AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

1 sponsorluk yapacak firmalarin beklentileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.913
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

1 sponsorluk yapacak firmalarin beklentileri nelerdir?​

Sponsorluğun Amaçları
- Kurum kimliğini pekiştirmek,
- Kuruluşun ismini hedef gruplara duyurmak,
- Kurum imajını pekiştirmek,
- Halkın iyi niyetini kazanmak,
- Medyanın ilgisini çekmek,
- Kurum içi ilişkileri geliştirmek ve eğlence imkânları oluşturmaktır.

Sponsorluk harcamaları gider yazılır mı?​

Sponsorluk Yönetmeliği kapsamında ayni ya da nakdi olarak yapılan harcamalar, kurumlar vergisi mükelleflerince harcamanın yapıldığı yılda indirim olarak dikkate alınabilecektir.

Tek taraflı sponsorluk Nedir?​

Tek taraflı sponsorluk Nedir?
Ayrıca sponsorluk faaliyetinin çeşitliliğine göre tek bir alanda sponsorluk yapanlara tek taraflı (alanlı) sponsorluk, birden fazla alanda faaliyet gösterenlere de çok taraflı sponsorluk yapanlar denilmektedir.

Sponsorluk harcamaları nelerdir?​

Sponsorluk harcamaları nelerdir?
Sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalardır.

Sponsorluk yapılmasının nedenleri nelerdir?​

Birçok araştırmacı ve yazar sponsorluğun yapılmasının nedenleri olarak da şunları belirtmişlerdir:
- Kurum kimliğinin tanınmasına ve pekişmesine katkıda bulunmak,
- Kuruluşun ismini hedef gruplara duyurmak,
- Kuruluşun tanıtımına katkıda bulunmak,
- Kurum imajını güçlendirmek,
- Kurum kültürünü geliştirmek,

Bir firma neden sponsor olur?​

Sponsorluğun en büyük amacı sponsor olunan olay da hedef kitlelerin dikkatini çekerek kendi marka değerini sponsora transfer etmesidir. Bu transferi sağlarken; kurumsal vatandaş algısını yaratarak iyi niyet imajı yaratılmasına yarar sağlar. Sürekli sponsorluklar da etkinlikler üzerinde misafirperverlik algısı sunar.

Profesyonel spor kuruluşlarına yapılan sponsorluk harcamalarının ne kadarı kurumlar vergisi matrahından indirilebilir?​

Profesyonel spor kuruluşlarına yapılan sponsorluk harcamalarının ne kadarı kurumlar vergisi matrahından indirilebilir?
Gelir ve kurumlar vergisi kanununa eklenen hükümlerle, sponsorluk harcamalarının amatör spor dallarında tamamının, profesyonel spor dallarında ise yüzde 50’sinin vergi matrahından indirilmesine olanak sağlanmış bulunulmaktadır.

Reklam giderleri vergiden düşer mi?​

Reklam giderleri vergiden düşer mi?
Gelir ve Kurumlar Vergisi açısından reklam harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile doğrudan ilgili olmak ve VUK’nu uyarınca tevsik edici belgelerle belgelendirilmek koşuluyla kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.

Para ödeyerek yapılan sponsorluk nedir?​

Maddi sponsorluklar, karşılığında ürün vermek veya hizmet sunmak yerine bütçe ayrılması ile gerçekleşen sponsorluk çeşididir. Maddi sponsor olan bir kurum, sponsor edinene para verdiği gibi, kapsamı büyüterek hizmetlerini veya ürünlerini de sunabilir.

Sponsorluk kategorileri nelerdir?​

Sponsorluk türleri 3’e ayrılır.
- Kültür-sanat sponsorluğu.
- Sosyal faaliyet sponsorluğu.
- Spor faaliyetleri sporsonluğu.

