemeler bulunmaktadır. Bu nedenle taşeron işçilerin ücretsiz izin hakkıyla ilgili detaylı bilgiye ilgili mevzuattan ulaşmak önemli olacaktır.
 
Geri
Üst