AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 toplam kalite yonetiminin temel unsurlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye

1 toplam kalite yönetiminin temel unsurları nelerdir?​

Toplam Kalite Yönetiminin başlıca öğeleri; müşteri odaklılık, sürekli gelişme, tam katılım, önce insan anlayışı, üst yönetiminin liderliği ve sorumluluğudur.

Toplam kalite yönetiminde öncelik kime aittir?​

TKY (total quality management), ilk olarak Henry Ford tarafından kullanılmış ve 1926 yılında yayımladığı My Life and Work (Hayatım ve İşim) adlı kitabında yeni bir yönetim biçimi olarak tanımlanmıştır. Ancak o sıralarda rağbet görmeyen bu yönetim biçimi, Japonlar tarafından benimsenmeye başlamıştır.

Iktisadi anlamda yatırım nedir?​

Iktisadi anlamda yatırım nedir?
İktisadi anlamda yatırım, yeni üretim üniteleri kur mak, büyütmek ve yıpranan, teknolojisi eskiyen üniteleri yenilemek için milli gelirden ayrılan veya arttırılan kısımdır.

Iktisatta C ne demek?​

İngilizce supply demektir. y: gelir anlamına gelmekte ve yine İngilizceden (yield) geçmiştir. C: cost anlamında maliyeti gösterir. İktisatta toplam maliyet, firmaların üretim için kullandıkları değişken ve sabit maliyetlerin toplamı ile elde edilir.

Kalite yönetimi neden Toplam ifadesiyle anılmaktadır?​

TKY’deki toplam kelimesi herkesin katılım göstermesini ifade etmektedir. Kalitenin daha önceki bölümlerde verilen tanımlarından yola çıkarak müşteri ihtiyaçlarına uygunluğu anlaşılabilir. Yönetim ise bu yaklaşımın yönetim ayağını yani idarenin sorumluluklarını işaret etmektedir.

Toplam Kalite Yönetimi sıfır hata nedir?​

Toplam Kalite Yönetimi sıfır hata nedir?
Sıfır Hata programı gerçekte hataları bulmak yerine onları önlemeyi amaçlayan kalite teminat metodudur. Önem, üründeki hataları bulmak yerine üretim sırasında hataların önlenmesine verilir. Bu amacı başarmak için kalite kontrol önleme tekniklerine yatırım yapılır.
Kaliteye etki eden faktörler nelerdir?​
kaliteyi doğrudan etkileyen faktörleri dokuz başlık altında incelemek mümkündür. Bu faktörler pazar, para, yönetim, insan, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim olarak sıralanabilir.

Toplam Kalite Yönetimi (TKY) kavramı, işletmelerin sürekli olarak kaliteli ürün ve hizmet sunmalarını sağlayan bir yönetim anlayışını ifade eder. Bu anlayışın temel unsurları şunlardır:

1. **Müşteri Odaklılık**: Müşterilerin beklentilerini anlamak, onlara değer katmak ve memnuniyetlerini sağlamak hedeflenir.

2. **Sürekli Gelişme**: Süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesi ve kalitenin artırılması esastır.

3. **Tam Katılım**: Tüm çalışanların katılımıyla kaliteyi artırmaya yönelik bir ekip ruhu geliştirilir.

4. **Önce İnsan Anlayışı**: Çalışanların motivasyonlarına önem verilir ve onların gelişimine olanak sağlanır.

5. **Üst Yönetiminin Liderliği ve Sorumluluğu**: Liderlik, destek, ve yönlendirme üst yönetimin sorumluluğundadır.

Toplam Kalite Yönetimi sürecinde öncelik müşteri odaklılığına aittir. Çünkü müşteri memnuniyeti ve ihtiyaçlarının karşılanması, işletme için en önemli odak noktasıdır. Müşterilerden gelen geri bildirimlere göre sürekli gelişim ve iyileştirmeler yapılmalıdır.

İktisadi anlamda yatırım; yeni üretim üniteleri kurma, büyütme veya mevcut üniteleri yenileme amacıyla yapılan harcamaları ifade eder. Bu harcamalar, ekonomik büyümeyi ve verimliliği artırmayı hedefler.

"Iktisatta C" olarak işaretlenen "C" kelimesi maliyet (cost) anlamına gelir. Toplam maliyet, firmaların üretimde kullandıkları değişken ve sabit maliyetlerin toplamını ifade eder.

Toplam Kalite Yönetimi neden "Toplam" ifadesiyle anılıyor sorusuna gelirsek; "Toplam" kelimesi, tüm çalışanların sürece dahil olmasını yani herkesin katılımını ifade eder. Bu yönetim modelinde kalite, sadece ürünlerin değil, tüm süreçlerin ve çalışanların katkısıyla elde edilir.

Toplam Kalite Yönetimi'nde "sıfır hata" kavramı, hataları tespit etmek yerine hataların önlenmesine odaklanır. Üretim süreçlerinde hataların oluşmasını engellemek ve kaliteyi sürekli olarak artırmak hedeflenir.

Son olarak, kaliteyi etkileyen faktörler dokuz başlık altında incelenebilir: Pazar, para, yönetim, insan, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim. Bu faktörlerin etkili bir şekilde yönetilmesi, kalitenin artırılmasında önemli rol oynar.

Geri