Sponsorluk anlaşması nasıl yapılır?​

Sponsorluk anlaşması nasıl yapılır?
Sponsor bulmak için bazı noktalara önem vermek gerekir;
- İhtiyaçlarınızı ve İhtiyaç Duyduğunuz Sponsorluk Alanlarını Belirleyin.
- Benzer Projelerin/Organizasyonların Sponsorlarını Araştırmak.
- Potansiyel Sektörler ve Firmaların Listesini Yapılmalı
- Sponsorluk Dosyası
- Sponsorluk Dosyasının Takibini Yapmak.

Sponsorluk Anlaşması nedir?​

Sponsorluk Anlaşması nedir?
Taraflarını destekleyen (sponsorluk veren, sponsor) ve desteklenin (sponsorluk alan) oluşturduğu, konusu para, ayni edim, veya hizmet edimi olan ve amacın destekleyenin edimiyle desteklenenin faaliyetini/organizasyonunu yerine getirmek olduğu sözleşmeler sponsorluk sözleşmeleridir.

Sponsor olmak ne işe yarar?​

Sponsorluk, bir kurumun, kurumsal ve pazarlama amaçlarına yönelik, katılmakta yarar gördüğü olay ve etkinliklere para vererek ya da o olay, etkinlik için gerekli olan araç / malzeme gibi materyal donanımını sağlayarak desteklemesidir.

Sponsorluk kapsamı nedir?​

Sponsorluk, bir etkinlik veya organizasyona bir kurum ya da şirketin ücretli olarak destek vermesidir. Sponsor olma hedef kitleye ulaşma ve tüketici gözünde marka sadakati arttırma açısından tercih edilen bir yöntemdir.

Sponsor şirket nedir?​

Sponsor şirket nedir?
Sponsor olan firmalar genellikle hedef kitlesini çekebilecek bir pazar tercihinde bulunarak marka farkındalığını pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Sponsor bulma konusunda firmalar, sponsor olacak firmalara pek çok ayrıcalık tanımaktadır.
 
Sponsorluk yapacak firmaların beklentileri çeşitli unsurlardan oluşmaktadır. Genel olarak, sponsorluğun amaçları arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Kurum kimliğini pekiştirmek
2. Kuruluşun ismini hedef gruplara duyurmak
3. Kurum imajını pekiştirmek
4. Halkın iyi niyetini kazanmak
5. Medyanın ilgisini çekmek
6. Kurum içi ilişkileri geliştirmek ve eğlence imkanları oluşturmak

Sponsorluk harcamaları genellikle ticari kazanç ile doğrudan ilişkili olmayan veya ölçülemeyen, sosyal amaç güden harcamalardır. Sponsorluk harcamalarının Vergi Kanunu çerçevesinde incelenerek vergi matrahından indirilmesi mümkün olabilmektedir.

Sponsorluk yapacak firmalar genellikle belirli amaçlar doğrultusunda sponsorluk anlaşmaları yapmaktadırlar. Sponsorluk anlaşmaları, destekleyen ve desteklenen taraflar arasında yapılan sözleşmelerdir ve genellikle para, hizmet ya da malzeme desteğini içermektedir.

Sponsorluk yapacak firmaların neden sponsor olmayı tercih ettiklerine gelince, genellikle sponsorluk sayesinde marka değerlerini artırmayı, hedef kitlelerin dikkatini çekerek marka tanınırlığını artırmayı, kurumsal imajlarını güçlendirmeyi hedeflemektedirler. Ayrıca, sponsorluklar aracılığıyla kurumlar sosyal sorumluluklarını da yerine getirmiş olurlar.

Son olarak, profesyonel spor kuruluşlarına yapılan sponsorluk harcamalarının bir kısmının vergi matrahından indirilebilmesine olanak tanınmaktadır. Amatör spor dallarında yapılan sponsorluk harcamalarının tamamı, profesyonel spor dallarında ise yüzde 50'si vergiden indirilebilmektedir. Bu durum, sponsorluk yapan firmaların vergisel avantajlar elde etmelerine imkan sağlamaktadır.
 
Geri
Üst