- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
1 yedek akçe nasıl hesaplanır?
Tertip yasal yedek akçe olarak sınıflandırılmaktadır. Birinci tertip yasal yedek akçe şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar safi karın yüzde beşi olarak hesaplanmalıdır. Ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaştıktan sonra işletmelerin birinci tertip yasal yedek akçe ayırması ihtiyaridir.Yedek akçe sermayenin yüzde kaç?
Yedek akçenin ayrılması için esas alınan kar, net dönem karıdır. Geçmiş yıldan aktarılan kar dikkate alınmaz. Bu nedenle bilançoya göre kar elde edilmiş olması gerekir. İşte bu karın yüzde beşi, sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar kanuni yedek akçe olarak ayrılması zorunludur.
1 temettü ayrılması zorunlu mu?
Yine aynı yönde bir görüşe göre, birinci temettü, ortaklara ayrılan ilk paydır ve sermayeye verilen pay (faiz) olarak nitelendirilir. Bu nedenle ortakların ödediği sermaye üzerinden birinci temettünün ayrılıp, TTK’da açıkça belirtildiği üzere ödenmesi zorunludur[4].Kısmi kâr dağıtımı yapılabilir mi?
“Geçici Madde 13 – (1) Sermaye şirketlerinde,30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verilebilir, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemez.
Karın dağıtılmasına karar verildiği zamanda bu hesaplama yapılır. Türk Ticaret Kanunu’nun 519/2’nci maddesi uyarınca dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II’nci tertip yedek akçenin matrahını oluşturur. Bu tutarın yüzde onu “ikinci tertip yedek akçe” olarak ayrılacaktır.
1 tertip yedek akçe ne zaman ayrılır?
TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir. 1. tertip yedek akçe safi kar üzerinden ayrılır. Safi kar, ticari bilanço karıdır. sonra kalan kar kısmı üzerinden 1. tertip yedek akçe ayrılır.
2 yedek akçe nasıl ayrılır?
Türk Ticaret Kanunu’nun 519/2’nci maddesi uyarınca dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II’nci tertip yedek akçenin matrahını oluşturur. Bu tutarın yüzde onu “ikinci tertip yedek akçe” olarak ayrılacaktır.1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit kâr Payı Net (%) ne demek?
Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
Temettü vermezse ne olur?
Türk Ticaret Kanunu’na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir. Genel kurul isterse, diğer koşullar da varsa, yıllık kârın tamamının isterse bir kısmının dağıtılmasına karar verebilir. Dağıtılmayan kârlar, yedek akçelere ayırılır.1 temettü ne zaman ayrılır?
“Her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe olarak ayrılması mecburidir. Yeni TTK’nun 519.maddesine göre; “(1) Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır.
Bu bağlamda geçmiş yıl karları; şirket pay sahiplerine dağıtılarak veya sermayeye eklenerek değerlendirilebilecektir.
Kâr payı dağıtımı zorunlu mu?
Öncelikle yasal düzenlemeye bakacak olursak, TTK ve esas sözleşme gereğince ayrılması gereken yedek akçeler ayrılmadıkça kâr payı dağıtımı yapılamaz. (TTK m. 523) TTK m. 519/1 gereğince her yıl dönem karının yüzde beşini ve sermayenin yüzde yirmisini buluncaya kadar yedek akçe ayrılması zorunludur.
Ikinci tertip yedek akçe nedir?
Kanun hükmünde, ikinci tertip yedek akçe, pay sahipleri ile kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın (ortaklar ve diğer kimselere dağıtımına karar verilen kârın tamamından) yüzde onu ikinci tertip yedek akçe olarak ayrılacaktır.2 temettü tutarı nasıl hesaplanır?