AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 tertip yedek akce nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.769
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 tertip yedek akçe nasıl hesaplanır?​

Tertip yasal yedek akçe olarak sınıflandırılmaktadır. Birinci tertip yasal yedek akçe şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar safi karın yüzde beşi olarak hesaplanmalıdır. Ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaştıktan sonra işletmelerin birinci tertip yasal yedek akçe ayırması ihtiyaridir.

Safi kâr anlamı nedir?​

Safi kâr anlamı nedir?
katkısız kazanç Tecimsel girişimin giderler çıkarıldıktan sonra dağıttığı kazanç. Ortaklığın dengeleminde görülenkatkısız kazanç. Net profit.

Kâr Dağıtılmazsa yedek akçe ayrılır mı?​

Eğer şirket kârı dağıtmıyorsa, II. tertip yedek akçe ayrılmaz. Kârın dağıtılması halinde ise, birinci kâr dağıtımından sonra II. tertip yedek akçe ayrılır ve sonra ikinci kâr dağıtımı yapılır.

2 yedek akçe nasıl hesaplanır?​

2 yedek akçe nasıl hesaplanır?
Karın dağıtılmasına karar verildiği zamanda bu hesaplama yapılır. Türk Ticaret Kanunu’nun 519/2’nci maddesi uyarınca dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II’nci tertip yedek akçenin matrahını oluşturur. Bu tutarın yüzde onu “ikinci tertip yedek akçe” olarak ayrılacaktır.

1 tertip yedek akçe zorunlu mu?​

1· BiRiNCi TERTiP YEDEK AKÇE TTK’nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin, beşte birini buluncaya kadar umumi yedek akçe ayrılması mecburidir.

Ikinci tertip yedek akçe nedir?​

Ikinci tertip yedek akçe nedir?
Kanun hükmünde, ikinci tertip yedek akçe, pay sahipleri ile kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın (ortaklar ve diğer kimselere dağıtımına karar verilen kârın tamamından) yüzde onu ikinci tertip yedek akçe olarak ayrılacaktır.

2 tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunlu mu?​

Esas faaliyeti başka işletmelere iştirak etmek olan holding şirketlerinin de ikinci tertip yasal yedek akçe ayırmasına gerek bulunmamaktadır. Dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamış olması durumunda ikinci tertip yasal yedek akçe ayrılmasına gerek bulunmamaktadır.

540 Yasal Yedekler ne zaman ayrilir?​

540 Yasal Yedekler ne zaman ayrilir?
540 YASAL YEDEKLER Tertip Yedek Akçe ve II. Tertip Yedek Akçe olmak üzere iki unsurdan oluşur. I. Tertip Yedek Akçe: TTK’ya göre her yıl net kârın yirmide birinin (%5’inin) ödenmiş sermayenin beşte birini (%20’sini) buluncaya kadar yedek akçe olarak ayrılması zorunludur.
 
Tertip yedek akçe, şirketlerin karlarının belirli oranlarda yedek akçe olarak ayrılmasını ifade eder. Birinci tertip yasal yedek akçe hesaplanırken, şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde yirmisine ulaşana kadar safi karın yüzde beşi olarak ayrılması gerekmektedir. Ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaştıktan sonra birinci tertip yasal yedek akçe ayrılması ise artık ihtiyari hale gelmektedir.

Safi kâr, ticari bir işletmenin giderler çıkarıldıktan sonra elde ettiği katkısız kazançtır. Bu kazanç işletmenin ortaklarının ve diğer paydaşlarının taleplerine karşılık verildikten sonra kalan nettir.

Eğer bir şirket kârını dağıtmazsa, II. tertip yedek akçe ayrılmaz. Ancak kâr dağıtımı yapılması durumunda birinci kâr dağıtımından sonra II. tertip yedek akçe ayrılır ve ardından ikinci kâr dağıtımı gerçekleştirilir.

İkinci tertip yedek akçe ise kârın dağıtılmasına karar verildiği zamanda hesaplanır. Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesine göre, dağıtılan kârdan birinci temettü düşüldükten sonra kalan tutar II. tertip yedek akçenin matrahını oluşturur ve bu tutarın yüzde onu ikinci tertip yedek akçe olarak ayrılır.

1. tertip yedek akçe, Türk Ticaret Kanunu'nun 466/1 maddesine göre, her yıl safi karın yirmide birinin ödenmiş esas sermayenin beşte birine kadar umumi yedek akçe olarak ayrılmasını mecburi kılar.

Holdings şirketleri gibi esas faaliyeti başka işletmelere iştirak etmek olan şirketlerin ise ikinci tertip yasal yedek akçe ayırması gerekmemektedir. Dağıtılabilecek kar tutarı için ortaklara fiilen dağıtım kararı alınmamış olması durumunda ikinci tertip yasal yedek akçe ayrılmasına da gerek bulunmamaktadır.

540 yasal yedekler ise tertip yedek akçe ve II. tertip yedek akçe olmak üzere iki unsurdan oluşmaktadır. I. tertip yedek akçe mecburi olup, TTK'ya göre her yıl net karın yirmide birinin ödenmiş sermayenin beşte birine kadar yedek akçe olarak ayrılması gerekmektedir.
 
Geri
Üst