Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

1 yil gecmeden zekat verilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 yıl geçmeden zekât verilir mi?​

Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse nisaba ulaşmış olan malın zekâtını sene dolmadan önce de verebilir (Kâsânî, Bedâî’, II, 15; İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 179).

Ramazandan ramazana zekât verilir mi?​

Zekat vermek için Ramazan ayını beklemeye gerek yoktur. Zekat verme gücü olan kişi sahip olduğu mal varlığının 1 yılı doldurması ile zekat vermelidir. Bu sürecin Ramazan ayına denk gelmesi halinde ise bayramdan önce verilmesi uygun olmaktadır.

1 40 oranı ne demek?​

1 40 oranı ne demek?
Kabaca zekat malın 40’da 1’idir. Yani 40 lirası olan kişinin 1 lirasını vermesi gerekir. Zekat için en önemli şart malın üzerinden 1 yıl geçmiş olması gerekir.

Bir sonraki yıl zekât verilir mi?​

Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir.

Birikmiş paranın zekâtı olur mu?​

Ev ve araba gibi ihtiyaçlarınız için biriktirilen paranın üzerinden bir yıl geçmişse ve nisab miktarını aşıyorsa zekât düşer. Ancak; ev almış ve borçlanmış durumda iseniz, borcunuzdan fazla olmayan birikimleriniz zekâttan muâftır.

Ramazan’a girmeden zekât verilir mi?​

Ramazan’a girmeden zekât verilir mi?
Ramazan ayı girmeden bile verilebileceği görüşünde olanlar vardır. Bayram gününden sonraya bırakılması halinde de fitre yükümlülüğü devam eder ve ilk fırsatta ödenmesi gerekir. ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR? Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir.

Altının zekatı ne zaman verilir?​

Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur.

Kırkta bir yüzde kaç eder?​

Bu tür varlıklardan / birikimlerden zekat ödenme oranı kırkta bir(1 / 40) yani % 2,5’tir.Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları, zekat için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde Hanefilere göre zekata tabidir.
 
Zekat konusunda detaylı bilgiler verilmiş. Zekatın farz olması için malın belirli bir miktarı nisaba ulaşmalı ve üzerinden bir kameri yıl geçmelidir. Ancak mal sahibi bu süreyi beklemeden nisaba ulaşan malının zekatını önceden de verebilir. Zekat vermek için Ramazan ayını beklemeye gerek yoktur, nisap miktarına ulaşan malın zekatı verilmelidir.

Birikmiş paranın zekatının olup olmaması ise paranın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına ve nisap miktarını aşmasına bağlıdır. Ev ve araba gibi ihtiyaçlar için biriktirilen paranın üzerinden bir yıl geçmiş ve nisap miktarını aşıyorsa zekat düşer. Eğer ev alındıysa ve borçlanılmışsa, borç miktarından fazla olan birikimler zekattan muaf olabilir.

Zekat verme konusunda belli bir zaman sınırlaması olmadığı belirtilmiş, nisaba ulaşan malın üzerinden bir yıl geçmiş olması esas alınır ve bu durumda zekatın farz olduğu anda verilmesi gerekmektedir.

Kırkta bir yüzde olarak ifade edilen zekat ödeme oranı %2,5'tir. Altın ve gümüş gibi ziynet eşyaları da zekata tabi tutulabilir, ancak diğer gerekli şartları taşımalıdır. Bu bilgilendirici paylaşımların yanı sıra zekat hakkında daha fazla detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız, sorularınızı gönül rahatlığıyla paylaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst